Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 9.45

8 let

Hyundai ix35 1,7 CRDi 2WD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hyundai ix35 s pogonom na zgolj sprednji par koles se je izkazal za povsem zadovoljiv izletniški avtomobil, ki se ne ustraši makadama in se povsem udobno pelje po avtocesti.

Ni za na teren

Že pri testu štirikolesno gnane različice smo ugotovili, da 17-centimetrska oddaljenost od tal ne omogoča kakšnih večjih terenskih avantur. No, tokrat je v igri še pogon na zgolj sprednji par koles in s tem so njegove terenske zmogljivosti povsem minimalizirane. Avto za ljudi, ki radi sedijo visoko, a se nočejo spuščati v dodatne stroške zaradi štirikolesnega pogona.

Prtljažnik je dokaj majhen

Navajeni smo že, da pri vozilih SUV tega velikostnega razreda ni za pričakovati kakšnih presežkov v prtljažnem prostoru. Tudi tokrat je tako in za družinske potrebe je prtljažnik vsekakor premajhen. Še najbolj se pozna pri širini in višini prtljažnega prostora, kar v praksi pomeni, da boste vanj s težavo potisnili običajne sani ali kakšen predmet podobne velikosti. Za bolj aktivne uporabnike bo torej prav prišel kakšen dodaten strešni kovček.

Motor nudi dovolj

1,7-litrski dizelski motor je povsem dovolj za tovrsten avtomobil. Sklepamo, da tisti, ki kupi dvokolesno gnano različico, ne potrebuje večje zaloge moči in navora in ga bolj zanima nižja poraba. Tukaj bo zagotovo prišel na svoj račun, saj se ix35 s tem motorjem lahko vozi z zgledno majhno porabo. Se pa višino karoserije občuti ob priganjanju, saj postane nekoliko bolj žejen. Kar zadeva moč in navor, lahko povemo, da je avto povsem suveren, odziven in mu tudi kakšen daljši strmejši klanec ne dela preglavic ter se lahko brez naprezanja vozite v vsaj tretji, če že ne v četrti prestavi.

Izletniški avtomobili

Hyundai je s tem avtomobilom sledil avtomobilskim znamkam, ki kupcem ponujajo "izletniške avtomobile". Zakaj izletniški? Oddaljenost od tal ponuja dovolj manevrskega prostora za vožnjo po makadamskih poteh in se ne ustavi pred štrlečimi kamni in koreninami. Za izlete v naravo torej je, vendar ne za plezanje po terenu. Njegovi neposredni konkurenti (izven koncerna) bi lahko bili škoda yeti, nissan qashqai ali pa volkswagen tiguan (vsi v 2WD-različici, seveda). Cenovno gledano se hyundai lahko kosa z yetijem in qashqaijem, tiguan pa je od vseh treh nekoliko dražji. Dražja sta tudi podobno zasnovana BMW X1 in peugeot 3008. Nekateri potencialni kupci pa bodo morda pokukali tudi h kakšnemu cross touranu (zaradi večjega prtljažnika), a je potrebno vedeti, da je ta razred avtomobilov kljub "terenskemu" videzu precej bližje tlom kot ix35 in zato manj primeren za vožnjo v naravi.



Ne spreglejte