Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 15.29

8 let

Citroen jumpy bus 2,0 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poraja se vprašanje, ali ni jumpy celo boljši od jumperja oziroma ali ni (za potniške potrebe, seveda) jumpy bolj primeren kot jumper?

Jumpy je doslej vozil v senci večjega jumperja. Ker je bil velik le toliko kot enoprostorec evasion (predhodnik modela C8), je bil premajhen, da bi se na počitnice odpeljala druščina osmih veseljakov. Danes je zgodba drugačna: takole podaljšani jumpy je celo daljši od običajnega jumperja. Podaljšano medosje pa vsekakor priporočamo.

Zunanjost, notranjost

Če so v avtu tri vrste sedežev, torej skupno osem ali devet sedežev, je prtljažnik še vedno kar velik. Če pa imamo tako kot v tem testnem jumpyju le dve sedežni vrsti, torej skupno pet sedežev, je prtljažnik ogromen. Res ogromen! Tako ogromen, da sem zadnjič pred dežjem rešil sodelavko. Njen bicikel sva kar "parkirala" v tega jumpyja.

Vozne lastnosti

A kombi svojo velikost pred vožnjo dobro skriva. S pomočjo odlično delujočih parkirnih senzorjev je parkiranje tudi v mestu ni težav. In prav z vožnjo je jumpy precej boljši od jumperja. Tako limuzinskega položaja za volanom ne nudi noben drug kombi, še v enoprostorcih je takšno voznikovo okolje redkost. Avto se odlično obnese tudi pri visokih hitrostih na avtocesti, pri čemer je nadpovprečno tih, med hitro vožnjo skozi ovinke pa smo celo "uživali" ...

Zmogljivosti, poraba

... Pri slednji je pomembno vlogo odigral dvolitrski turbodizel. Je zmogljiv, a hkrati z devetimi litri povprečne porabe precej varčen motor. Pospešuje že iz nizkih vrtljajev, s šeststopenjskim menjalnikom je dobro povezan. Predvidevamo, da je ta dvolitrski dizel bolj primeren kot manjši 1,6-litrski HDi z le petimi prestavami, uganka pa je enak dvolitrski dizel z dvajsetimi konji manj.

Cena, tekmeci

Poraja se vprašanje, ali ni jumpy celo boljši od jumperja oziroma ali ni (za potniške potrebe, seveda) jumpy bolj primeren kot jumper? Menimo, da ne v vseh primerih. Jumpy je sicer res občutno bolj udoben od jumperja in res je v notranjosti še manj hrupa. A z jumpyjem bi šel rajši samo na izlet. Za potovanje, na katerem osem potnikov na sedežih preždi kakih tri ali štiri tisoč kilometrov, je še vedno bolj primeren potniški jumper. Sedeži v jumpyju so namreč občutno bolj ozki kot fotelji v tistem jumperju, ki smo ga s klapo poleti zavzeli za potepanje po Toskani. Jumpyja zato smatramo kot odlično vozilo za prevoz otrok v šolo in domov, zdi se nam tudi odlično vozilo za taksi prevoze, prepričani smo tudi, da si družine z več otroki že ogledujejo jumpyjev prospekt. Alternativa pri drugih znamkah? Trafic/vivaro, viano, multivan? Zagotovo. Je pa res, da je jumpy najbolj limuzinski.

Ne spreglejte