Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 9.44

8 let

Ford focus 1,6 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V primerjavi s svojo konkurenco je Fordov focus dober v praktično vseh pogledih. Dovolj lep, dovolj prostoren, bogato opremljen, z voznimi lastnostmi pa je korak pred preostalimi.

Za vse, ki radi vozite

Aktualno generacijo focusa smo že močno pohvalili v testu karavanske izvedbe. Povedali smo, da je focus v tej generaciji še primernejši za vse, ki radi vozite bolj dinamično oziroma imate radi, da avtomobil dejavno vozite, ne pa se samo "peljete". Voznik se s focusom dejansko zlije v celoto, saj izza volana dobi zares veliko informacij o dogajanju pod kolesi, avtomobil pa uboga prav vsak ukaz. Odzivnost je res izvrstna. In pri kombilimuzini je to še očitneje kot pri karavanu.

Vožnja super, vse drugo dobro

Toda focus nastopa v avtomobilskem razredu, kjer se za "normalno" vsoto denarja zahteva vsestransko uporabnost, kompromisi so zato v prednosti kot značajsko izrazita vozila. A čeprav je focus izrazito vozniško naravnan avtomobil, hkrati ne zahteva velikega odrekanja. Umirjeni družinski "fotri" bodo morda pripomnili, da je pretrd in morda se bodo obregnili ob rahlo zmanjšanje notranje prostornosti, a v našem uredništvu menimo, da gre bolj za občutke utesnjenosti kot pa dejansko pomanjkanje prostora. In to se čuti predvsem spredaj zaradi ureditve armaturne plošče okoli voznika, na zadnjih sedežih pa bi se morala udobno počutiti tudi večina odraslih. Prtljažnik je tudi OK.

Varčnejši od predhodnika

Od 1,6-litrskega dizla s 85 kilovati ne gre pričakovati čudežev, pa vendar postreže z več kot spodobnimi zmogljivostmi in porabo – to je pač normalno, ima pa novi motor šesto prestavo. Pred šestimi leti smo z 1,6 TDCi-jem s petimi prestavami dosegali porabo 6,7 litra, a takrat še nismo peljali testnega kroga. Neposredna primerjava sicer ni mogoča, z gotovostjo pa lahko zapišemo, da novinec porabi manj. Na testnem krogu je kombilimuzinski focus dosegel 6-litrsko porabo, pa tudi sicer ta oranžni focus porabo predhodnika dosega kvečjemu ob obilici športne vožnje.

Kaj pa ecoboost?

Je pa pri novem izdelku s 6-stopenjskim menjalnikom treba pogosteje prestavljati, pa tudi v najnižjih vrtljajih se ne počuti najbolje. Športnim navdušencem bi se zato moralo tožiti po dvolitrskem dizlu, toda ta stane poldrugega "jurja" več oziroma še več, glede na to, da je manjši dizel na voljo tudi s cenejšimi paketi opreme. Sicer še nismo preizkusili focusa z 1,6-litrskim ecoboostom, a glede na zadovoljstvo ob mondeu, grand C-maxu in S-maxu s tem motorjem bi veljajo resno razmišljati tudi v tej turbobencinski smeri (razlika v ceni je petsto evrov v prid dizlu).

"A je to tisti, ki sam parkira?"

Kakorkoli že: o focusu bodo mimoidoči znali povedati tudi, da samodejno bočno parkira. Naše boljše polovice se strinjajo, da ta sistem rešuje v situaciji, ki predstavlja enega največjih "bavbavov" vožnje. Avtomobil ponuja tudi aktivni tempomat, ki na avtocestah samodejno prilagaja hitrost, focus pa zmore tudi preprečevati nalete zaradi nepozornosti, recimo v jutranjih kolonah ali pa v "conah 30", bodisi z opozarjanjem ali bodisi celo s samodejnim zaviranjem. Hvalimo in priporočamo.

Ne spreglejte