Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 17.01

8 let

Honda FR-V 1,7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
FR-V po zunanjem izgledu ne razkriva šestsedežne notranjosti. Je športnega videza, kot pač hondam pristoji. Za enoprostorca je honda dobro vodljiva tako pri velikih hirostih, kot pri mestni vožnji.

Enoprostorci za več kot pet potnikov ponavadi potrebujejo tretjo vrsto sedežev, ta pa ponavadi jezi vstopajoče potnike in omejuje prostor za prtljago. To dilemo rešuje Honda po Fiatovem receptu "3+3". Dodali so še enostavno zlaganje zadnjih sedežev, s čimer nastane uporabno, ravno tovorno dno. Dober kubik takega prostora pogoltne tri bicikle, če jim odstranimo prednja kolesa.

Zunanjost, notranjost

FR-V po zunanjem izgledu ne razkriva šestsedežne notranjosti. Je športnega videza, kot pač hondam pristoji, pločevina na bokih po višini narašča od prednjega proti zadnjemu delu, kar je poudarjeno z ostro linijo pod ročaji vrat. Glede velikosti sedežev bi morali razporeditev "3+3" preimenovati v "4+2". Oba sredinska sedeža sta namreč ožja za pet centimetrov čez naslonjali in za slabih šest čez sedali. Se pa zato oba sedeža na sredi lahko pomakne nazaj, tako da se potnikom ni treba tiščati skupaj z rameni. Glede sedežev je treba dodati vsaj še to, da se del sedala sredinskega sedeža spredaj lahko obrne za 180 stopinj in se tako odpre odlagalni prostor, lahko se tudi poklopi sedežno naslonjalo in nastane udoben naslon za roke ali pa miza. Skratka zelo multifuncijsko. Namestitev tri v eno vrsto zahteva tudi naslednje ukrepe: prestavna ročica gre na armaturo, ročna zavora gre pod armaturo, varnost za sredinskega potnika pa mora zagotavljati širša in sploh bolj obsežna varnostna blazina. Preobrazba v ravno tovorno različico s pogrezanjem sedežev je enostavna z enim vzvodom na vsakem naslonjalu v drugi vrsti.

Vozne lastnosti

Podvozje honde FR-V, z dobro izbranimi vodili prednje in zadnje preme, se uspešno upira sorazmerno visokemu težišču vozila. Za enoprostorca je honda dobro vodljiva tako pri velikih hirostih, kot pri mestni vožnji. Tu še posebej zaradi majhnega kroga obračanja. Sedeži so dobro oblikovani, tako da potnikov bočno ne premetava, pri tem pa lahko ob ustrezni opremi tudi otrok sedi spredaj med staršema. Prednji bočni stekli segata nižje od zadnjih, kar je v prid vozniku, ki ima dober pregled ven, tudi nad zelo majhnimi otroci, ki naprimer stojijo tik ob avtu. Se pa mora voznik navadit na ročno zavoro, ki jo je treba zagrabit z dlanjo obrnjeno navzgor.

Zmogljivosti, poraba

Ob podatku za najvišjo vrednost navora pri 4800 vrtljajih lahko marsikateri poznavalec vzklikne: "Spet te nore honde!" Pa sploh ni tako hudo. Prav nenaporno se da vozilt z 2000 vrtljaji, saj je krivulja navora zelo položna zlasti tam med 2000 in 4000. Po drugi strani pa je tudi končna hitrost zelo spodobna. Da enoprostorcem oziroma njihovim lastnikom zelo pristoji dizelski motor, se zavedajo tudi pri Hondi, zato ga napovedujejo za letos. To bo že znani 2,2 i-CTDi, se pravi prvi Hondin dizel. Lahko pa rečemo, da je bencinska različica dovolj varčna, vsaj kar se 1,7-litrskega motorja tiče. Na testu smo porabili povprečno malo pod 10 litrov na 100 kilometrov.

Cena, tekmeci

Honda FR-V lahko uspešno tekmuje s petsedežnimi enoprostorci, ker pač ponuja več ali pa s sedemsedežniki tistih kupcev, ki nikoli ne bodo napolnili vsega prostora. Le-te tudi prepričuje, da lahko šesti potnik udobno vstopa v FR-V skozi stranska vrata, ne da bi mu bilo treba plezati v tretjo vrsto. Vendar priznamo, da smo tule malce ugibali, edini tekmec ostaja Fiatova multipla, ki se je pred kratkim posodobila, pri tem pa ponuja upoštevanja vredne argumente. Kar se motorjev tiče po enega bencinskega in enega dizelskega, medtem ko Honda ta hip ponuja tri bencinarje. Če je med osnovno 1,6-litrsko multiplo in 1,7-litrskim FR-V-jem razlike za okrogel milijon, to še nič ne pomeni. Razlika je namreč tudi v osnovni opremi. Na vsak način pa sta to dva avtomobila, v katera se mora pred nakupom vsesti vsa druščina, ki naj bi večinoma potovala z njima.

Ne spreglejte