Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 18.29

8 let

Ford tourneo connect DMR 1,8 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tokratni izvedenki je tourneo izključno dostavnik za prevoz ljudi (natančneje osmih potnikov) in ne tovora. Svojo nalogo odlično opravlja.

Tourneo ni športnik, a se vseeno prav lepo pelje. Niti ni lepotec, s katerim bi se razkazovali na portoroških ulicah, a se mu svojih zunanjih oblin vseeno ni potrebno sramovati.

Zunanjost, notranjost

Oglata zunanjost res ni kreirana po vzoru visoke avtomobilske mode, so pa zato pravilne linije idealna rešitev za pridobivanje prostora. Tokratni tourneo je bil v primerjavi s prejšnjim testnim za 25 centimetrov daljši ter za slabih 17 višji, zaradi česar je bilo v notranjosti dovolj prostora za tretjo sedežno klop. Hvalimo visok strop, ki omogoča, da potniki na tretjo sedežno klop vstopajo brez bušk na glavi, pa tudi bogato odmerjen prostor na vseh sedežih. Pod stropom smo si zaželeli še kakšne odlagalne police več, kak dodaten predalček bi bil lahko še na osrednjem delu armaturne plošče. Kar se tiče sedenja nimamo pripomb - prednja sedeža ponujata kar precej bočne opore, voznikov je nastavljiv tudi po višini. Zamera je pravzaprav le ena. Glede na to, da prtljažnik ob treh sedežnih vrstah ponuja zelo malo prostora, bi bila smotrna možnost enostavne odstranitve tretje sedežne klopi (to je sicer mogoče poklopiti in tako dobiti nekaj prostora). Za takrat, ko je na primer potnikov manj, prtljage pa več. No, klop vseeno lahko odstranite, le z vijaki boste imeli nekoliko več dela ...

Vozne lastnosti

Tourneo connect že zaradi dveh metrov višine ni ravno priročen za hitro vijuganje med zavoji, pa četudi je podvozje naravnano nekoliko bolj čvrsto. Trše vzmetenje skratka zagotavlja, da je lega zanesljiva, a bo na slabši podlagi potnike nekoliko bolj pretresalo. Med dinamično vožnjo se bodo potniki iz druge in tretje klopi hitro pritoževali nad skoraj ničelno bočno oporo, voznik in sopotnik pa bosta medtem še vedno lepo zasidrana v svojem sedežu. No, na splošno je vožnja vseeno udobna, celo na tretji sedežni klopi je prostora "za izvoz" in tudi odrasli ne bodo imeli pripomb. Pri višjih hitrostih piš vetra ni pretirano moteč, le motor je pri avtocestnih hitrostih že malce glasen, ampak konec koncev nič bolj, kot v ostalih vozilih tega segmenta. Hvalimo tudi mestno okretnost, edino stebriček krilnih zadnjih vrat ovira pogled nazaj.

Zmogljivosti, poraba

110 konjskih moči iz 1,8-litrskega TDCi-ja sovpada s karakterjem vozila. To pomeni, da silnih pospeškov ne boste doživeli, bo pa tak tourneo povsem zadovoljivo pospeševal in ne bo upehal niti takrat, ko bo merilnik hitrosti krepko presegel 130 km/h. Pohvaliti pa velja obilo navora, ki omogoča tudi bolj ležerno vožnjo, le v najnižjem območju vrtljajev mu moči manjka in tudi speljevati je potrebno z nekoliko višjimi vrtljaji. Kar pa je na kakšnem klancu (kaj šele na makadamu) lahko težavno opravilo, sploh, če želimo lepo speljati. Je pa tourneo zopet dokazal, da zna biti varčen pri porabi in vse kar je od vesele druščine osmih potnikov želel, je bilo osem litrov in pol nafte na 100 prevoženih kilometrov.

Cena, tekmeci

Glede na zajetno notranjo prostornost med tekmece tega avtomobila caddyja, berlinga kangooja ali comba tour ne moremo šteti, saj noben od njih ne ponuja osmih sedežev. Pravzaprav so po merah nasploh precej manjši, tudi sedemsedežni fiat doblo family je krajši. Tourneo connect tako predstavlja nekakšen vmesni člen med omenjenimi manjšimi dostavniki na eni ter velikimi (jumpy, expert, traffic ...) na drugimi strani, cenovno pa se uvršča bližje prvim. Nekakšen Fordov odgovor ostalim, ki po večini ponujajo tri po velikosti različne dostavnike (Citroen denimo berlinga, jumpyja in jumperja), Ford pa le dva.

Ne spreglejte