Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2007,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2007, 14.37

8 let

Honda civic hybrid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ekologi iz celega sveta že nekaj časa opozarjajo, da je globalno segrevanje ozračja ena največjih nevarnosti, ki preti človeštvu.

In mi? Nekateri ob teh opozorilih zgolj zamahnejo z roko in se sploh ne obremenjujejo, drugi pa panično celo bolj plitko dihajo, da le ne bi v ozračje izpustili preveč CO2-ja. No, potem so še tretji, tisti, ki opozorila jemljejo resno, a v zdravi meri. In tisti skrbijo za čim manj onesnaževanja na vseh področjih, vključno pri vožnji avtomobila. Da imajo med čem izbirati skrbi tudi Honda, ki ponuja civica hybrida, torej avtomobil, pri kateremu bencinskemu motorju pomaga še elektromotor.

Zunanjost, notranjost

Hybrid se od običajnega, bencinsko gnanega civica, ne razlikuje kaj dosti. Prednji odbijač je le malenkost drugačne oblike, na zadku se skriva mini spojler, dno je ravno, drugačna so tudi platišča. Vse z namenom, da je koeficient zračnega upora manjši in posledično poraba nižja. Edina razlika v notranjosti je opazno manjši prtljažnik (zaradi baterij), vse ostalo je praktično enako. V zakup je potrebno vzeti tudi to, da je prtljažnik funkcijsko omejen, saj se naslonjala zadnje klopi ne da podreti, če bi na primer želeli prevažati kakšen daljši predmet. Sedi pa se zelo v redu, volan je odličen, armaturna plošča futuristična, glede ergonomije skratka nimamo pripomb.

Vozne lastnosti

Tudi v tem poglavju bistvenih lastnosti ni. Civic hybrid je malenkost mehkejši in udobnejši, a lega vseeno ostaja na visokem nivoju. Volan je precej direkten, vodljivost odlična, zato se da hybrida zapeljati tudi precej športno (čeprav je to v nasprotju z njegovim karakterjem). Za razliko od bencinarja pa kakšne posebne želje po doseganju visokih hitrosti pri tem avtomobilu tako ali tako ne boste imeli, saj je pri visokih vrtljajih zvok motorja podoben zvoku mlinčka za kavo, skratka nič kaj prijeten.

Zmogljivosti, poraba

Tokrat velja namesto podatkov o pospešku in končni hitrosti izpostaviti, da hybrid ne deluje oziroma ne opravlja svoje funkcije, če avto priganjamo. Le pri umirjeni vožnji bo posledica nižja poraba, ki pa se je na testu vseeno zaključila pri 7,1 litra, kar je vseeno precej več kot obljubljajo tovarniški podatki. Na testnem krogu je pozitivno presenetila poraba po mestu in na umirjenem ciklu, kjer je bila precej nižja od porabe podobno zmogljivih agregatov. Razlog za precej visoko končno porabo pa je bila vožnja po avtocesti, kjer je bencinski motor deloval ves čas. Pri umirjenem ciklu je bencinski motor sicer prižgan, vendar ne porablja goriva (ventili so zaprti in ni izgorevanja), povsem ugasne pa le takrat, ko se ustavimo na križišču in držimo zavoro (ter se seveda samodejno prižge, ko zavoro spustimo).

Cena, tekmeci

Na našem trgu je tekmec temu civicu le toyota prius, ki pa ima nekoliko šibkejši bencinski motor, a po drugi strani precej močnejši elektromotor. Končna hitrost gre zato v prid civicu, pospešek do stotice pa je pri priusu boljši za dobro sekundo. In, čeprav se testna poraba ni niti približala tisti, ki jo navaja tovarna (4,6 litra) oziroma se zaključila na "teritoriju" marsikaterega dizla, hibridni pogon nedvomno ima prihodnost. Kmalu lahko tudi pričakujemo hibride iz evropskih znamk (jih že pospešeno razvijajo), pri čemer je Honda en velik korak pred njimi, se pa bodo hibridi nedvomno še močno razvili. Če spadate med tisti del osveščenih iz uvoda, potem je to pravi nakup, naš zastopnik se je celo odpovedal delu dobička in postavil ceno, ki je komajda višja od bencinskega civica.

Ne spreglejte