Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
28. 12. 2007,
20.08

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2007, 20.08

8 let, 1 mesec

Opel corsa 3v 1,4 16V

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi všečne športne oblike si za volanom te corse enako dobro predstavljam tako žensko, kot moškega. Znotraj corsa pusti odrasel vtis, brez, da bi postala dolgočasna ...

Opel z novo corso cilja na mlajše kupce, zato so bila tudi naša pričakovanja temu primerna. V drugo gre rado, bi lahko dejali. Zakaj? Pred kratkim smo imeli na testu osnovno dizelsko različico z bolj skopo opremo, ob kateri nismo vzklikali "vau"! Tokrat smo se prav po športno znesli nad različico sport, in zgodba se je obrnila. Opreme je bilo več in tudi v ovinek se je "usedla", tako, kot smo si to želeli.

Zunanjost, notranjost

Zaradi všečne športne oblike si za volanom te corse enako dobro predstavljam tako žensko, kot moškega. Črna ji pristoji, lita platišča prav tako, o tem ni dvoma. Znotraj corsa pusti odrasel vtis, brez, da bi postala dolgočasna. Usnjen športen volan smo si v uredništvu z veseljem podajali, skupaj z avtomobilom seveda. Hvalimo pregledni potovalni računalnik in prostornost v potniški kabini. Skromnemu prtljažniku težko zamerimo, saj ciljna skupina te športnice seveda niso mlade družine. Tisti, ki se bodo odločali za trivratno corso, bodo kot dopolnilo prtljažnega prostora kmalu našli še zadnjo klop.

Vozne lastnosti

Avtomobil se med zavoji počuti dobro. Nagibanja je relativno malo, oprijem s cestiščem več kot zadovoljiv. Če bi imel voznik na voljo več kot 90 konjskih moči, pa bi morali pri Oplu poskrbeti tudi za bolj natančen volan in odzivnejšo stopalko za plin. Zato tu ne govorimo o pravem malem športniku, bolj o mestnemu malčku, ki se med dinamično vožnjo počuti najbolje. Na račun lepe oblike pa ta corsa ni tako pregledna, kot tista s petimi vrati. Bočni pogledi tako trajajo dlje, kolesarji pa, če voznik ni pazljiv, pridejo od nikoder.

Zmogljivosti, poraba

Šele ob dinamični vožnji, ki jo podvozje z veseljem podpira, smo kot šibko točko lahko izpostavili motor. Ta ambicije po športnosti spretno skriva. In šele takrat voznik spozna, da motor-ček, ki je v mestu dostojno kos svoji nalogi, začne malce sopihati. Devetdeset konjev ni malo, veliko pa tudi ne. Še posebej, ko govorimo o avtomobilu s podvozjem vedno pripravljenim na igro. Kupci si tak avtomobil kupijo z razlogom in eden izmed glavnih je nedvomno tudi živahen motor. Na koncu testa smo si zato želeli več in vse skupaj človeka napelje, da začne razmišljati o različici OPC.

Cena, tekmeci

Za začetek corsi ob bok postavljam kar njeno petvratno različico. Razlika se pokaže pri uporabnosti in seveda namembnosti. Medtem, ko petvratna lahko družini služi kot drugi ali celo prvi avtomobil, je trivratna čisto druga "žival", namenjena čisto drugim ljudem. Ljudje bodo konkurenco našli v trivratnih cliih, dvestosedmicah, puntih, fiestah, ki pa se od svojih petvratnih različic razlikujejo samo (z izjemo dvestosedmice) po dodatnem paru vrat. Tu pride na dan corsina prednost. Par vrat manj prinese več stila, več prepoznavnosti in željo po različici OPC.

Ne spreglejte