Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
16.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 20. 12. 2015, 16.03

7 let, 12 mesecev

Honda accord tourer 2,4i avt. LPG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Visoke cene nas mnogokrat prisilijo k razmišljanju o cenejših virih energije. Utekočinjen naftni plin je že ena izmed alternativ dražjim od dizelskim in bencinskim gorivom.



Vizualnih sprememb na hondi skorajda ni

Accord tourer kljub vgradnji sistema za pogon na plin navzven deluje povsem običajno. Razliko opazimo, ko odpremo pokrov dovoda za gorivo, kjer se nahaja dodatni ventil za plin, v prtljažnem prostoru, kjer je namesto rezervnega kolesa rezervoar, in v kabini, kjer se nahaja manjši gumbek z indikatorjem porabljenega plina.

Vozne lastnosti ostajajo enake

Sprememb ni tudi pri voznih lastnostih. Accord se pelje športno in zanesljivo. Vtis poslabša samo petstopenjski samodejni menjalnik, ki (roko na srce) accorda postavlja korak ali dva za konkurente. Takšen menjalnik je bil sprejemljiv pred leti, v današnjem času šest ali večstopenjskih samodejnih menjalnikov z dvojno sklopko pa deluje prav zastarelo. Motor je druga šibka točka testnega avtomobila. Od 2,4-litrskega bencinskega agregata bi preprosto pričakovali več, kot nam je nudil. Motor je precej neodziven, tako med vožnjo na bencin kot tisto, ko za pogon uporablja plin. Plinski pogon vsekakor ne more biti opravičilo, saj ponudniki zagotavljajo, da plinski pogon zmanjša moč največ za pet odstotkov, kar je za večino voznikov tako ali tako neopazno. No, mi bi zagotovo rajši izbrali dizla ali pa nekoliko šibkejši dvolitrski bencinski agregat.

Kaj pa poraba?

Testni krog smo tokrat prevozili dvakrat. Najprej smo se vozili zgolj na plin in avto je v povprečju porabil 12,2 litra plina na sto kilometrov. Ko pa smo krog odpeljali le z bencinom, je poraba znašala 9,9 litra na sto kilometrov. Razlika je pričakovana, saj ima plin nekoliko nižjo kalorično vrednost od bencina. Bistvo sistema je pa v povečanju dometa avtomobila, saj s kombiniranjem obeh goriv lahko prevozimo krepko čez 1000 kilometrov.

Opremljenost na visokem nivoju

Testni accord je bogato opremljen. Ksenonski žarometi, usnjeno oblazinjenje, navigacijski sistem, opozorilni sistem proti trku, radarski tempomat, kamera za vzvratno vožnjo in še in še. Je pa vgrajena navigacija v tem avtomobilu povsem neuporabna (v Sloveniji) in služi zgolj kozmetičnim namenom.

Ne spreglejte