Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2008,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2008, 14.53

8 let

Chevrolet lacetti 5v 2,0 TCDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Chevrolet lacetti je v svojem petem letu sorazmerno pozno pridobil dizelski motor. Ta avto sicer lahko štejemo med prve znanilce preporoda korejskih vozil.

Ne samo zaradi tovarniškega imena, ki se je iz Daewooja spremenilo v precej bolj ugledni Chevrolet. Za bolj evropski zunanji izgled so poskrbeli pri Italdesignu, pa tudi notranjost ne kaže več svojega korejskega porekla.

Zunanjost, notranjost

S prihodom dizelskega motorja se lacetti oblikovno pač ni spremenil. Voznikov delovni prostor je še vedno vsestransko prilagodljiv, volan je pomičen po višini in po osi, sedež lahko dvojno nastavljamo po višini in tudi ledveni del si po svoje utrdimo. Za potnike je glede prostornosti dobro poskrbljeno, saj v vozilih spodnjega srednjega razreda dva visokorasla težko sedita eden za drugim, v lacettiju pa brez težav. Malo se je za pritožiti nad razsvetljavo, saj luči z dolgim dosegom niso "bogvekaj", pa tudi tipke na volanu (audio in tempomat) niso osvetljene.

Vozne lastnosti

Na poledenelih zimskih cestah se lacetti izkaže z zanesljivo lego, pri čemer je treba upoštevati, da so na spolzkem terenu mehkejša podvozja v prednosti. Udobna vožnja je torej prva lastnost, ki pripada temu vozilu, športnost pa je nekako v drugem planu. Volanski prenos je po eni strani še dovolj neposreden, zato pa včasih deluje premehko. Športne vožnje željni vozniki bodo tudi manj zadovoljni z daljšim hodom prestavne ročice 5-stopenjskega menjalnika.

Zmogljivosti, poraba

Chevrolet lacetti je po novem pridobil dizelski motor, gre za dvolitrski TCDi, ki razvija 121 konjskih moči. V trideset "konjev" močnejši izvedbi je namenjen tudi nekaterim drugim Chevroletovim modelom, na primer epici in captivi. Deluje uglajeno brez »turboluknje« in dovolj tiho. S tem motorjem laceti še ni kakšen raketi, vseeno pa lahko drvi skoraj s 190 km/h, do sto na uro pa pospeši prej kot v desetih sekundah. In poraba goriva? To je tako: na našem testnem krogu je porabil povprečno 8,2 litra na sto. Ni prav malo, je pa res, da se je v zimskih razmerah večkrat kakšno kolo zavrtelo v prazno.

Cena, tekmeci

Za 5-vratno različico z najvišjo stopnjo opreme platinum in 2-litrskim dizlom je treba odšteti 17.000 evrov. Pravzaprav je za dano velikost avta škoda, ker ni na voljo manjši, 1,5- ali pa 1,6-litrski motor. V množičnem spodnjem srednjem razredu omenjamo »sveža domača« tekmeca, to sta hyundai i30 in kia cee'd. Prvi ponuja za par tisoč evrov dražjega dizelskega dvolitraša, kia pa je z 1,6-litrsko delovno prostornino motorja cenejša. Za oba pa lahko rečemo, da sta povsem evropska in, da sta se še mnogo bolj kot lacetti znebila korejskega značaja.

Ne spreglejte