Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz Terenski Avtomoto

Četrtek, 10. 12. 2015, 15.15

8 let

Mercedes-Benz GLK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko je Robert Lešnik pred dvema letoma začel službo v Mercedes-Benz, je za prvo nalogo dobil prenovo modela GLK. Popravil je malo, GLK je namreč še iz neke druge oblikovalske smeri.

Razred: srednja SUV vozila Sorodna vozila: / Družina modelov: / Zgodovina modela: 1. gen (2008), prenova 2012 Letna prodaja v 2011: 102.000 (svet), 95 (Slovenija) Proizvodnja: Bremen; Nemčija Začetek prodaje: julij 2012 Cene: od 38.820 evrov

Poudarki: - novi prednji žarometi - aktualna elektronska pomagala - možnost samo zadnjega pogona - možnost terenskega paketa - na voljo tudi EURO 6 dizelska motorja

GLK in E zadnja oglata mercedesa, prihajajoči modeli bodo drugačni

Ob svojem prihodu je bil mercedes-benz GLK kar malce šokantno oglat. Kvadratni, pravokotni, škatlast ... izmed vseh aktualnih mercedesov podoben le razredu E. Toda škatlasto oblikovanje se je že zaključilo, prihajajoči novi mercedesi B, A, ML, GL so drugače oblikovati, še posebej moderno oblikovan pa bo razred S, ki bo na trge zapeljal prihodnje leto.

Naj povemo, da je za obliko razreda S zaslužen naš rojak Robert Lešnik, ki je svojo pot začel pri Volkswagnu, nadaljeval pri Kii, zdaj pa v Stuttgartu vodi oblikovanje zunanjosti mercedesov.

No, prenovljeni GLK je že Lešnikovo maslo, to je bila prva naloga, ki jo je prevzel v novi službi. A temeljiti popravki ne bi bili smiselni: GLK in E namreč preveč štrlita iz siceršnje ponudbe, sta izdelka neke druge oblikovalske šole, prilagajanje novim smernicam bi pomenilo, da bi na koncu dobili izdelek, ki ne bi bil "ne tič ne miš".

Menjalnik po novem ob volanu

Kakorkoli že, novi GLK-jevi žarometi so vsaj malo tudi inovativni. No, ne samo inovativni, pri Mercedesu pravijo, da so inteligentni - že leta 2008 so zavijali v ovinek, zdaj znajo tudi samodejno zasenčiti luč in vključiti dolgo luč, po novem pa so opremljene tudi z LED diodami, ki služijo kot dnevne luči. LED-ice so tudi v zadnjih lučeh, malce več sprememb pa najdemo v notranjosti.

Ročica samodejnega menjalnika je zdaj po zgledu večjih Mercedesovih SUV-jev ob volanskem obroču, običajno mesto pa je nadomestilo praktično odlagališče. Zračniki so po novem okrogli in spominjajo na tiste v prihajajočem razredu A.

Bluetec pomeni Euro 6

Prenovljeni GLK ta hip ponuja zgolj en bencinski motor, močan 3,5-litrski šestvaljnik, preostala ponuda je pričakovano dizelska. Med dizli je en šestavljni dizel, glavnino ponudbe pa predstavljajo inačice 2,2-litrskega štirivaljnika z močjo od 105 od 150 kilovatov.

A bolj kot moč so zanimivi podatki od emisijskih normah in porabi goriva: vsi dizelski motorji so okoljsko naravnani (to pove oznaka Blue Efficiency), poseben poudarek pa si zaslužita dva bluetec dizla, ki svojo prijaznost do okolja dokazujeta s sečninskim katalizatorjem. Rezervoar za tekočino Ad Blue, ki jo takšen katalizator zahteva zadošča za kakih 15.000 kilometrov.

In v čem je prednost? Bluetec motorja (220 CDi in 250 CDi) ustrezata emisijskim normam Euro 6, kar v nekaterih državah omogoča olajšave pri registraciji, predvsem pa vstop v predele mesta, v katerih se bolj umazana vozila ne smejo peljati. Pri nas ugodnosti še ni.

Terenec?

Za konec še o namembnosti GLK-ja? Seveda si v Stuttgartu ne delajo utvar, dobro vedo, da kupci z GLK-jem ne zahajajo na slabe ceste, a to še ne pomeni, da GLK ni sposoben vožnje po blatu, snegu, skozi luže, strmo navzgor in strmo navzdol, skratka po podlagah, po katerih ne maramo niti hoditi.

Na voljo je paket off-road, ki vključuje za tri centimetre višje nameščeno kabino (21 centimetrov je podatek, ki obeta), delovanje elektronskih pomagal ABS, ESP in tudi samo delovanje motorja ob vključenem programu za terensko vožnjo deluje drugače kot na cesti.

Del tega paketa je tudi sistem za samodejno spuščanje po strmini (brez voznikovega zaviranja), nastaviti je moč hitrost od dva do devet kilometrov na uro, deluje pa tudi vzvratno, kar se zdi zelo dobrodošlo tudi pri speljevanjih v zasnežen klanec - če vzpon ne uspe, avtomobil s takšnim sistem varneje spusti po klancu nazaj dol, znani so primeri, ko se je avtomobil na poti navzdol nenadoma nekontrolirano zavil vstran. Na terenu je dobrodošel tudi prikaz zasuka koles na sredinskem zaslonu. Terenski paket stane dobrih 800 evrov, alternativa pa je športni paket AMG.

Ne spreglejte