Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2008,
20.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 20.41

8 let

Chevrolet epica 2,0 24V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdor bi ob pogledu na dinamično oblikovano epico pomislil na športnost, bi se pač zmotil. Avto lahko voznik po manj kot kilometru vožnje opredeli za mehko limuzino, izdelano za udobno vožnjo.

Chevrolet z modelom epica nadaljuje delo, ki ga je opravila evanda. Zunanjost je precej bolj prilagojena evropskemu okusu, notranjost je polepšana in predvsem obogatena. 6-valjni motor pa nikakor ne predstavlja samo novosti, ampak gre tudi za posebnost oziroma redkost. Dvolitrskih motorjev s šestimi bati v vrsti pač ni na pretek.

Zunanjost, notranjost

Klinasta, v smeri vožnje navzdol usmerjena oblika limuzine, deluje športno, še posebej, če je postavljena na 17-palčna lita platišča. Slednje velja za testno različico z višjo stopnjo opreme LT. Usklajenost z modnimi trendi nakazujeta zavihana prednja žarometa in svetlobni enoti pod zunanjima ogledaloma. Notranjost je usnjena, udobna tudi na zadnji klopi in vozniku prijazna. Pohvalimo lahko pregledne merilnike in zaslon na sredini armature.

Vozne lastnosti

Kdor bi ob pogledu na dinamično oblikovano epico pomislil na športnost, bi se pač zmotil. Avto lahko voznik po manj kot kilometru vožnje opredeli za mehko limuzino, izdelano za udobno vožnjo. To pomeni precej nagibanja med hitrimi ovinki in kar nekaj telovadbe s sorazmerno velikim volanskim obročem. Za povrh smo na avtocesti občutili tudi bočni veter, čeprav gre za 2,7-metrsko medosno razdaljo. Skratka, s tem avtom bo zadovoljen predvsem voznik, ki si ne želi prav nič drugega kot samo udobno in dobro opremljeno vozilo. Pri tem ga kakršnekoli športne lastnosti sploh ne zanimajo in tudi ne bo nikoli preverjal, če jih epica sploh ima.

Zmogljivosti, poraba

Litrski motorji na tri valje niso prav nič posebnega, če pa ima dvolitraš šest batov, ki za povrh niso na "V", se mu takoj čudi vsa avtomobilsko usmerjena srenja. Tovrstni poizkusi so res bolj redki, pri čemer je bil BMW s petstodvajsetko celo zelo uspešen. Chevroletov 24-ventilec ima bolj umirjene lastnosti in se kot tak lepo ujame s povsem limuzinskim značajem epice. Za bolj dinamične vozne učinke ga je treba priganjat bolj kot druge dvolitraše, saj je največ navora na razpolago pri visokih 4600 vrtljajih. Potovalni računalnik ni v posebno pomoč pri spremljanju porabe goriva. Pri dejanski porabi 14 l/100 km na primer je naračunal vsega deset litrov in pol povprečno na sto kilometrov. Sicer pa je epica med preizkusnim mešanim ciklusom porabila 9,8 l/100 km (8,6 po računalniku), na celotnem testu pa dokaj visokih 11,6.

Cena, tekmeci

Za 5,3 milijone tolarjev je v epici veliko "vredne" opreme. Lita platišča, usnjeni sedeži, klimatska naprava, CD-izmenjevalnik, udobni nasloni za roke ... Tudi vozniku v pomoč so nekatere naprave, ki so kje drugje na doplačilnem spisku (senzorji za dež, parkirni senzorji zadaj, električno poklopni ogledali, upravljanje avdio sistema in tempomata na volanu ... ter celo kompas). Cena, ki v osnovi pričenja globoko pod petimi milijoni, je "prenizka", da bi se lahko epica merila s fordom mondeom, hondo accordom, oplom vectro, peugeotom 407, renaultom laguno, s toyoto avensisom in podobnimi. To pa ne pomeni, da epica nima resne tekmice, to je hyundai sonata.

Ne spreglejte