Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2007,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 11. 2007, 13.49

8 let

Ford mondeo karavan 2,0 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ford mondeo z novo podobo in zlasti z opremo titanium X sili v premium razred, v katerega prinaša lastnosti, ki jih poznamo že od prej: namreč prostornost in odlično lego na cesti.

Preizkusili smo novega mondea in to karavana, ki je letos v tretji generaciji ugledal luč (avtomobilskega) sveta. To sicer ni najbolj običajni vrstni red, je pa dejstvo, da taga karavana niso izdelali naknadno, kot dodatek štiri- ali petvratni različici. Vse tri so nastale hkrati in tudi na našem portalu pridejo še na vrsto. Takrat se bomo trudili za bencinski motor, kajti to pot smo vozili dizla.

Zunanjost, notranjost

Testni mondeo je v primerjavi z ostalimi različicami dvakrat "naj". Titanium X je najvišja stopnja opreme, motor 2,0 TDCi s 140 KM pa predstavlja najmočnejšega dizla, ki je ta hip v ponudbi. Trud oblikovalcev se lepo odraža na dvodelni kromirani maski, katere zgornji del je stisnjen med oba res široka žarometa (mimogrede sta tudi učinkovita, pa še za ovinek posvetita), bočni del je oblikovan posrečeno s šiljastim zabadanjem oken v karavanski del, na svetlobnih enotah zadaj pa je belo satovje kot z debelo šminko obrobljeno rdeče.

Notranjo prostornost lahko mondeu zavida večina tekmecev, saj omogoča udobno sedenje štirim velikim potnikom. Tudi zadnja dva imata solidno bočno oporo, kar seveda pomeni, da bo imel v primeru treh eden dolg nos. Titanium X pomeni med drugim, da so sedeži oblazinjeni z alkantaro, obrobljeno z usnjem, za merilnike pa rečemo, da so oblikovani nekoliko samosvoje.

Cenejše stopnje opreme namreč ponujajo štiri merilnike z manjšim zaslonom, ki so bližje športni vožnji, "titanium X" armatura pa daje več poudarka barvnemu zaslonu, ta pa večini voznikov deluje bolj prijazno in uporabno. Še posebej pa pridobi na veljavi ob doplačilni navigaciji in telefoniji. Nad čem se navdušuje naša? Ogledalce v senčniku se ne osvetli samodejno, ampak s stikalom.

Vozne lastnosti

Funkcija pametnega ključa je pri mondeu ostala nekje na polovici. Daljinsko odklepanje/zaklepanje namreč ni samodejno, ampak zahteva pritiskanje gumbov na "ključu". Potem je za volanom takoj na vrsti gumb "power", kontaktnega položaja za ključ ni, niti ni predvidenega mesta (recimo reže) za njegovo namestitev. V žepu pa zadeve tudi ni za spravljat, saj lahko kdaj po pomoti odkorakamo iz avta, ki ga za nadaljnjo vožnjo pustimo na primer ženi. Ta se sicer odpelje, potem pa nima s čim zaklenit vozila, pa tudi motorja ne more več pognat, ko ga enkrat ugasne.

Fordovo vedno bolj pregovorno zanesljivo podvozje poseduje tudi mondeo karavan, ki nas z odlično lego na cesti ni presenetil. Ugodne vozne občutke stopnjuje neposreden, lepo oblikovan volan in oprijemljivi sedeži z že opisanim oblazinjenjem. Meja, kjer pride na vrsto ESP, je postavljena zelo visoko, pri tem pa podvozje sploh ni trdo, kar bi na pamet lahko pripisovali karavanu. Z dobrim kompromisom so tako mondea uspešno približali družinski uporabi. Kot pri večini fordov je zgledno poskrbljeno za zimsko vožnjo: ogrevanje in posebej odroševanje vetrobranskega stekla, ogrevanje pralnih šob in dvobarvni opozorilnik za zmrzal. Kar smo "šimfali" pri C-maxu, lahko to pot pohvalimo: stikala na volanskem obroču so osvetljena. Nad čem se navdušujemo? Da luči med zavijanjem osvetljujejo cesto z dvema sistemoma hkrati: sledijo volanu in se še dodatno prižigajo v smeri zavijanja. Ampak tu je še en plus: v vzvratni prestavi se prižge luč na nasprotni strani od tiste, v katero je zasukan volan, torej posveti tja, kamor se pomakne prednji del.

Zmogljivosti, poraba

Dvolitrski TDCi razpolaga s 140 konjskimi močmi in daje zavidljiv navor že pod 2000 vrtljaji. Teoretično torej dovolj za 205 km/h in pod deset sekund za sto. Pri števcu hitrosti na 150 kaže merilnik vrtljajev samo 2600, torej v avtu ni hrupa, je pa pri tem (hitrostna) napaka kar 9-odstotna in prekršek na avtocesti ni prehud. Umirjena vožnja je tipično dizelsko nezahtevna, pri športnem izkoriščanju 6-stopenjskega menjalnika pa je treba kar pridno posegati po prestavni ročici, saj se motor hitro zavrti preko številke 4000. Na našem testnem krogu ford mondeo ni bil žejen: povprečno je porabil 7,1 litra na sto kilometrov. Sem sodi tudi pohvala, da so mondeu namenili samozaporni čep za gorivo.

Cena, tekmeci

Za karavana z najvišjo stopnjo opreme in za najbolj zmogljivega dizla iz ponudbe je treba odšteti skoraj 29.000 evrov, oziroma še nekaj manj od 2.000 za spisek dodatne opreme. Pri tem največ nanese električno krmiljenje voznikovega sedeža in parkirni senzorji spredaj ter zadaj. Sveže oblikovanje gotovo prepriča tudi koga, ki mu fordi sicer niso prav pri srcu. Na primer družinskega očeta, ki se čez teden trudi s svojim poslom, čez vikend, pa tudi v času dopusta, pa "popoka" svoje in njihovo kramo ter se umakne "na lepše". Pri tem je v primeru malo večjih otrok odločilna tudi prostornost na zadnji klopi. Ker so prodajne številke vedno najbolj v zagonu v času po predstavitvi nove generacije, sta poleg dežurnega prvega konkurenta volkswagna passata aktualna tekmeca predvsem mazda 6 sport combi in renault laguna grandtour. Ja, prihaja pa novi citroen C5 break.

Ne spreglejte