Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
13.27

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 13.27

8 let, 1 mesec

Citroën C4 e-THP 130

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novi koncernski trivaljni bencinski turbomotor e-THP so Francozi najprej vgradili prav v model C4. Obenem je to prvi Citroënov motor, ki izpolnjuje okoljske standarde Euro 6. Ponuja veliko.

Večkratni downsizing in manjša poraba

Poleg zmanjšanja delovne prostornine, k čemur je usmerjena večina avtomobilskih proizvajalcev, so pri Citroënu zmanjšali tudi število valjev, batov, ventilov … Moči je kar za 15 odstotkov več kot pri štirivaljnem motorju, obenem pa se je poraba zmanjšala za 23 odstotkov.

Na našem testnem krogu se je ustalila pri 6,8 litra na sto kilometrov, na avtocesti nam je THP porabil le malo nad šest litrov, med priganjanjem pa ni presegel meje devetih litrov na sto kilometrov.

Z varčno naravnano desno nogo se lahko pride pod šest litrov, v bližino tovarniških 4,8 za kombinirano vožnjo pač ne. Vendar to sploh ni slabo!

Podobno kot v peugeotu

Le malo večjo porabo smo namerili med nedavnim testom karavanske različice peugeota 308 z enakim motorjem. Tudi pri C4 ugotavljamo, da motor dobro skriva svoje trivaljno drobovje z zmanjšano delovno prostornino.

Z zvokom se ne izdaja, po odzivnosti pa mu tudi ne bi pripisali zgolj 1200 kubičnih centimetrov.

Turbinsko polnjenje mu omogoča največ navora že pod dva tisoč vrtljaji, tako da ga voznik že po prvih kilometrih vzame za svojega.

Kaj vemo že od prejšnjih zapisov?

C4 je vozilo brez tiste ostrine, ki jo je izžareval predhodnik. Spomnimo se oblikovnih rešitev trivratnega kupeja, oranžnega zaslona, vidnega od spredaj, volana z nepomično osrednjo konzolo …

Zdaj je bolj običajen, poudarja eleganco, prefinjenost, skrbno izdelavo, še vedno pa dodaja kašno posrečeno podrobnost.

Prostoren v kabini in prtljažniku

Če sta med štirimi potniki v kabini dva dolgina, je prostora dovolj, enako velja tudi za zmerno visoke postave. Pohvalimo dvobarvno oblazinjenje v kombinaciji usnja in tkanine, zelo velik predal spredaj desno in odlagalna mesta različnih velikosti. In seveda 230-voltno vtičnico za polnjenje "lepega topa" in druge opreme.

V poletnih mesecih nadvse cenimo daljinsko odpiranje oken vozila C4, čemur se, ne vemo zakaj, v zadnjem času nekateri proizvajalci odpovedujejo.

Posebna pohvala velja skrbno izdelanemu prtljažniku z mnogimi pritrdilnimi možnostmi in dvema lučkama, od katerih je tista prenosna znana že od picassoja. Morda bi bil lahko prostor v spodnjem dnu bolje izkoriščen, s tem da bi našli drugačno rešitev za namestitev pribora za popravilo pnevmatike, ki zavzema preveč prostora.

Citroën ne bi bil to, kar je, če …

… ne bi ponudil kakšne svoje lastne posebnosti. Že v picassoju je navdušil s prenosno svetilko za osvetlitev prtljažnika, v C4 pa so Francozi dodali dve lično zloženi klinasti podložki. Z njima voznik poskrbi za varnost med dvigovanjem vozila oziroma med parkiranjem na površinah z nagibom.

Ker sta obe podložki nevpadljivo pospravljeni v dnu prtljažnika, je verjetno, da bi ju lahko omenili že kdaj prej, pa ju nismo opazili.

Ne spreglejte