Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
14. 12. 2007,
15.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 15.28

8 let, 1 mesec

Citroen grand C4 picasso 2,0 HDi BVMP

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oblikovno je nova generacija ubrala povsem drugo pot, kot s simetrijo obsedena xsara picasso. Avto deluje impozantno, ljudje se za njim obračajo ves čas.

Ključe smo prevzeli, nato opravili test in ključe vrnili - zadnje dejanje nam je šlo težko od rok. Grand C4 picasso je namreč na testu le še potrdil, kar smo slutili že ob prvi vožnji. Avtomobil se je izkazal za udobnega na daljših poteh, prostornega, ko je bilo potrebno peljati "kolektiv" na novoletno zabavo, ob vsem tem pa je v naših očeh uspel postati "kul" avto. To pa je oznaka, ki z enoprostorci ponavadi ne gre z roko v roki.

Zunanjost, notranjost

Oblikovno je nova generacija ubrala povsem drugo pot, kot s simetrijo obsedena xsara picasso. Avto deluje impozantno, ljudje se za njim obračajo ves čas. Veliko vlogo pri ustvarjanju pozitivnega vzdušja znotraj igra ogromno vetrobransko steklo, ki bi moralo biti poleg največje prostornosti v svojem razredu že dovolj velik razlog, da bi se grand C4 picasso prodajal kar sam od sebe. Položaj za volanom je za razliko od prve generacije močno izboljšan (po globini nastavljiv volanski obroč, sedeži z daljšim sedalom in udobnejšim naslonjalom), malih in večjih odlagališč je več kot dovolj. Če bi začel razlagati o detajlih, bi lahko napisal toliko "materiala", da SiOL zanj ne bi imel dovolj prostora na vseh svojih strežnikih. Vseeno naj omenim tiste "drobnarije", ki so nam življenje dejansko olajšale. Voznika in sovoznika pred soncem ščitita prilagodljiva senčnika površine nogometnega igrišča, za dodatno svetlobo pa skrbi vgrajena ročna svetilka v prtljažniku. Med snemanjem videa je kamermanu prav prišlo zadnje steklo, ki se lahko odpre neodvisno od prtljažnih vrat, voznik pa je imel ves čas obe roki na volanu, saj je lahko telefoniral prostoročno. Ne moremo tudi mimo sedmih sedežev. Druga in tretja vrsta se postavi ali skrije v dno na skoraj smešno lahek način in ob tem uporabnik dobi veliko prtljažnega prostora, največ v razredu. Poglejte, do mp3 in DVD predvajalnika z dvema zaslonoma v naslonjalih sedežev sploh prišel nisem.

Vozne lastnosti

Ko sem grand C4 picassoja prvič zapeljal po urejenih francoskih podeželskih cestah, sem se spraševal, kako bo vzmetenje opravilo z nekaterimi "neprijetnostmi", ki jim pri nas pravimo slabe ceste. Dober test je C4 prestal, ko je služil kot spremljevalno vozilo ob snemanju reportaže po bolj ali manj stranskih cestah notranjske. Preizkus je opravil z odlično devetico. Desetico si bo zaslužil takrat, ko se bo bolje razumel s tistimi, ki včasih skozi ovinke zapeljejo hitreje. Volan je pri nižjih hitrostih primerno lahkoten in odziven, preglednost pa je zaradi dovoljšnje količine stekla zgledna, no pa tudi shematski senzor parkiranja pomaga. V oči pade podatek o največji nosilnosti, ki znaša kar 700 kg! Dovolj za sedem krepkih "dedcev" ali pa nonšalantno prošnjo viličaristu, naj polno paleto odloži kar v prtljažniku. K temu pripomore tudi pnevmatsko vzmetenje zadaj. Priročen dodatek, saj avtomobil s pomočjo tega ves čas prilagaja višino zadka glede na težo tovora, po želji pa ga za lažje nakladanje spuščamo ali dvigujemo lahko tudi sami.

Zmogljivosti, poraba

Dizelski agregat zmore 138 KM in kar je pomembneje, 270 Nm navora. Množice se bodo verjetno raje poslužile uslug za 28 konjev šibkejšega motorja, ki pa bo na avtocestah malce manj prepričljiv. In prav tu, ko je potrebno dobro in zvezno pospeševanje pride do izraza dodatni navor, ki ga nudi potententnejši motor. Moč je na kolesa spravljal ročni menjalnik z robotizirano sklopko in možnostjo samodejnega prestavljanja, ki nas ni prepričal. Prav zaradi menjalnika pa je prav prišel "hill holder", ki picassoja za dve sekundi ustavi na neravni podlagi, kar da vozniku dovolj časa za nemoteno speljevanje. Namesto omenjenaga menjalnika raje priporočamo Citroenov preverjen in klasični šeststopenjski avtomatski menjalnik. Ta je pustil dober vtis pri C5, C6, C8 in štiristosedmici zato "ni vrag", da ne bi svoje delo dobro opravljal tudi v grand C4 picassoju. S pridom smo uporabljali tudi elektronsko ročno zavoro, ki je ob postankih na "klancih" držala avtomobil na mestu. Povprečna poraba slabih devet in pol litrov sovpada s pričakovanji, a bi bila nemara še nižja, če ne bi bila naloga picassoja na snemanju nekaj sto kilometrov slediti limuzini, ki jo je poganjal bencinski osemvaljnik z nekaj čez 300 konji.

Cena, tekmeci

Pri Citroenu poudarjajo, da ta avtomobil ni zamenjava xsare picasso, to pa se kaže v tem, da je tudi v občutno večji od svojih neposrednih konkurentov (scenic, touran, mazda 5 ...). Z merami se uspešno počasi vriva med tiste velike enoprostorce (espace, C8, S-max, galaxy), vseeno pa v osnovi ostaja zelo prostoren petsedežnik z ogromnim prtljažnikom in dvema še kar uporabnima sedežema. Bolj kot dimenzije bodo vlekle preglednost, izgled, svetloba in oprema. In prav ta je osnovno ceno sedmih in pol porinila na pikantnih 9,2 milijona SIT. Zasoljena cena je le še potrdilo, da C4 picasso nima več veliko skupnega s xsaro picasso. Ta bo kmalu dobila svojo petsedežno zamenjavo, ki bo bolj srednji, kot velik enoprostorec.

Ne spreglejte