Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
11.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 12. 2015, 11.50

7 let, 12 mesecev

Honda VFR 1200 FD DCT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Honda VFR nadaljuje svojo tradicijo naprednega, tehnično dovršenega motocikla. V letošnji izvedbi pa ni prinesla le bistveno povečanega motorja, ampak tudi avtomatski menjalnik.



Prvi pravi avtomatik

VFR 1200 F DTC je prvi (velikoserijski) motocikel z dvojno sklopko in možnostjo ročnega sekvenčnega ali avtomatskega pretikanja. Aprilia Mana 850 ima sicer tudi možnost samodejnega pretikanja, a ob pomoči variomata s prednastavljenimi razmerji. Honda pa ima pravi avtomatski menjalnik, celo tak z dvojno sklopko. Na zunaj se komaj loči od klasične VFR-ke, le nekoliko večjo izboklino ima na boku, na levi pa je namesto ročice sklopke ročica ročne zavore.

Kako (s)peljemo?

Pritisk stikala na desni ročici, ki sicer omogoča prestavljanje iz klasičnega v športni način, vključi prvo prestavo. Potem lahko vse prepustimo avtomatiki ali pa na desni strani preklopimo v ročni način in prestavljamo sami – z levo roko. Stikalo za prestavljanje navzgor je pred levo ročico in ga potegnemo k sebi s kazalcem, stikalo za prestavljanje navzdol pa je pred ročico in ga pritiskamo s palcem.

V praksi imajo trije načini tri značaje

Program Drive je namenjen križarjenju ali vožnji v dežju. Motor se, če je le mogoče, vrti blizu 2000 vrtljajev, kar je po zaslugi velikega navora motocikla dovolj, a še posebej pri prestavljanju navzdol to prinaša rahlo cukanje. Program Sport je gleda na to, da gre za motocikel, najprimernejši. Prestavljanje je tekoče in hitro, menjalnik pusti vrteti motor v visoke vrtljaje, a prava športna stvar je ročno prestavljanje, ki deluje res odlično. Sistem po zaslugi dvojne sklopke prestavlja hitreje, kot bi sami z nogo, obenem pa lahko prestave menjamo pri polnem plinu.

Ni kot pri avtomobilih

Avtomatski menjalnik z dvojno sklopko je že precej pogost v avtomobilu, pa vendar je potrebno povedati, da je na motociklu nekaj posebnosti. »Kickdown« - prestavljanje navzdol, za boljše pospeševanje, kadar privijemo plin do konca namreč ni tako preprosto izvedljivo. V avtomobilu pač brcnemo stopalko plina do konca, ročico za plin pa težko hipoma zavrtimo za »polni« krog. Res pa po zaslugi velikega navora to največkrat tudi ni potrebno. Obenem pri ročnem načinu pretikanja menjalnik na koncu območja delovanja motorja ne bo sam prestavil v višjo prestavo, kot v večini avtomobilov, ampak le vklopil blokado. Pri zaviranju se lahko zanesemo, da bo sam prestavil navzdol.




Ne spreglejte