Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
20.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 20.50

8 let, 5 mesecev

Nissan murano 2,5 dCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po večletnem vztrajanju na bencinskem 3,5-litrskem V6 motorju je Nissan v murana vgradil dizelski štirivaljnik. Ta sicer malo slabše pospešuje, malo manj hiter je, zato pa precej manj popije ...

Dizel 2,5 je novost le v muranu

Dizelski motor s 140 kilovati smo že preizkusili v terenskem pathfinderju, žene pa tudi terensko-tovorno navaro. V spominu nam je ostalo, da 2,5-litrski dizel kljub obremenjevanju ni bil pretirano žejen in, da turbina žvižga. Pri muranu oboje še vedno drži, poraba pa se je spustila celo pod mejo desetih litrov, to pa je dobre štiri litre manj, kot je porabil bencinar. Med umirjeno vožnjo na podeželskih cestah, kjer hitrost ne presega 90 kilometrov na uro, se murano pelje z manj kot osmimi litri povprečno na sto kilometrov. Namesto CVT menjalnika je dizel povezan s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, ki ne premore funkcije "sport", pa tudi pri ročnem načinu prestavljanja voznik ne more "poslati" vrtljaje v rdeče polje.

Vozne lastnosti že poznamo

Dizel z nekoliko manjšimi zmogljivostmi seveda umirja hitrostne apetite. Pri dejanski hitrosti 130 kilometrov na uro (števec pokaže 139) se motor vrti z 2500 vrtljaji. Vožnja po avtocesti je zato tiha, vendar ne prav varčna – zaradi sorazmerno razsežne sprednje osnovne ploskve. Servopodpora je pri tej hitrosti preveč "učinkovita" – volan je za hitre avtocestne ovinke preveč lahkoten. Z mehkim vzmetenjem ter učinkovitimi blažilniki se murano najbolj izkaže med umirjenimi potovanji in se pri tem niti malo ne meni za kakovost cestne površine.

Kaj ponuja murano terenskega?

Dizelski model je s 165 milimetri še bližje podlagi od bencinskega, zato je štirikolesni pogon namenjen predvsem boljšim voznim lastnostim na manj oprijemljivih podlagah. Tudi zapora "lock" ne služi terenski vožnji, pač pa "izkopavanju" iz težav, v katere bi murano zašel bolj slučajno. Zato pa je vožnja po makadamskih cestah, ki so lahko tudi slabše vzdrževane, povsem brezskrbna, še posebej zaradi gum, v katere je bilo obuto testno vozilo - dimenzija 235/65-R18 je primerna za res pravega terenca.

Patriciji in plebejci

Med velike športne terence spadajo vrhunski avtomobili kot na primer cayenne, ML, XC70, in X5, katerim želijo pri Nissanu približati murana. Torej ni slučajno, da so serijsko opremo poimenovali s premium. Potem ko je Nissan pri muranu dolgo časa vztrajal z bencinskimi motorji, je lansiral dizla, od katerega pričakuje, da bo prevzel prevlado. Cenovno je s 50 tisočaki poravnan s touaregom, krepko pa presega prvega v čakalnici za vstop med pomembneže, to je ix55.


Ne spreglejte