Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 12.05

8 let

Honda civic type-R

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni civic deluje presenetljivo umirjeno in niti takrat ne "buta" v hrbet, kadar poizkuša voznik doseči uradnih 6,6 sekunde do sto na uro.

Hondina modela civic type-R in type-S sta si precej bolj različna, kot bi lahko sodili po njunem nazivu. Res da označujeta samo trivratne kombilimuzine, vendar se razlikujeta po motorjih (delovna prostornina, število odmičnih gredi, konji in motorni vrtljaji), nastavitvi podvozja, številu sedežev ... Sicer pa se že v drugi generaciji zapored z oznako type-R kiti najbolj strupena različica civica.

Zunanjost, notranjost

Zaradi odločno močnejšega motorja je podvozje civica type-R spuščeno za centimeter in pol, kar je sicer težje opaziti kakor bolj izstopajoča 18-palčna platišča. Drugačnost glede različice type-S postane očitna, ko se odpro vrata. Rdeče-črna kombinacija blaga in alkantare prekriva sedeže, enako obarvane so tudi notranje stene. Izdelek "visokega športa" predstavljata prednja sedeža, obšita rdeče in "preluknjana" pod vzglavnikom za namestitev "ha" varnostnih pasov. S superlativi lahko označimo sploh celotni prostor pred voznikom in tudi pod njegovimi nogami (mislimo na aluminijaste stopalke in oporo za levo nogo). V športniku bi lahko na zadnji klopi sedeli trije, vendar je uradno prostora le za dva potnika. Pa bi bilo obema hitro žal, če bi voznik razkazoval vse, kar type-R zmore.

Vozne lastnosti

Športni civic deluje presenetljivo umirjeno in niti takrat ne "buta" v hrbet, kadar poizkuša voznik doseči uradnih 6,6 sekunde do sto na uro. Voznika razveseli neposredno delovanje volana in ugoden občutek med pretikanjem prestavne ročice kratkega hoda. Podvozje zelo uspešno miri neravnine in kroti zavoje, tako da na podeželskih cestah avto krepko preseže dovoljeno hitrost, še preden se voznik tega dobro zave. Urejenost voznikovega prostora je doživetje za marsikoga, ki samo sede v stoječe vozilo (in potem ko so ga slikali, noče ven). Polkrožna razporeditev stikal je usklajena z ergonomskimi pravili, zaradi množine možnih ukazov pa uporaba zahteva nekaj vaje.

Zmogljivosti, poraba

Motor se ne brani visokih vrtljajev, celo prav prijetno se dere, kadar merilec seže v rdeče polje. Menjalnik z enakomerno padajočimi prestavnimi razmerji ima šesto prestavo izbrano tako, da se motor pri hitrosti 130 km/h vrti s 4170 vrtljaji. Izpopolnjena tehnika prilagodljivega krmiljenja ventilov omogoča dobro pospeševanje tudi v področju nizkih vrtljajev, tako da lahko verjamemo podatku o 90 odstotkih navora že pri 2500. Glede na to, da motor med obratovanjem "na polno" porabi povprečno tudi do dvajset litrov na sto, je 50-litrski rezervoar za gorivo gotovo premajhen. Ampak več bencinske župce bi zaradi "opletanja" med ovinkarjenjem tudi vplivalo na vozne lastnosti. Med našim testnim krogom je type-R potreboval 12 litrov za 100 kilometrov, torej bi se po 400 kilometrih že vozili "na hlape".

Cena, tekmeci

Specifično moč stotih konj na liter delovne prostornine v avtih brez turbine ponuja samo Honda, torej bi sorodne konkurente morali iskati med motocikli in motornimi čolni. Medtem ko type-R stavi na vrtljaje, prisegajo na turbopolnilnike pri fordu focusu ST, mazdi 3 MPS, meganu renaultu sport, oplu astri OPC, seatu leonu cupri in volkswagnu golfu GTI. Testni type-R z najvišjo stopnjo opreme, ki vključuje tudi satelitsko navigacijo, ostaja tik pod tridesetimi tisočaki oziroma seže za slabega pol tisočaka čez zaradi kovinske barve.

Ne spreglejte