Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
0.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 0.06

8 let, 1 mesec

Kia optima 1,7 CRDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Optima s sodobnim in "nabildanim" videzom vzbuja športna pričakovanja, ki med vožnjo izpuhtijo. Najmočnejši, vendar še vedno prešibek dizel in podvozje sta ustvarjena za umirjeno in udobno vožnjo.

Strupena zunanjost

Glede zunanjosti upravičeno trdimo, da je oblikovana drzno. Temna stekla, črno ostrešje, oster videz maske in velika ter vpadljiva platišča delujejo kar strupeno.

Sedeži so dvobarvno in lično oblazinjeni s kombinacijo usnja in blaga, obloge so športno obrobljene s šivi. Pri nekaterih plastičnih obrobah so uporabili videz kevlarja, vendar ne povsod. Okoli osrednje konzole na primer je zgolj črna plastika.

Oblikovalci so se uspešno potrudili z merilniki, ki so jim dodali raznoliko in pregledno barvno grafiko. Namestitev voznika (hlajen sedež) in potnikov (vsi sedeži ogrevani) je brezhibna, zadnja klop je prostorna tudi, kadar sta sprednja sedeža povsem nazaj, ni pa najbolj udobna.

Dolg seznam opreme

Seznam opreme je spoštljivo dolg in hvale vreden (na primer samodejno parkiranje, sončna streha, prestavljanje izza volana), pri tem pa ni revolucionaren. Nekatere rešitve bi lahko bile boljše, podobno kot pri hyundaiu i40, ki je zasnovan v skupnem projektu.

Pomik roloja na primer, kakor tudi strešnega okna, je brezstopenjski, tako da mora voznik sam prekiniti odpiranje v položaju privzdignjenega stekla (ali v katerem drugem) in odvračati pogled na cesto. Za povrh sta lahko oba roloja, sprednji in zadnji, hkrati le odprta ali zaprta.

Glasen motor

Na testu nas je motilo glasno delovanje 1,7-litrskega dizelskega motorja, ki v tem trenutku predstavlja sploh edino možnost v ponudbi.

Vozila v srednjem razredu, na primer C5, insignia, mazda 6, mondeo, passat, 508 in druga praviloma ženejo dvo- in večlitrski ter močnejši motorji. Na našem testnem krogu smo pri tej delovni prostornini kljub samodejnemu menjalniku pričakovali za kakšen deci manjšo porabo.

Primerjava s hyundaiem i40, ki smo ga preizkusili z enakim motorjem, pokaže da izbira samodejnega menjalnika pomeni dobrega pol litra večjo povprečno porabo.

Udobna vožnja

Mehko nastavljeno podvozje umirja športna pričakovanja, temu primerno je tudi delovanje samodejnega menjalnika.

Indikator prestavljanja daje za dizla precej pozne napotke. Pri ročnem prestavljanju tudi pri 1800 vrtljajih med vožnjo po klancu navzdol še ne zahteva prestave višje. Tu bi lahko bila kakšna rezerva pri nadaljnjem razvoju varčnejšega motorja.

Menjalnik med samodejnim prestavljanjem ali pa pri ročni izbiri ni najhitrejši, vendar povsem ustreza značaju vozila. Ročici za plus in minus sicer gledata iznad prečk volana, vendar sta na tem delu nepomični. Voznik mora za vklop ustrezne prestave s prsti seči nižje, prav za prečki volana.

Štirikratna pomoč pri parkiranju

Za varno parkiranje je zgledno poskrbljeno. Prikaz približevanju oviram spredaj in zadaj je barvni in večplastni (1), podprt s kamero(2) in s piskačem(3).

Sistem samodejnega parkiranja (4) deluje (še posebej ga poenostavlja samodejni menjalnik), le da pusti vozilo predaleč naprej od parkirnega prostora, ki ga je zaznal. Lahko ga namreč zasede vsiljivec, ki je pripeljal zadaj.

Ne spreglejte