Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
13. 12. 2007,
10.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 10.22

8 let, 1 mesec

Nissan 350 Z

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avtomobil izgleda atraktivno, tu ni debate. Odkar njegova kolesa "teptajo" asfalt, je 350 Z paša za oči in ušesa mimoidočih.

Po lepem številu kilometrov presedenih med tristo konjskimi močmi in zadnjim pogonom lahko potrdim, da zna Nissan narediti presneto dober športni avtomobil. 350 Z me je od točke A do točke B vozil v presenetljivem udobju, kadar pa so razmere to omogočale, sem na cesto z veseljem pogledal tudi skozi stransko šipo.

Zunanjost, notranjost

Avtomobil izgleda atraktivno, tu ni debate. Odkar njegova kolesa "teptajo" asfalt, je 350 Z paša za oči in ušesa mimoidočih. Vse na njem kriči po športnosti. Od masivnih bokov pa do vpadljivih v oranžno usnje oblečenih sedežev in ostalih detajlov kot so stopalke, prestavna ročica, volanski obroč ... Sedi se nizko in udobno, kakor se v športniku lahko udobno sedi. V kupeju kakšne prestižne evropske znamke je najti materiale višje kakovosti, kljub temu je tu delovno okolje voznika povsem pregledno in dovolj kakovostno. S praktičnostjo 350 Z ni popolnoma skregan. Poleg običajnih odlagalnih površin je na voljo še nekaj predalov za sedežema. Tudi prtljažnik ni pretirano skromen, zato se da s tem avtomobilom brez težav živeti vsak dan.

Vozne lastnosti

Vzmetenje in podvozje sta tako uglašena, da avtomobil ne pušča nikakršnih dvomov, za kaj je dejansko narejen. Športna vožnja preprosto mora biti na jedilniku takšne "zveri", ki jo lahko vozimo na dva načina. Prvi je z vklopljenim ESP-jem in drugi z izklopljenim. Slednji bo odgovoren za nekoliko bolj potne roke, a bo hkrati prinesel iskrice v oči voznika. Kdor se tipke ESP "boji", naj raje pogleda v varno zavetje kakšnega štirikolesno gnanega konkurenta. Kupec Z-ja si namreč mora želeti drsenja skozi zavoje, želeti si mora dela za volanom. Komunikacija med vozilom in uporabnikom je skoraj telepatska, kar bo nagradilo tudi nekoliko manj vešče voznike.

Zmogljivosti, poraba

Motor je med pospeševanjen sposoben krepkega premikanja notranjih organov. Lahko celo rečemo, da nima šibke točke. Za razliko od mnogih japonskih tekmecev ga za vidne razultate ni potrebno gnati v visoke vrtljaje. Odzivnost in sposobnost hitrega nabiranja hitrosti že od nizkih vrtljajev naprej je njegova odlika. Na našem testnem krogu, kjer se menjajo cikli umirjene, mestne in športne vožnje, je "potovalec" pokazal porabo 13,9 litra, a realno rajši govorimo o dveh, treh, štirih ali petih litrih več. Le kdo se namreč lahko upre čudovitemu rjovenju šestvaljnika pri višjih vrtljajih?

Cena, tekmeci

Če primerjamo nissana z evropsko konkurenco, se kmalu pokažejo velike razlike. V skladu s kulturo kupcev vozil iz daljnega vzhoda, se zunanjosti takšnih avtomobilov hitro primejo kakšni "hitri" dodatki, enako velja za motor. Pri tipih vozil 350 Z ali mazde RX-8, kupci šele po nakupu poskrbijo za individualizacijo, ki jim najbolj ustreza. Tu pridejo na vrsto specializirane znamke, ali pa celo hišni predelovalec Nismo. V skladu s tem je tudi pri nissanu 350 Z spisek dodatne opreme kratek, medtem ko je ta pri nemških konkurentih praviloma daljši, kot so vrste v Lidlu. Kljub temu boste na primer že v serijskem Z-ju deležni zvoka, za katerega je odgovoren "gospod" BOSE. Po drugi strani pa se kupci BMW-jevega Z4, alfe brere, TT-ja in ostalih praviloma odločajo za razne stilistične dodatke, ki poudarjajo prestiž. Vsakemu svoje torej.

Ne spreglejte