Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 18.36

8 let

Hyundai elantra 1,6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hyundai elantra je očitno nekakšen nizkocenovni hyundai, avtomobil za nezahtevne voznike, ki jim je na prvem mestu nizka nabavna cena avtomobila. Takšen hyundai torej, kot smo jih poznali že prej.

Ni ravno po evropskem okusu

Limuzine tega velikostnega razreda ne veljajo ravno za priljubljene med evropskimi kupci in zato je tudi izbira avtomobilov temu primerna. Hyundai je s svojimi avtomobili v zadnjih letih naredil ogromen kakovostni preskok in ti avtomobili zdaj niso le korejski eksoti, ampak lahko dostojno konkurirajo evropskim avtomobilom. To se seveda pozna tudi pri ceni, ki niti ni več tako ugodna. Prav zaradi vsega tega niti ne preseneča, da so se Korejci odločili izdelati naslednika elantre, ki bo za manj evrov ponujala več avtomobila od bolj prestižnega in dražjega i40.

Tipični sodobni hyundai

Oblika ne razočara. Elantra je tipični hyundai, zašiljenih in modernih potez, ki smo jim priča pri vseh drugih modelih te znamke. Še najbolj pa spominja na nekoliko večjega brata i40 (verjetno tudi zaradi velikosti), podobne poteze pa najdemo tudi na novem i30.

Tudi v notranjosti nič novega. Modern dizajn z vpadljivo modro osvetlitvijo sta elementa, ki bosta zagotovo pritegnila marsikaterega kupca, ki išče avtomobil v tem razredu. Je pa potrebno poudariti, da je kljub navidezni podobnosti armaturne plošče kakovost uporabljenih materialov opazno slabša kot pri večjem (in dražjem) i40. Kakorkoli že. Eden glavnih adutov pri prepričevanju kupcev pa je zagotovo tudi relativno dobra opremljenost vozila, ki pa le sledi sodobnim zahtevam in varnostnim standardom.

Udobje na prvem mestu

Elantra je najprej udobna limuzina, ki razvaja z mehkobo in kot taka kar kliče k kakšnemu daljšemu izletu. Toda mehko podvozje ima tudi svojo slabost, ki pa se pokaže pri hitrejšem ovinkarjenju. Vozniku utegne zastati cmok v grlu, če se cesta v kakšnem ovinku malce prevesi v drugo stran, saj avtomobil v taki situaciji lahko malce niha sem ter tja. No, kakorkoli že, limuzina ni namenjena dirkanju in večina lastnikov elanter ne bo avtomobila kupila zaradi udobja in prostornosti, ampak zaradi ugodne cene in velikosti.

Prostora v notranjosti je razredu primerno. Problem nastane le pri višjeraslih potnikih, saj Hyundai v zadnjem času precej visoko nastavlja sedali sprednjih sedežev in strop je tako hitro nevarno blizu glave. Ker naj bi bil avtomobil namenjen tudi kakšni mladi družini, je potrebno poudariti, da je nameščanje otroških sedežev sicer precej nezapleteno, a je pri tem potrebno sprednja sedeža nekoliko pomakniti naprej (in s tem vzeti prostor vozniku in sovozniku). Tudi prtljažnik je nekje v razrednem povprečju, moti pa to, da prtljažna vrata nimajo gumba za odpiranje in je le to mogoče samo prek ključa oziroma vzvoda v notranjosti kabine.

Motor je šibak, a varčen

Od 1,6-litrskega atmosferskega bencinskega motorja ni za pričakovati kakšnih presežkov. Vendar pa je ta motor za avtomobil s takšno namembnostjo povsem dovolj. Ob normalnih voznih pogojih se izkaže, da je lahko celo tako varčen kot kakšen dizelski kolega. Njegova slabost pa je vsekakor hrupnost pri nekoliko višjih obratih, ki jih lahko dosežemo na avtocestah. Šeststopenjski ročni menjalnik se izkaže za natančnega in z ravno pravšnjimi razmerji, da ni potrebno prepogosto posegati po ročici.

Konkurence je malo, a ni slaba

Elantra se bo za kupce bojevala s chevrolet cruzeom, renaultom fluence in po vsej verjetnosti tudi z volkswagnom jetto. Nobenega od teh avtomobilov ne izdelujejo na evropskih tleh in vsi stavijo na to, da za manj denarja ponujajo več centimetrov. Cenovno gledano le jetta nekoliko odstopa navzgor, a razlika ni tako velika, da bi lahko govorili o konkurenčni prednosti elantre. Boj bo torej trd in neizporosen.

Kaj pa i40? Ob dejstvu, da se limuzinski i40 na zunaj ne razlikuje bistveno od nove elantre, se marsikomu postavlja vprašanje od kje takšna razlika v ceni. V dolžino je razlike devetnajst centimetrov v prid i40, a v notranjosti se to (glede na izkušnje iz karavana) ne bo bistveno poznalo. Enako bi lahko trdili za vozne lastnosti. Malenkostno so pri i40 boljše, a ne bistveno. Kje je torej razlika med avtomobiloma? V ceni, ki je opravičena z boljšo opremljenostjo. Dejstvo je namreč, da i40 ponuja neprimerno več serijske in dodatne opreme od elantre in kot tak se dejansko lahko kosa s konkurenco.

Ne spreglejte