Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 18.27

8 let

Opel mokka 1,4 turbo 4x4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Opel mokka naj bi bila še zlasti primerna za starejše voznike, a navduši lahko vse, ki nimajo prav izrazitih potreb in želja. Za tiste, ki bi imeli vsega po malo. Mokkin kompromis je eden boljših.

Razvojniki se včasih zmotijo

V vseh industrijskih panogah je nekaj popolnoma običajnega, da inženirji in oblikovalci razvijajo za točno določenega kupca. Seveda ne gre nujno za kupca z znanim imenom in priimkom, temveč za določen stereotip. Za znano skupino ljudi, ki ima podobne življenjske navade in jim nastajajoči izdelek ustreza zaradi lahko oprijemljivih dejstev, torej lastnosti izdelka.

V avtomobilski industriji ni nič drugače – sploh v zadnjih letih so nas znamke navadile na avtomobile, ki so si v osnovi zelo podobni, pa vendarle s svojimi podrobnostmi nagovarjajo različne kupce.

Mojster snovanja različnih variant istega izdelka je recimo francoski Citroën (C3/DS3), pojav pa se je že dodobra udomačil tudi v premiumskih avtomobilskih razredih, s štirimi in petvratnimi kupeji, kupejevskimi terenci in drugimi križanci.

A glavna lastnost križancev je ponujanje kompromisnih rešitev, ki na koncu vozniku ponudijo vse in hkrati nič. V nobeni lastnosti ne navdušujejo, hkrati pa zadovoljijo z več značilnostmi.

In prav te kompromisne rešitve so razlog, da je nek izdelek lahko všeč različnim kupcem, zato je vnaprejšnje določanje ciljnih skupin drzno početje. Pogosto se pričakovanja obrnejo popolnoma na glavo, v zadnjih letih smo bili priča marsikateremu primeru, ko so avtomobil pograbili kupci s popolnoma drugačnim življenjskim slogom, kot so ga predvideli (želeli?) razvojniki.

Pred leti so bili vsi avtomobili urbani, trendovski

A prav ta presenečenja so avtomobilsko ponudbo temeljito prenovila.

Še pred nekaj leti smo na novinarskih predstavitvah redno poslušali, kako zelo je novi izdelek trendovski, namenjen mladim urbanim kupcem, ki jih otroci še ne mikajo. Da je njihov življenjski slog silno uživaški, da zato potrebujejo atraktiven avtomobil, ki ga lahko s ponosom parkirajo pred nočnim klubom, fitnesom ali nakupovalnim središčem – pika na i je seveda povezava s trendovskim telefonom s pogrizenim jabolkom na zadku.

Ne zamerite nam, ker posplošujemo, a še do pred nekaj leti smo novinarji pogosto dobili občutek, da so avtomobili pravzaprav narejeni po merah urbanih mladih oblikovalcev, ne pa po željah kupcev. Pa se je na koncu zgodilo to, da so jih ti mladci dobili po svojih "bučah". Eden od vzorčnih primerov je Nissanov juke, ki naj bi s svojo obliko navduševal mlade frajle, pa v resnici navduši več starejših voznikov.

Posledice so občutne. Danes na novinarskih konferencah poslušamo, kako zelo je novi avtomobil primeren za starejše voznike! In prav to so močno poudarjali tudi na predstavitvi Oplove mokke.

Pa saj nimajo samo starejši takšnih potreb ...

In vsekakor se v našem uredništvu strinjamo, da imajo tokratne piarovske besede veliko več stika z realnim svetom kot tiste izpred nekaj let. Mokka je tudi v resnici zelo primeren avtomobil za starejše voznike, ne gre samo za lepe besede! V mokko se namreč res vstopa pokončno, torej do hrbtenice prijazno.

In še kar nekaj mokkinih značilnosti je, ki ustrezajo starejšim, toda ocenjujemo, da je nikakor ne bi smeli vreči zgolj v kategorijo avtomobilov "za osivele".

