SiolNET. Avtomoto Testi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lancia delta 2,0 multijet

4

termometer

Delta nam je dokazala, da lahko italijanska eleganca in prostornost hodita z roko v roki. Dvajsetcentimetrski prirastek v primerjavi z bravom se na zadnji klopi še kako pozna.

Zunanjost, notranjost

Športnost se je umaknila udobju, prostornosti in eleganci. Delta s svojimi potezami pooseblja stil in skoraj baročno bogatost zapeljivih linij. Avto deluje skladno z vseh kotov, za dodaten vtis poln prestiža pa mora človek vreči oko na prednja žarometa, katerih (čisto po audijevsko) dnevne luči uporabljata tehniko LED. Znotraj je še več elegance. Kombiniranje črnine (usnje in alkantara) ter "srebrne" plastike zbudi podobno pregrešne občutke kot zunanjost. Tesna sorodstvena povezanost z bravom je relativno dobro zakrita, dve ergonomski zameri pa pripisujemo nerodni postavitvi preveč položnih stikal na volanu in tudi naslonu za roko, ki je potisnjen preveč nazaj, da bi lahko normalno raslemu človeku služil v polni meri. Elegantno oblikovana sedeža v testni delti sta (razen preozkih vzglavnikov) prvotno namenjena udobju, ki je rdeča nit tega avtomobila. Kdor bo sedel zadaj, bo cenil dvajsetcentimetrski dolžinski prirastek v primerjavi z bravom, kar prostornost delte (če izvzamemo povprečni prtljažnik) dvigne v srednji razred. Klop je pomična vzdolžno in prilagodljiva po naklonu. Več si nismo želeli.

Vozne lastnosti

Delta se ne pretvarja. Velika platišča in nizkopresečne pnevmatike na testnem avtomobilu niso bile zaradi športnih voznih lastnosti, ampak zato, da bi avto izgledal bolje. Osebno menim, da bi še lažje shajal s palec manjšimi in nekoliko "debelejšimi" gumami, ki bi vožnjo (primerno deltinemu karakterju) še nekoliko omehčale. Sicer pa je delta tako ali tako nastavljena precej "na mehko". V iskanju še višje mere udobja pa bi ročni menjalnik s predolgimi hodi najraje kar zamenjali z dobrim avtomatikom. Sicer pa velja izpostaviti deltin sistem samodejnega zadrževanja vozila na voznem pasu. Zadeva v praksi deluje dobro in zanesljivo, avto pa samodejno in po potrebi sunkovito zavije tudi če se črti približa pod relativno ostrim kotom.

Zmogljivosti, poraba

Tudi zmožnost brezskrbnega prehitevanja je del udobja, ki ga nudi ta delta. 165 konjskih moči in 360 Nm navora (pri 1750 vrtljajih) pove manj, kot prepričljiv sunek v hrbet ob polnem plinu. Motor vleče dobro tudi v višjem območju vrtljajev in ob tako konkretnih zmogljivostih se človek vpraša, kaj bi počel s 190-konjskim dizlom (1,9 twinturbo multijet), ki je prav tako na voljo. Priznati pa moramo, da smo od tako prestižnega predstavnika spodnjega srednjega razreda pričakovali boljšo zvočno izolacijo.

Cena, tekmeci

Kot osnova testne delte je služila druga od treh stopenj opreme, kar pomeni osnovno ceno 24.790 evrov, zraven pa moramo prišteti še za dobrih 3000 evrov dodatne opreme. Med slednjo velja izpostaviti predvsem doplačilo 500 evrov za opozorilnik nenamerne spremembe voznega pasu (priporočamo). Kako se dodatna oprema razčleni, smo zapisali v tehnične podatke. Konkretna končna cena pomeni konkretne tekmece. Delta samozavestno trka na vrata vsem od golfa navzgor. Kar zadeva celoten nastop in izgled, delta konkurira zelo uspešno, glede udobja tudi, motorna paleta je bogata, serijska oprema tudi. Vseeno pa smo pričakovali še nekaj več uglajenosti, boljšo zvočno izolacijo (omenjeno) in dva (tudi že omenjena) ergonomska "kiksa" manj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin