Honda crosstourer

Crosstourer je nov Hondin velik potovalni enduro, terenskega imidža, a predvsem cestnega namena, z odličnim 1200-kubičnim V4 pogonskim agregatom.

1 / 22

Foto: Klemen Korenjak

2 / 22

Foto: Klemen Korenjak

3 / 22

Foto: Klemen Korenjak

4 / 22

Foto: Klemen Korenjak

5 / 22

Foto: Klemen Korenjak

6 / 22

Foto: Klemen Korenjak

7 / 22

Foto: Klemen Korenjak

8 / 22

Foto: Klemen Korenjak

9 / 22

Foto: Klemen Korenjak

10 / 22

Foto: Klemen Korenjak

11 / 22

Foto: Klemen Korenjak

12 / 22

Foto: Klemen Korenjak

13 / 22

Foto: Klemen Korenjak

14 / 22

Foto: Klemen Korenjak

15 / 22

Foto: Klemen Korenjak

16 / 22

Foto: Klemen Korenjak

17 / 22

Foto: Klemen Korenjak

18 / 22

Foto: Klemen Korenjak

19 / 22

Foto: Klemen Korenjak

20 / 22

Foto: Klemen Korenjak

21 / 22

Foto: Klemen Korenjak

22 / 22

Foto: Klemen Korenjak

Športno potovalni geni s terenskim imidžem

Crosstourer s polnim imenom VFR 1200 X izhaja iz športno potovalnega cestnega motocikla VFR 1200 F, le da je zdaj črko F na koncu imena zamenjala črka X. Toda v praksi je to povsem drug motocikel.

Ima sicer enak okvir in pogonski agregat, a s spremenjeno geometrijo višje postavljenega motocikla, daljšega medosja in spremenjenim značajem motorja, ki je še bolj uglajen, mirnejši in z veliko navora prav iz mirovanja.

Odličen na cesti, kjer poka od moči

Najimpresivnejša stvar je vsekakor pogonski agregat. VFR-kin 1200-kubični V4 agregat je povsem predelan za še večjo odzivnost v nižjem režimu delovanja in ima na račun tega tudi bistveno kar trideset kilovatov manj moči od "originala", a ko odpreš plin, ti vseeno vzame sapo.

Tega na terensko zasnovanem motociklu nismo navajeni, saj vleče iz najnižjega režima in brutalno pospešuje v višjih vrtljajih. Pod 4000 motornih vrtljajev celo omogoča relativno leno križarjenje, potem pa se motorju "odpelje", saj pred rdečim poljem v njem zarohni skoraj sto kilovatov. To morda za tako visoko postavljen motocikel ni najbolj smiselno, saj ovešen s torbami in prtljago ne mara hitrosti nad 200 km/h, je pa fino!

Tudi poraba za ta tip motocikla in za tako zmogljiv pogonski agregat ni previsoka, saj z dobrimi šestimi litri na našem testnem krogu ob dobrih 20 litrov veliki posodi za gorivo omogoča realen doseg 300 kilometrov.

Čeprav je terenski potovalnik, ni namenjen terenu

265 kilogramov suhe mase je veliko, med vožnjo se je sicer ne čuti, a v resen teren tega ne bomo hoteli pognati. Tudi položaj sedenja je nekoliko preveč nazaj za terensko rabo, ABS je neizklopljiv, predvsem pa so hodi vzmetenja le 15-centimetrski.

Ne, to ni terenski motocikel, čeprav ima platišča z naperami, spredaj dimenzij 19 palcev in profilirane gume. To je cestni motocikel s terenskim videzom in potovalnim položajem telesa. Seveda pa to ne pomeni, da ga vešč voznik ne more zapeljati na lažji teren, še posebej, ker je obut v dokaj profilirane gume.

Zato pa se na asfaltnih ovinkih odlično obnese. Kljub veliki masi se pelje lahkotno. Celotni sklop motor, menjalnik, kardan deluje zelo tekoče, brez pretresov in brez utrujanja voznika. Na avtocesti bi si želeli kanček več vetrne zaščite, zato bi raje posegli po večji šipici, ki jo je mogoče dokupiti.

Impresiven motocikel z neimpresivno elektroniko

Motocikel, ki je vsaj malo terenski, bi imel lahko dva programa delovanja motorne elektronike, vendar pri vsakdanji vožnji tega nismo pogrešali.

ABS deluje odlično, kot smo na Hondah navajeni, bilo bi pa smiselno, da je na terenskem potovalniku izklopljiv.

