Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 11.12

8 let

Ford mondeo 1,8 TDCi ECOnetic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bistvo avtomobilov, ki dišijo po okoljevarstvu, je majhna poraba goriva. Mondeo econetic to sicer dosega, pa vendar ta model priporočamo bolj zaradi izjemne prostornosti in voznih lastnosti ...


Ekoukrepi

Ko se inženirji lotijo razvoja ekorazličic, najprej izberejo najšibkejši dizelski motor, menjalnik z najdaljšimi prestavnimi razmerji, vgradijo svetovalca prestave, zaprejo "rešetke" na maski, na čim bolj enostavna platišča nataknejo gume z nizkim kotalnim uporom, aerodinamiko pa izpopolnijo še s kakšnim spojlerjem. Zadeva se nato sicer zaplete še z raznimi popravki pri doziranju goriva v valje in raznimi električnimi podrobnostmi pod motornim pokrovom, piko na i pa dandanes pomenijo tudi razni start-stop sistemi, ki pa v majhnih mestih, kot je naša Ljubljana, tako ali tako ne prinašajo občutnih prihrankov. No, mondeo se pred semaforji ne ustavlja, druge prijeme pa so mu "fordovci" namenili.

Bi šlo še nižje?

Kako uspešni so bili pri tem? Obdajajo nas mešani občutki. Saj ne, da ne bi bili zadovoljni s porabo 5,5 litra ob pretežno varčni vožnji po mestu in avtocesti, a vendar menimo, da bi šlo lahko še nižje. Tega mondea namreč ni tako enostavno voziti varčno, problem je neodzivnost v najnižjih vrtljajih in premočan "boost" ob prijemu turbinskega polnilnika. Nad zoprno turbo luknjo smo sicer potarnali že v testih drugih fordov z 1,8-litrskim turbodizlom, a pri tem varčno naravnanem avtomobilu ta nezveznost še nekoliko bolj moti.

Econeticova poraba je majhna, a tudi poraba močnejšega dizla ni velika.

Econetic je sicer varčen tudi ob manj varčni vožnji, podatek z našega testnega kroga je nizek, 6,4 je za tako velik avtomobil resnično dober podatek (tekmeci so skoraj liter in pol višje). A naj povemo, da smo pohvalili tudi porabo 7,1 pri karavanskem mondeu z dvolitrskim dizlom in šeststopenjskim menjalnikom. Ta mondeo vsekakor nudi več užitka v vožnji in še vedno dovolj nizko porabo pri umirjeni vožnji, bolj dinamičnim voznikom bo zato bolj ustrezal, sploh ker so mondeove vozne lastnosti na resnično visokem nivoju.

Bolj prostoren kot tekmeci

Pustimo pogonski sklop, ta avtomobil bolj kot zaradi pogona priporočamo zaradi prostornosti – s tem mondeo močno prekaša prav vse svoje konkurente, zadaj je več prostora kot v najdražjih limuzinah.



Ne spreglejte