Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 21.00

8 let

Kia sorento 2,5 CRDi avt.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po zunanjem videzu bi ga morali označiti za športnega terenca. Tudi pogled v dovolj lepo urejeno in čedno notranjost ne govori drugače. A marsikaj trdi v nasprotno (v terensko) smer.

Kia je pred petimi leti ponudila terenskega sorenta, ki po izgledu škili proti "privilegiranim" premium avtomobilom, neposrednim konkurentom pa se zoperstavlja z odličnimi terenskimi lastnostmi. Le-te ohranja tudi zadnja pomladitev z močnejšim motorjem in s polepšano športno obliko.

Zunanjost, notranjost

Po zunanjem videzu bi ga morali označiti za športnega terenca, v to smer prepričujejo poleg osnovne konture lita platišča, zatemnjena stekla, meglenke, strešne letve ... Tudi pogled v dovolj lepo urejeno in čedno notranjost ne govori drugače (ampak ni treba takoj trkat po vsaki plastiki). Nasprotno (v terensko smer) trdi podatek o višini podvozja (203 mm) in elekrično stikalo poleg volana za preklop na "low". Odlagalna mesta so priročna, spredaj sedeča se ne bosta skregala o tem, kdo bo spravil svoja sončna očala (predalčka sta dva). Pohvalimo prtljažnik, ki ni samo ogromen, ampak je lepo urejen, vanj se pride tudi skozi zadnje okno. Bi pa rekli, da so s kakšnim kosom opreme malce pretiravali. Povprečna hitrost je na primer podana glede na tri različne časovne parametre, satelitsko merjena hitrost izkazuje nižjo vrednost kot analogni merilnik, zato pa pokaže večjo prevoženo razdaljo. Satelitska navigacija je natančna, pokaže res vsako "potko" in dodaja slovenska pojasnila, zato pa se za govorno vodenje ne da izbrati slovenščine. Tako smo izbrali nemščino, ker se v angleščini na primer Zaloška cesta sliši precej nerazumljivo, da ne govorimo o kakšnem Predgradu (pridžgr... ali kako že).

Vozne lastnosti

Če smo uvodoma omenili bolj športen videz, je treba takoj dodati, da gre samo za videz. Kdor se želi s sorentom športno poditi naokrog, ta že po nekaj ovinkih odneha. Avto je za hitra ovinkarjenja premehak, volan pa preveč posreden. Zato je lahkotno vodljiv v mestu, na odprtih cestah pa ima najrajši gladke asfalte. Kontrast povedanemu je vožnja po terenu. Pod naslednje poglavje o zmogljivosti spada ugotovitev, da reduktorja tudi na poštenih strminah ne potrebuje, pri tem pa razdelilnik pogona "TOD" (torque on demand) neopazno skrbi za pravilno raporeditev navora med kolesa. Zaradi mehkega vzmetenja na terenu ne odskakuje čez skale in korenine, zaradi visokega podvozja ne tolče po tleh, posreden volan pa postane prednost. Tem precej različnim ocenam naj dodamo, da se je treba sorenta najprej navadit, bolj kot kakšno drugo podobno vozilo in, da ga je treba preizkusit v vseh možnih pogojih. Pri tem ostaja slutnja, da bi sorento, lažje kot na suhem, pokazal svoje odlike na mokrih, spolzkih in zasneženih podlagah. Aja, luči. Nima vsak avto dobrih halogenk - sorento jih ima.

Zmogljivosti, poraba

Terenec je s 170 konji zelo živahen, verjetno bi bil z ročnim menjalnikom še bolj kot s testno petstopenjsko avtomatiko. Izdatna moč motorja pride lepo do izraza na avtocesti in predvsem na ravnih odsekih, kjer se sorento počuti najbolje. In seveda na terenu. Navor motorja (290 Nm že pri 1300 vrtljajih) je kot nalašč za počasna in strma vzpenjanja. Podatek o hitrosti: kazalec na merilniku je na 60 km/h, satelit izračunava 57, multanova ob cesti pa trdi 56. Je pa škoda, da se porabe goriva ne da spremljati na potovalnem računalu. Na našem testnem krogu je znašala 11,8 l/100 km, kar je povsem primerljivo z vozili podobnih razsežnosti. Navedli smo vse, kar smo preverili, velja pa tudi (kar nismo preverili), da bi z dvotonskim sorentom ob dani moči lahko uspešno vlekli kakšno priklopno vozilo tja do 3000 kilogramov.

Cena, tekmeci

Med privilegirane premium terence kia s sorentom ne sili prav pretirano, je pa po svoji obliki enako pozerski avto kot chevrolet captiva, hyundai santa fe ali opel antara. Po moči 2,5-litrskega dizelskega motorja in s hitrostjo čez 180 km/h je v prednosti, pri voznih lastnostih na ovinkastih podeželskih cestah pa bo sorento omenjenim konkurentom priznal premoč. Na terenu pokaže svoje zmogljivosti in jih užene v kozji rog, ker so pač samo SUV-ji. Ob osnovni ceni dobrih 31.000 evrov se izničita trenutni akcijski popust in doplačilo za samodejni menjalnik, dodati pa je treba testni paket prestige, ki navrže štiri evro tisočake in zato tudi kaj ponudi (usnje, ogrevanje sedežev, ESP, 17-palčna lita platišča, stranske blazine in varnostne zavese ...). Skupaj torej naokroglo 35.000 evrov.

Ne spreglejte