Saj, kdo pa pravi, da samo zreli radi vstopajo pokončno? Kdo pa pravi, da imajo samo starejši ljudje raje klasične tipke kot pa na dotik občutljiv zaslon? Kdo pa pravi, da si samo starejši želijo majhen, a vsestranski avtomobil?

Naj piarovci mokko ponujajo starim ali mladim, v našem uredništvu jo priporočamo vsem kupcem, ki si želijo vsega po malem. Križanca. Kompromis.

Družinski res ni ...

Mokko priporočamo nezahtevnim voznicam in voznikom. Vsem, ki bi imeli lep avtomobil, s katerim pa vseeno ne bi radi preveč izstopali ali se bahali. Vsi, ki si želijo ščepec terenske impozantnosti za dvig samozavesti, toda avtomobil vseeno ne sme biti prevelik, da bi se ga bali ali bog ne daj vanj "plezali".

Vsem, ki hočejo, da ima avtomobil pet vrat, da lahko tudi koga peljejo s sabo. Največkrat prijatelje, lahko tudi otroke ali pa vnuke, in to ne samo malo po mestu, temveč tudi do Murske Sobote ali Kopra, če je treba.

Pa vseeno ne potrebujejo avtomobila za družinsko rabo. Zato ni treba, da bi bil prtljažnik gromozanska luknja, ki lahko "požre" tudi otroški voziček za dvojčka. Veliko bolj je dobrodošla možnost namestitve dveh koles v inovativni nosilec, ki ga pospravimo kar v zadnji odbijač. Seveda je takšen prevoz koles bolj prikladen kot pa stegovanje na streho. Vendar strešnim letvam se kljub temu ne bi odpovedali – bodo pa za smuči.

V tem pogledu nas je vse v uredništvu resnično navdušila! Po ovinkasti cesti je mokko hitro voziti izredno nezahtevno, volan sam pade v roke, občutka je veliko. Lega je dolgo nevtralna, pa naj bo podlaga suha, makadamska ali zasnežena – ko nas je navigacija pripeljala do nesplužene bližnjice, je mokka dobro vlekla v klanec, sistem elektronskega spuščanja pa nas je zanesljivo spustil v dolino.

Seveda na trgu zlahka najdemo bolj športne avtomobile, pa tudi takšne, ki imajo še bolj terensko zmogljiv pogon 4x4, tudi avtomobile, ki so bolj oddaljeni od tal, pa takšne, ki še udobneje požirajo luknje na cesti. Toda mokkin kompromis je eden boljših, eden bolj optimalnih.

Brez pomanjkljivosti, kot vedno, tudi tu ne gre – ena bolj občutnih mokkinih pomanjkljivosti je recimo predolg "gobec" in posledični majhen vstopni kot, z mokko zato precej hitro "zaplužite".

Glede pogonskega stroja: bencinski motor s štirikolesnim pogonom tistih dobrih sto kilovatov in turbinski polnilnik kar potrebuje, da je lahko dinamična vožnja tako nezahtevna, kot pravimo v zgornjih odstavkih. Motor se vsekakor zdi prava izbira za voznika, ki nekaj da na hitrejši tempo, "turboporaba" pa vseeno ne pobere prevelikega davka. Z umirjeno nogo se spusti do sedem in pol, z občasnimi vozniškimi priboljški pa jo dvignemo za kakšen liter. Seveda so na voljo tudi mokke s samo sprednjim pogonom in takšne z dizelskim motorjem ...

Cena? Primerna. Za isti denar seveda lahko dobite tudi bolj družinsko prostoren avtomobil, tudi bolj športnega, pa seveda bolj varčnega. Toda, ali nismo rekli, da želite kompromis? Saj ste rekli, da bi radi vsega po malo?

V dinamični vožnji izredno nezahtevna

Mokka je zelo primerna za vse, ki ne dajo prav veliko na dinamične vozne lastnosti, pa vendar uživajo, če je vožnja hitra in lahkotna.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte