Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 14.45

8 let

Land Rover freelander II 2,2D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Freelanderju je uspelo to, kar je najtežje doseči pri civiliziranih terenskih vozilih. Kljub dobremu delovanju na težkem terenu je ohranil odlične vozne lastnosti na utrjenih podlagah.

Freelander je bil eden prvih cestnih terencev, avtomobil, ki je ponujal terenski izgled in je terenske zmogljivosti prinašal v vsakdanjo uporabo na utrjenih cestiščih, kjer se večina terencev v civiliziranem svetu danes največ vozi. Po destletju prihaja v novi podobi. Športnejši in s še dodelanim poslanstvom svoje dvojne vloge.

Zunanjost, notranjost

Z oglatimi oblikovalskimi potezami svojih večjih bratov je postal že na pogled robustnejši, po zaslugi rež na blatnikih, ksenonskih žarometov in svoje širine pa tudi športnejši. Na prvi pogled je nekak mini range rover sport križan z discoveryjem. Na predhodnika in njegovo značilno dvonadstropno streho spominja le še majhna grbina. Je pa pohvalno, da je glede na predhodnika obdržal večino dimenzij. Zrasel je malo - 5 centimetrov v dožino, 10 v širino in 3 v višino, ravno toliko, da je v notranjosti več prostora tako za potnike kot prtljago. Udobno se sedaj sedi tudi na zadnjih sedežih. Prtljažnik zmore (ob podrti klopi) do 1670 litrov prostornine, kar bi moralo zadovoljiti vse želje in potrebe. Notranjost je dovolj kakovostna, da nas lahko razvaja. vseeno pa uživamo v okolju z ne preveč prestižna, da ne pozabimo, da smo v terenskem avtomobilu (seveda si je mogoče omisliti tudi usnjene sedeže). Inštrumenti so pregledni in funkcionalni, sredinska konzola je zajetna, zagon avtomobila je namenjeno stikalo. Kabina je tudi dobro izolirana tako, da nas ne moti hrup motorja in piš pri višji hitrosti.

Vozne lastnosti

Freelanderju je uspelo to, kar je najtežje doseči pri civiliziranih terenskih vozilih. Kljub dobremu delovanju na težkem terenu je ohranil odlične vozne lastnosti na utrjenih podlagah ali obratno: kljub odlični legi na cesti se dobro znajde tudi na težjem terenu. "Terrain response" je elektronika, ki skrbi za štiri načine delovanja podvozja. Načeloma je razen pri speljevanju freelander gnan le na prednji kolesni par, po potrebi pa haldex sklopka prenese moč tudi na zadnja kolesa. Izbiramo lahko med štirimi načini delovanja štirikolesnega pogona, ki je prilagojen vožnji po makadamu, blatu ali snegu in pesku. Resnejši terenski uporabi pomaga tudi sistem za vožnjo po klancu navzdol in sistem, ki preprečuje prevračanje vozila. Najlepše pri freelanderju pa je, da daje na asfaltnih ovinkih občutek osebnega avtomobila. Natančen volanski mehanizem in majhno nagibanje karoserije delata freelanderja za zmogljiv in vodljiv avtomobil, ki ga bomo z lahkoto in veseljem zapodili tudi po ovinkih. Podvozje je kos dvojni nalogi in se zdi, da je v idealnem kompromisu med terenskim udobjem in cestno trdoto.

Zmogljivosti, poraba

2,2-litrski turbodizelski pogonski agregat z 118 kW pri 4000 vrtljajih ne poka od moči, a je povsem kos dvotonskemu avtomobilu, še posebno ker si pomaga s 400 Nm navora. Do sto kilometrov na uro pospešuje dobrih enajst sekund in doseže hitrost 180 km/h. Pri tem povprečna poraba ne presega osmih litrov na sto kilometrov. Tako trdijo podatki, na našem testnem progu pa je porabil 9,7 litra povprečno na sto kilometrov, kar je za terenca izvrsten rezultat. Pri več kot dvajset centimetrih oddaljenosti od tal in 266 centimetrih medosne razdalje zmore freelander premagovati tudi večje neravnine in prečkati do pol metra globoko vodo. Šeststopenjski menjalnik ima kratko prvo prestavo, ki na težjem terenu nadomešča reduktor in dolgo zadnjo prestavo za manjšo porabo in hrup na avtomobilski cesti. Hitrostnih rekordov s tem avtom ne bomo podirali, se pa bomo zato hitro, udobno in v stilu pripeljali skoraj kamorkoli. Pa naj bo to na koncu asfaltnih serpentin, pred luksuznim lokalom v centru ali na koncu podeželskega razritega kolovoza. Glede na program namenjem vožnji po pesku pa tudi precej dlje.

Cena, tekmeci

Konkurenca je v tem razredu cestnih terencev huda. Od BMW-ja X5 do nissana x-traila oziroma celo pathfinderja, mitsubishi pajera in Jjep cherokeeja ter toyote RAV4. A land rover se zdi, da je našel enega boljših kompromisov med cestno in terensko uporabo, med preprosto funkcionalnostjo in zanimivim izgledom. Tako po zmogljivostih kot dimenzijah in ceni je odrasel in stopil v višji razred terencev. Za 43.570 evrov (osnovni model že za več kot deset tisočakov manj) ponuja vse, kar si lahko od cestnega terenca želimo in še kup dodatne opreme.

Ne spreglejte