Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 21.16

8 let

Mazda CX-5 2,0i AWD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
CX-5 je posebnež Mazdine palete zato, ker nadomešča večji model CX-7, še bolj pa zaradi bencinskega motorja z visoko, prav dizelsko stopnjo kompresije. Bolj kot samodejni se mu poda ročni menjalnik.

Karoserijski downsizing

Kot smo že zapisali po prvi vožnji, je Mazda zmanjšala mere svojega športno-terenskega izdelka, ki pa zato v notranjosti ni prav nič manjši. Široko odpiranje zadnjih vrat, prostorna zadnja klop in prtljažnik opravičujeta nadomeščanje karoserijsko malo večjega modela CX-7.

CX-5 je vsenaokrog obdan z varovalno oblogo, obenem pa je izkoriščena prav vsaka možna površina za namestitev kakšnega kosa črne plastike. Terenski videz še dodatno ustvarjajo visoko dvignjeni blatniki nad kolesi.

Pri Mazdi so rekli: "Ustavimo konje!"

Bencinski motor v različici CX-7 je razganjalo od moči, pri CX-5 pa so očitno "ustavili konje". Pri tem jih še vedno ostane dovolj za spodobno športno-terensko vožnjo. Umirjeni samodejni menjalnik nam je v predhodnem testu ustrezal na makadamu, na asfaltu pa smo ga sprejemali z zadržkom.

Ročnemu menjalniku seveda ne očitamo počasnosti, presenetil pa nas je indikator prestavljanja, ki se ne zmeni za sorazmerno visoko nastavljen največji navor. Pri 1750 vrtljajih že predlaga eno prestavo navzgor, česar ne doživimo niti pri vseh dizlih. Mazda očitno sledi ekološko naravnanim smernicam, ki od bencinskih motorjev zahtevajo tudi delovanje pri čim nižjih vrtljajih.

Vožnja: spremenjena prestavna razmerja

Čeprav sta oba menjalnika pri bencinskem motorju (samodejni in ročni) šeststopenjska, se razlikujeta prav v vseh prestavnih razmerjih, vključno s končnim prenosom. Ta je pri ročnem menjalniku daljši, enako velja tudi za prestave razen druge in tretje, ki sta skrajšani.

Razlik med vožnjo (tudi zaradi časovnega zamika) nismo zaznali, dejanska razlika se je pokazala šele po primerjavi podatkov na našem testnem krogu. Poraba goriva je bila v mestu, na avtocesti in med priganjanjem razumljivo manjša, le med umirjeno vožnjo se je z ročnim menjalnikom povečala.

Očitno nismo vozili s tako nizkimi vrtljaji v prestavah, ki bi jih izbirala avtomatika. Kakorkoli že, celotna poraba z ročnim menjalnikom je bila le za 0,2 litra manjša od povprečja s samodejnim menjalnikom, pri tem pa porabi obeh bencinskih motorjev ocenjujemo kot zmerni.

Učinkovit i-stop

Motor med postanki samodejno ugasne, ko voznik prestavi ročico v prosti tek in popusti stopalko sklopke. Tako lahko z uporabo sklopke prepreči ugašanje motorja, kadar gre očitno za kratek postanek. Pohvalimo tudi dovolj miren samodejni zagon motorja brez posebnih tresljajev, ki spremljajo zagon motorja s kontaktnim ključem oziroma stikalom.

Česa nismo povedali v prejšnjem testu

CX-5 ni pravo terensko vozilo pa vendar bi se med testom z njim lahko zapeljali na kakšno bolj razdrapano podlago. Premislili smo se zaradi pribora za popravilo pnevmatik, ki pri poškodbi bočnega dela gume odpove. Rajši bi imeli pravo rezervno kolo.

Tempomat ni zadnji krik tehnike. Sicer vsebuje digitalni izpis nastavljene hitrosti, vendar vozilo zdrvi po klancu navzdol. Tako je tudi pospeševanje s stikalom na volanu bolj učinkovito od zmanjševanja hitrosti.

Ker sem v letih, ko pogosteje prihajajo na vrsto okulisti in optiki, moram pohvaliti izpise na merilnikih. Vsi podatki so razločni in jasno vidni tako ponoči kot pri sončni svetlobi. Čeprav je usmeritev vozila športno-terenska, je s to podrobnostjo prilagojena starejšim voznikom.

Ne spreglejte