Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 12. 2015, 12.34

8 let

Fiat punto evo 1,3 multijet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Punto je eden najbolj priljubljenih modelov koncerna Fiat. Upravičeno. Avto je prostoren, z 1,3-litrskim dizlom je varčen, pa še pelje se precej suvereno.



Ni vsak evo "evo"

Ko me je kolega vprašal, kaj vozim, sem mu odgovoril, da eva. Lahko si predstavljate njegove izbuljene oči in glasno požiranje sline, ki jo je spremljalo premikanje adamovega jabolka gor in dol … Slinjenje je bilo seveda povsem odveč, kajti na parkirišču ni stala štirikolesno gnana japonska mrcina s slavnim dirkaškim pedigrejem, ki uživa v cefranju gum, uničevanju asfalta in stilski preobrazbi povsem nedolžnih makadamskih cest v lično zorane njive. Ne, pred nama je stalo povsem nedolžno italijansko ščene z 1,3-litrskim dizelskim motorjem, ki ga odlikujeta kultiviranost in nizka poraba goriva …

Še vedno "grande"

Italijani so avtomobilu ob prenovi nadeli tudi novo ime. Evo namesto grande. To seveda ne pomeni, da je avto postal manjši. Punto je še vedno povsem prostoren mali avtomobil, ki omogoča prevažanje štiričlanske družine, ne da bi bil oče zaradi otroških sedežev na zadnji klopi "naliman" na volanski obroč. Tudi prtljažnik lahko pogoltne otroški voziček in še kakšno malenkost zraven.

Pridih italijanskega šarma

Armaturna plošča je lepa. Tukaj ni kaj razglabljati. Uporabljeni materiali so kakovostni, izdelava natančna, osvetlitev je enotna (avto ne deluje kot božično drevesce), ergonomija zadovoljiva in podobno. Sedeži so bili v testnem vozilu obrobljeni z usnjem, kar pripomore k manjši obrabi in posledično lepšemu videzu avtomobila tudi po nekaj letih uporabe. So pa Italijani dodali še nekaj ̶ LED-svetila v vratih (kljuka za odpiranje) in v sami armaturni plošči.

Dobro se drži ceste

Punto evo ni dirkaški avtomobil, a hitreje odpeljanih ovinkov se ne bo ustrašil. Ceste se drži povsem suvereno in lahko rečemo, da podvozje ponuja več kot zmore motor. O tem smo pisali že takrat, ko smo se prvič srečali s prenovljenim puntom. Nekaj pa k stabilnosti pripomorejo tudi pnevmatike dimenzije 205/45 R17.

Varčen, a tudi glasen

Menjalnik je soliden izdelek. Natančen in z dokaj kratkimi hodi. Mogoče bi na avtocesti prestavili še v šesto, a pri petstopenjskem menjalniku to pač ne gre. Kaj pa motor? 1,3-litrski multijet je nekoliko glasen, a se oddolži pri dokaj nizki porabi in dobri odzivnosti. Sistem Start&stop je tudi dobrodošel pripomoček, ki znižuje porabo. A …



Ne spreglejte