Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 10.24

8 let

Fiat qubo trekking 1,3 JTD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fiat qubo je kockast, zato bolj praktičen. Celo družine bi ga vzele, veliko raje kot podobnega malčka. S trekking ESP-jem pa lahko prileze celo v kak spolzek klanec.

Kockasto je lepo

Qubo. Kub. Kocka. Fiatov mali oglatež je seveda v prvi vrsti tovorno vozilo, pri katerem je bistveno to, da gre vanj evro paleta. In da je zadek povsem oglat, da je tako prtljažnik kar najbolj prikladen za prevoz tudi velikih tovorov, recimo hladilnikov, televizorjev in radiatorjev.

Dnevno ga v službene namene uporabljajo poštarji, kurirji in raznašalci pic, a iznajdljivi Italijani in Francozi so nas navadili tudi, da je takšen "tovornjaček" lahko tudi zelo zelo prikupen poceni mestni avtomobilček, celo družinski avtomobil.

In to celo za družine z dojenčki, saj gre v oglat prtljažnik pravzaprav skorajda vsakršen otroški voziček. Moti sicer kratka dolžina, a zaradi višine vseeno ostane dovolj prostora za "starševsko kramo". Drsna vrata prav tako močno lajšajo družinsko rabo, zaradi majhnih mer in dobro občutnih skrajnih točk pa avtomobilček kar kliče po mestni rabi. Pika na i so velika zunanja ogledala in dvesto evrov vredni piskači za vzvratno parkiranje.

Tovorni šminker

In res je, qubo se je naših boljših polovic dotaknil, sploh v tej rdeči barvi, z živo obarvanimi sedeži in drugimi šminkerskimi dodatki. Tudi tiste cevi na stropu so se jim zdele silno fajn, a smo jim pokvarili veselje, da se nanje našega strešnega kovčka z univerzalnimi nosilci verjetno ne bo dalo pritrditi.

Takoj so tudi doumele, da težka prtljažna vrata nudijo varno zatočišče pred dežjem, ko je pred trgovskim centrom treba zložiti nakupljeno špecerijo.

Toda ... Navdušenje je med vožnjo nekoliko splahnelo. Med vožnjo je qubo namreč pokazal svoje tovorne korenine. Avtomobil je namreč trdo vzmeten, dizelski motor grobo rohni, pa tudi sicer v kabini ni ravno prijetno tiho. Sploh avtocestna vožnja je še bolj naporna kot v drugih malčkih, ki so ravno tako kot qubo namenjeni predvsem mestu. Pa tudi poraba na avtocesti občutno poskoči, hitro skoči za liter gor - na šest litrov, sicer se da namreč enostavno voziti pod petimi.

Trekking pomeni terenski ESP

Pa vseeno, tega quba smo preizkusili zaradi oznake trekking. Oznaka sicer pomeni tudi edinstven skupek opreme tega quba, a bistveno za quba trekking je stikalo z obkroženo črko T. Vključi terenski program delovanja ESP-ja, ta na spolzkih podlagah pušča več zdrsavanja, skrajne situacije pa vseeno reši.

Pride prav v primerih, ko bi sicer koristilo ta sistem uravnavanja stabilnosti izključiti, recimo pri reševanju iz snega, ali pa, ko se ustavimo v blatu na zelenici, ki je za čas vaške veselice postala parkirišče.

Sistem nas je prijetno presenetil, preizkusili smo ga v dežnem vremu na mestoma povsem blatni gozdni cesti. Prilezli smo presenetljivo visoko v klanec, prepričani smo bili, da bomo obstali mnogo prej, kot smo. Seveda, ko gre zares, je nujen štirikolesni pogon, in v terenske namene imajo pri Fiatu še enega malčka, pando 4x4. A tokrat govorimo o avtomobilu, ki se skuša prikupiti s čisto nekimi drugimi vrlinami, ta terenski ESP je zgolj eden od koristnih dodatkov.

Ali ga priporočamo? Da. Avtomobili z relativno šibkimi motorji namreč pri lezenju v spolzke klance že tako hitreje opešajo, če pa svoj davek pobere še protizdrsni sistem, tako ne prilezejo prav visoko. Trekking ESP se je pokazal kot uporabna vmesna pot.

Seveda avtu ne bi peli tolikšne slave, če ne bi s ceno nagovarjal kupce malčkov - za enak denar qubo torej ponuja prostor, uporabnost in avanture.

Ne spreglejte