Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 12. 2007,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 14.59

8 let

Citroen jumpy furgon 1,6 HDi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Furgon je na cesti stabilen (občutno mehkejši od jumperja, udoben tudi pri neobremenjenosti), zavoje prenaša precej pogumno, "limuzinski" položaj za volanom pa smo pohvalili že pri različici s sedeži.

Jumpy furgon predstavlja vmesni korak med berlingom (ki ravnokar dobiva naslednika) in kolosalno velikim jumperjem. Nudi namreč za mnoge ravno pravšnje razmerje med merami vozila samega (posledično uporabnostjo) in prostornino uporabnega tovornega prostora.. Slednjega smo temeljito preizkusili …

Zunanjost, notranjost

Furgonu v primerjavi z različico s sedeži seveda "manjkajo" okna, sicer pa sta si avtomobila identična. O priročnosti velike luknje za voznikom (pet kubičnih metrov) lahko pričata Aleš in Klemen. Prvi je v furgonu prevažal svojo vespo (prostora je ostalo še na pretek), drugi pa si je v njem lepo postlal in prespal nekje na Primorskem. Koliko prostora je ostalo Klemnu, ne vemo, res pa je, da se je ob vrnitvi ključev le zadovoljno kremžil (mogoče je upošteval moje nasvete iz videa Seks v avtomobilu). Med obilico odlagalnih prostorov posebej izstopata dva ogromna stropna predala, ki med seboj nista pregrajena. V levega sem spravil mapo A4 formata in jo (nevedoč, da predala nista pregrajena) začasno izgubil nekje med levo in desno odprtino. Tovorni prostor se samodejno zaklepa, volan je nastavljiv po višini in globini. Priročno vozilo, ni kaj. Še nekaj pripomb. Jumpya smo testirali poleti … brez klimatske naprave. Še dobro, da so savne tako "in", sicer ne bi z njim prevozili toliko kilometrov, kot smo jih. Avto je bil opremljen z dvižnimi vrati (del dodatne opreme), katerih namen je do neke mere skregan s "tovorno" logiko (viličar se ne more približati in v miru odložiti paleto).

Vozne lastnosti

Glede na sila škatlasto obliko furgona, bi pričakovali slabšo smerno stabilnost ob višjih hitrostih, te pa od nikoder. Na cesti je stabilen (občutno mehkejši od jumperja, udoben tudi pri neobremenjenosti), zavoje prenaša precej pogumno, "limuzinski" položaj za volanom pa smo pohvalili že pri različici s sedeži.

Zmogljivosti, poraba

Dizelski agregat z 1,6-litra prostornine je popolnoma dovolj zmogljiv za opravljanje nezahtevnega dela, ob polni naloženosti pa bi praviloma moral upehati. V takšnem primeru bi bila rešitev dvolitrski dizel s šeststopenjskim menjalnikom. Povprečna poraba je nanesla na 8,3 litra, na vmesnih, daljših relacijah pa smo porabili tudi po slab liter nafte manj. Dizelski "motorček" tudi ob avtocestnih hitrostih (3500 vrtljajev pri 130 km/h) ni preglasen.

Cena, tekmeci

Zanimivo bi bilo videti, koliko materiala dejansko vozi s seboj povprečen obrtnik. Če ti izkoriščajo svoje jumpye, experte in scude (gre za praktično enaka avtomobila Peugeota in Fiata) do roba mogočega, potem lahko med konkurenco štejemo tudi večja tovorna vozila. V mislih imamo denimo najmanjšega jumperja ali pa "ta kratkega" mercedesa vita. Sicer pa je jumpy od svojega predhodnika precej zrasel (5 kubičnih metrov tovornega prostora), kar pomeni, da ga lahko postavimo kar ob bok vivaru in traficu. Cena testnega se je ob treh doplačilih (radio, kovinska barva in dvižna vrata) ustavila pri 20.268 evrih.

Ne spreglejte