Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
26. 11. 2007,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2007, 9.50

8 let

Maserati quattroporte 4,2 automatic

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avto, ki je v osnovi star že osem let, še vedno uspe navdušiti z obliko, prefinjenostjo in odličnim motorjem.

Zgodovina znamke Maserati je vsaj približno tako burna, kot zgodovina solkanskega železniškega mostu, prek katerega sem med snemanjem videa kar nekajkrat zapeljal. Trizob je videl vse od zlatih dirkaških dni, pa do finančnih neuspehov devetdesetih let prejšnjega stoletja. Model quattroporte je na trg zapeljal leta 2000, takrat ko je šlo vse lahko samo še navzgor. Tistim, ki okoli oči ne nosijo plašnic, je ponudil odlično alternativo "običajnim" poslovnim limuzinam.

Zunanjost, notranjost

Oblika karoserije se praktično ni spremenila že (za avtomobile) dinozavrskih osem let, quattroporte pa še vedno izgleda sveže, zanimivo, športno, "gubic" ni od nikoder. Prednji del, ki iz določenega kota izgleda kot gobec morskega psa, bo enako dobro izgledal še čez 50 let, nič drugače ne bo z elegantno bočno silhueto avtomobila. Če smo znotraj prestiž in eleganco pričakovali, si nismo upali predstavljati, kako udobno in prostorno bo vse skupaj izgledalo na zadnji klopi (registriran za pet, haha). Dva glavna zadnja sedeža (možnost gretja in dvopodročne nastavitve temperature zraka) sta izdatno nastavljiva po naklonu in višini, tako da je lahko "direktor" tudi udobno zleknjen. Prostora za noge je v vsakem primeru na pretek, res pa je, da prilagodljivost sedežev ukrade nekaj litrov prtljažnemu prostoru. Poleg odlične ergonomije zadaj so pozitiven vtis pustili še z alkantaro prekrit strop in stebrički, dišeče usnje krem barve in les, ki dejansko deluje kot les, ne pa kot polakirana plastika. Logotip trizoba pa v misli ves čas kliče vso bogato zgodovino znamke. Najdemo ga na vzglavnikih, na prestavni ročici, volanu ... Pravzaprav je občutek približno tak, kot če bi uporabnik z izbiro quattroporteja kupil celo Italijo v malem. In prav zaradi tega težko zamerimo nekaterim očitnim ergonomskim kiksom (razporeditev in odročnost nekaterih stikal).

Vozne lastnosti

V tem odstavku lahko s pomočjo razlage delovanja vzmetenja "skyhook" razčlenimo pridevnika športno in udobno, s katerima se maserati quattroporte lahko pohvali brez težav. Na ravnih oziroma počasneje odpeljanih odsekih je bilo blaženje grbin in manjših lukenj vzorno, voznik ima skoraj občutek, da je vse skupaj premehko za limuzino s takšnim pedigrejem. Tipka "sport" ponudi drugačen pogled na quattroporteja. Ob spopadu z zavoji avtomobil do neke mere celo spremeni karakter. Avtomatski menjalnik prestavlja hitreje, vzmetenje otrdi. Po zaslugi "skyhook-a" sta posedanje karoserije med pospeševanjem in zaviranjem minimalna, posledično se lahko voznik bolje skoncentrira na vožnjo samo, ne pa na to kako nemiren bo avtomobil denimo med zaviranjem ali pospeševanjem iz zavoja. Sicer pa je potrebno priznati: temu maseratiju sta veliko bliže ugodno križarjenje in umirjena vožnja. Športen karakter je "samo" bonus, ki dopoljnuje quattroporteja.

Zmogljivosti, poraba

Osemvaljnik, ki ga sestavljajo v Ferrarijevi tovarni, je srce tega avtomobila. Zaloga štiristotih konjskih moči pomeni, da quattroporte zelo dobro potegne. Do stotice potrebuje dobrih pet skeund in pol, ampak ta številka je v tem primeru pravzaprav nepomembna. Potrebno je poudariti kultiviranost sicer surove moči pogonskega agregata, sposobnost in voljnost doseganja najvišjih vrtljajev. Vse to je veliko bolj pomembno od zgolj dobrega potiska v hrbet pri polnem pospeševanju. Potem pa je še tista "mala" stvar, ki ji pravimo zvok. Ne gre za tipično grmenje osemvaljnikov, ki smo jih denimo voljni slišati iz izpušnih cevi audijev ali pa mercedesov. Ta rezek zvok, ki spominja na dretje "rdečih vrancev" iz Modene, bo v naših ušesih ostal še nekaj časa. "Delete" preprosto ni možen. Pa poraba? Odvisno od teže voznikove noge. Prevedeno? Lahko tudi 30 litrov na sto ali več. Ob zmerni vožnji z občasnim (priznamo) mačističnim razkazovanjem moči pa se je na našem testu ustalila pri slabih devetnajstih litrih. Dobra številka glede na ponujeno moč, obenem pa mnogo višja od tovarniško obljuljubljenih 14,7 litra.

Cena, tekmeci

Če bi bili zelo površni, bi predvsem zaradi petih metrov dolžine lahko quattroporteju na vrat obesili zmogljive nemške limuzine, pa ne bo šlo tako zlahka. Oblikovna razlika (da karakterne sploh ne omenjamo) je preprosto velika. No ja, iz podobnega kalupa je nastal mercedes CLS, ki se po ponujenem edini lahko poistoveti z maseratijem. Vendar, če maseratija štejemo med eksote, kaj kmalu odpade tudi CLS. Potrebno pa je omeniti dva avtomobila, ki bosta definicijo športno-kupejevske limuzine verjetno popeljala na novo raven. V mislih imamo seveda porscheja panamero in aston martina rapida. Z osnovno ceno (129 tisoč evrov, testni 145 tisoč evrov) se quattroporte sicer lahko primerja z velikimi nemškimi limuzinami, vendar bi tem avtomobilom težko rekli tekmeci. Tisti, ki pride blizu, torej mercedes CLS, pa je občutno cenejši. Izgleda, da bo res potrebno pričakati na prihod porscheja in aston martina, da bo quattroporte dobil pravo konkurenco.

Ne spreglejte