Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
22.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 22.41

8 let

Honda civic 1,8 type-S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vozne lastnosti smo hvalili že v petvratnem in štirivratnem civicu, tukaj pa je vse skupaj zapakirano še v številko večji paket.

Type-S, Type-R ... Sliši se zelo podobno, kajne? Tudi če razčlenimo pomen obeh inicialk, se pravi S kot sport in R kot racing, je jasno, da neka podobnost obstaja. Oba modela imata športen karakter namreč v genih, oba tudi ponujata zelo dinamičen izgled. Ampak razlike obstajajo in so velike. Medtem ko je type-R zelo zmogljiv športnik oziroma pravi hot hatch, je type-S "le" oznaka za trivratnega civica. Ampak vseeno velja, da tudi type-S navduši z več kot odlično lego in, da nima prav nobenih težav z risanjem nasmeha na ustih voznika.

Zunanjost, notranjost

O obliki ne gre izgubljati besed, povedali smo namreč že, da je civic oblikovno nasploh eden najbolj futurističnih avtomobilov in, da so linije zelo skladne. Velja pa omeniti, da trivratni civic, se pravi type-S, deluje krajši in zaradi spojlerjev še malenkost bolj agresivnnejši od petvratnega. Vstopanje na zadnjo klop ni sila težavno opravilo, bo pa verjetno voznika motilo, da si njegov sedež ne zapomni položaja in ga je vedno znova (kadar koga spustimo na zadnjo klop) potrebno ponovno nastaviti. Malce moteča zna biti tudi vzdolžna prečka na zadnjem steklu, ki nekoliko ovira pogled nazaj. To pa so tudi vse pripombe, ostalo je odlično. Odlagališč je dovolj, potnika spredaj pa se v sedeža "zasidrata" bolje kot jadrnica na morju. Da notranjost ne bi nehote postregla s klavstrofobijo, je v opremi type-S plus še panoramska streha, ki v prostor prinese več svetlobe, pogrešali smo le možnost odpiranja stekla (vsaj prednji del). Pohvalimo lahko tudi prostoročno telefonijo (bluetooth), ki se je izkazala za enostavno uporabno in dobro delujočo.

Vozne lastnosti

Vozne lastnosti smo hvalili že v petvratnem in štirivratnem civicu, tukaj pa je vse skupaj zapakirano še v številko večji paket. Volan je odlično oprijemljiv (smo že omenili, da bi ga z veseljem dali v katerikoli avtomobil?) in z le dvema zavrtljajema in četrt med skrajnima položajema izredno neposreden. To pomeni, da preprijemanje ni potrebno niti v zelo zaprtih zavojih, kjer se ta civic pravzaprav najbolje počuti. Mimogrede, kolotek zadaj je za 20 milimetrov širši kot pri petvratnem civicu. Avto res leži na cesti in zvesto sledi ukazom voznika. Nos je presenetljivo lahek, občutek na volanu pa si zasluži petico. Zaradi čvrstega podvozja in direktnega volana je nekoliko slabši le občutek pri visokih hitrostih, saj se vsaka najmanjša korekcija volana občuti v slabši smerni stabilnosti. No, ampak iz vidika voznih lastnosti je type-S pravi športnik, pohvalimo tudi dejstvo, da pri umirjeni vožnji ni prav nič neudoben in trd, ampak presenetljivo udoben. Pri avtocestnih 130 km/h pa tudi zelo tih.

Zmogljivosti, poraba

V uredništvu so se porajale dileme, ali naj civica type-S opredelimo kot športnika, ali ne. Izgled, karakter in vozne lastnosti govorijo v prid športnosti, motor pa ne. To nikakor ne pomeni, da teh 140 KM ni dovolj, vendar je agregat povsem drugačen od tistih, ki jih poznamo iz prejšnjih generacij (v mislih imamo civica VTi). Pospešek do stotice pod devetimi sekundami je že dokaz, da je avtomobil precej hiter, vendar na kakšne sunke zaradi VTEC sistema lahko kar pozabite. Moč in navor sta lepo zvezno razporejena, glasnega "rjovenja" motorja tudi ne boste slišali. Bi rekli, da je motor zelo dober, a bi podvozje preneslo še veliko več, zato občutek hitrosti včasih malce vara. No, še pred eno dilemo smo bili pri tem civicu. Bi vzeli bencinarja, ali enako zmogljivega dizla. Slednji namreč predstavlja odlično alternativo, saj ponuja še malenkost boljše zmogljivosti in tudi pospeševanje iz nizkih vrtljajev je silovitejše (recimo iz zaprtih ovinkov), kar ustreza karakterju. Ampak pravi Hondini privrženci bodo najbrž ob misli na dizla le odkimali z glavo, pa četudi je poraba goriva malce višja ... No, ta se je na testu zaključila pri 8,9 litra na sto prevoženih kilometrov, pa čeprav smo kar precej časa posvetili ugotavljanju, ali gre za športnika.

Cena, tekmeci

Če bi sodili po izgledu ter voznih lastnostih, bi tekmece lahko našteli na prste ene roke. S podobnimi športnimi voznimi lastnostmi se namreč ponašajo le redki, recimo seat leon, mazda 3, golf GT ali oblikovno precej umirjen ford focus. Glede na relativno visoko ceno ga lahko postavimo ob bok tudi premium razredu in s tem audiju A3 oziroma alfi 147. In čeprav civica type-S na koncu nismo opredelili kot pravega športnika (predvsem zaradi motorja), mu do tega naziva ne manjka prav veliko. Morda le črka R v imenu. Na to pa bo treba pri nas še malce počakati ... Zato bo type-S ravno pravšnji za tiste, ki jim športne karakteristike niso najpomembnejše, ampak se predvsem radi pokažejo v zanimivem in atraktivnem avtomobilu. Res pa je, da vse to lahko dobijo tudi pri petvratni različici, če le želijo.

Ne spreglejte