Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 12. 2007,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 20.49

8 let

Nissan qashqai 1,5 dCi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Qashqai ponuja izgled terenca in osebnost avtomobilov nižjega srednjega razreda.

Glede na veliko povpraševanje in dolgo čakalno dobo, je to vsekakor recept, ki se je izplačal. Oznako lahki terenec je opravičeval, vse dokler ni naklon makadamske ceste postal takšen, da bi za nadaljevanje poti potrebovali tistega s štirikolesnim pogonom. Zato smo ga raje obrnili nazaj proti "civilizaciji", kjer se je počutil najbolje.

Zunanjost, notranjost

Qashqai po zaslugi všečne oblike skorajda ni dobil kritike na račun izgleda. Avtomobil izgleda robusten, vzbuja samozavest, a hkrati ne zastrašuje, ni prevelik. Znotraj se zgodba ponovi. Lična sredinska konzola je polna gumbov, po nekaj minutah spoznavanja pa dobra ergonomija "posveti" skozi. Celotni "filing" v potniški kabini je enak tistemu iz osebnih avtomobilov. Terensko obliko znotraj izdaja le sedenje visoko nad tlemi, kar govori v prid preglednosti. Odlagalnih prostorčkov je dovolj, če upoštevamo dejstvo, da smo telefone in podobne drobnarije odlagali v držala za pijačo. Hvalimo globok predal pred sovoznikom.

Vozne lastnosti

Qashqai nas je prijetno presenetil med "osvajanjem" pločnikov in med vožnjo po makadamu. Tam se vzmetenje odlično izkaže, lažja oblika brezpotja pa je tudi maksimum, ki jo dvokolesno gnani qashqai prenese. Za zahtevnejše poti bo potrebno pogledati k močnejšim, štirikolesno gnanim različicam, ki se za razliko od testnega primerka ponašajo tudi s stabilizacijskim sistemom ESP. Na splošno se je qashqai izkazal za lahkotnega in nadvse prijetnega sopotnika tudi na daljših relacijah, kjer sta nam prav prišla tudi šesta prestava (hvalimo) in tempomat. Dinamična vožnja ni na rednem jedilniku te "zverinice", vendar če je potrebno, tudi stisne zobe in brez pretirane zadrege opravi z zavoji.

Zmogljivosti, poraba

Precej temperamentna zadeva, tale prostorninsko skromni (1,5 dCi) dizel-ček. Igla vrtljajev se rada požene proti rdečemu polju. Na makadamu, ter v ostrejših zavojih se v prazno rado zavrti eno ali kar obe od koles. Sistema proti zdrsu pri tej različici namreč ni, kar pomeni, da mora biti voznik previden tudi pri "vzponih" na blage makadamske klance. Kljub temperamentu, je poraba ostala "v kleti", saj je bil Renaultov motor ob mešanici mestne, dinamične in umirjene vožnje zadovoljen že z dobrimi sedmimi litri goriva, tisti najbolj varčni pa se bodo znali spustiti tudi k šestici.

Cena, tekmeci

Zanimiv nasprotnik qashqaia je Volkswagnov cross golf, ki je bil "skuhan" po zelo podobnem receptu, torej veliko offroaderske šminke, nekoliko dvignjeno podvozje in normalen, limuzinski položaj za volanom. Kdor išče več prostora, naj pogleda Renaultovega scenica conquesta, Volkswagnovega cross tourana ali pa naj počaka Seatovo alteo freetrack. Slednja že ponuja štirikolesni pogon, kar jo naredi za zanimivo alternativo qashqaiju gnanem na vsa štiri kolesa. Kdor hoče dodatno izbiro, bo pogledal tudi proti škodi octaviji scout, ki pa si oznako polterenec že skoraj zasluži. Qashqai in "prijatelji" kažejo, da se vse več proizvajalcev odloča za podobne križance, ki poleg svoje civiliziranosti in uglajenosti uporabniku približajo tudi začetno stopnjo "divjine".

Ne spreglejte