Pri tako veliki moči je elektronski nadzor zdrsa pogonskega kolesa skoraj nujen, še posebej na makadamu. Toda delovanje "traction controla" je kanček prepočasno, saj predolgo potrebuje, preden po posredovanju ponovno spusti polno moč motorja na kolo, tako da je v praksi bolje voziti z izklopljenim in izkoriščati zvezno naraščanje moči motocikla.

Je to japonski (BMW R1200) GS?

Ima kardan in kratek strešast prednji “blatnik”, tako da lahko spominja na GS-a, a niti približno ni njegova kopija. Nekatere tehnične rešitve GS-a so pač tako dobre, da bi jih bilo nesmiselno ne imeti.

Vozniško gledano je to precej drugačen motor, ki čeprav bo v trgovinah njegov konkurent, je v resnici povsem drugačnega značaja: je štirivaljni, zmogljivejši, težji, bolj cestno orientiran in glede na možnost dodatne opreme zaostaja.

Ja, mogoče si je omisliti crosstourerko z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko, kar postavi tekmece precej nazaj, japonski inženirji napovedujejo tempomat, lahko bi razmislili tudi o drugačnem vzmetenju, vsekakor pa pogrešamo gretje ročk, ki bi moralo biti na takšnem motociklu serijsko.

Kaj pa drugi tekmeci?

Moto guzzi stelvio je bolj terenske zasnove, deloma tudi yamaha supertenere, oba sta dvovaljna in manj zmogljiva. Ducati multistrada 1200 S je še brutalnejša, a skoraj povsem cestna in bistveno dražja. Kawasaki versys 1000 je podobno cestne zasnove in športno-potovalnih genov, a cenejši in z manj zmogljivim in manj prijetnim vrstnim štirivaljnikom.

Honda VFR1200X crosstourer
potovalni enduro; 2 sedeža
Motor
bencinski, tekočinsko hlajeni 4-taktni V4 motor; delovna prostornina: 1237 cm3; kompresijsko razmerje: 12:1; največja moč: 95 kW pri 7750 vrt/min; največji navor: 126 Nm pri 6500 vrt/min; elektronski vbrizg PGM-FI
Prenos moči
6-stopenjski menjalnik; kardanski prenos; pnevmatike: 110/80 R19 (spredaj)/ 150/70 R17 (zadaj)
Podvozje
Alu okvir; spredaj teleskopske vilice premera 43 mm, zadaj enojna nihajna roka, Pro-Link
Zavorni sistem
spredaj dvojna kolutna zavora, dvobatna čeljust, premer 310 mm, ABS, zadaj enojna kolutna zavora, enobatna čeljust, premer 276 mm, ABS
Mere, mase
dolžina: 2285 mm, širina: 915 mm, višina: 1335 mm, medosna razdalja: 1595 mm, višina sedeža: 850 mm; masa vozila s tekočinami: 255 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: več kot 200 km/h; prostornina posode za gorivo: 21,5 l
Voznikov prostor
Krmilo: ročica sklopke na levi strani, ročica zavore prednjega kolesa na desni strani; stikala za luči, smerokaze, troblja, za vklop varnostnih utripalk na levi strani; stikala za zagon ter izklop motorja na desni strani
Sedež: dvonivojski sedež
Instrumentna plošča: digitalni merilnik za prikaz hitrosti ter za prikazovanje vrtljajev motorja, časa, temperature, podatkov potovalnega računalnika ter količine goriva v rezervoarju
Luči: žarometa za bleščečo in za zasenčeno luč; dnevne luči
Odklepanje / zaklepanje: zaklepanje krmila
Garancija
24-mesečno splošno jamstvo

<a href="/avtomoto/katalog/Moto/Honda.aspx" rel="nofollow" title="Honda v našem katalogu motociklov">Honda v našem katalogu motociklov</a>

V nekaj stavkih

Naslednik varaderke je impresiven stroj, v bistvu evolucija športno-potovalnega modela VFR 1200 F, s katerim si deli okvir in zmogljiv V4 pogonski agregat. Zato to ni terenski motocikel, temveč cestni potovalni enduro. Ima odlične vozne lastnosti in ponuja idealnega partnerja za dolga potovanja, s katerim je mogoče premagati tudi makadam ali konček terena. Po voznih lastnostih na cesti se z lahkoto kosa z GS-om, po zmogljivostih ga presega, nima pa toliko “gadgetov” in vsestranskosti kot veliki nemški tekmec.

Cena testnega motocikla: 13.890 EUR

Za pikolovce

Na tako dovršenem, zmogljivem in ne prav poceni motociklu krmilo deluje preveč ceneno, tudi zaradi pomanjkanja stikal.
Poraba na testnem krogu: 6,7 l/100 km Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom.

Redno servisiranje do 20.000 km: 288 EUR

1.000 km: 152 EUR / 12.000 km: 136 EUR Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano