Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
1.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2015, 1.12

8 let

Chevrolet cruze 2,0 VCDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Chevrolet cruze je že naš in vaš dobri znanec. Avto se je kljub, recimo temu, slabim temeljem dobro usidral na trgu in za svoj denar običajno ponuja več od konkurence.



Globalni avtomobil

Cruze je pravi globalni avtomobil. Zasnovali so ga v korejski izpostavi General Motorsa, ki je bila prej znana pod imenom Daewoo. Za večji del tehnike, ki se skriva v tem avtomobilu, pa so zaslužni pri nemškem Oplu. Avto se pod tremi različnimi imeni prodaja na skoraj vseh kontinentih. Pri nas, v Severni Ameriki, v Aziji in Afriki se imenuje chevrolet cruze, v Južni Koreji se prodaja pod imenom daewoo lacetti premiere, v Avstraliji pa holden cruze. Zanimivo je to, da je bila prva generacija GM-ovega avtomobila s tem imenom pravzaprav mali štirikolesno gnani SUV, ki so ga izdelovali v sodelovanju s Suzukijem (suzuki ignis). Špekuliramo, da se bo sodelovanje nadaljevalo, a tokrat v obratni smeri, saj prihajajoči suzuki kizashi nekoliko spominja na cruza.

Sodobna (ameriška) oblika

Eden izmed vzrokov za njegovo dobro prodajo je vsekakor v privlačni zunanjosti in notranjosti. Nekaterim se bo (predvsem notranjost) zdela dokaj kičasta, a nastop na globalnih trgih je zahteval tudi kompromis pri oblikovanju. Evropejci imamo pač "prirojen" odpor do svetleče trde plastike, ki je precej priljubljena drugje po svetu. Kakorkoli že, avto je moderno oblikovan in temu ne moremo oporekati. Privlačna je tudi zunanjost. Po našem mnenju sprednji del veliko bolj jasno sledi filozofiji znamke, zadnji del pa … no ja, nekoliko šepa. A pozor! Na trg prihaja petvratna različica, ki deluje atraktivno tudi od zadaj.

Prostornost šepa

Kaj pa prostornost cruza? Avto se po velikosti lahko primerja z odhajajočo astro sedan ali pa recimo s škodo octavio. Skratka gre za avto, ki je nekje vmes. Spredaj je dovolj prostora, zadaj pa nekoliko manj. Tudi prtljažnik ne ponuja toliko, kot bi mogoče glede na njegovo zunanjost pričakovali. V litrih znese njegova prostornina za dobrih sto manj od, recimo, octavie. Kot smo že ugotovili, je to za družinsko namembnost avtomobila nekoliko premalo.

Dizel z nekaj pomanjkljivostmi

Dizelski motor, ki smo ga preizkusili tudi že v preteklosti, je verjetno še najboljša izbira pri tem avtu. Še vedno opažamo, da je pri nizkih vrtljajih (tja do številke 1700) precej len. Očitno te hibe inženirji niso uspeli odpraviti in se bo s tem preprosto potrebno sprijazniti. No, kakorkoli že, pri višjih vrtljajih je avto dovolj prožen, da omogoča brezskrbno prehitevanje tudi pri avtocestnih hitrostih. Smo pa pogrešali šesto prestavo, saj bi se z njo hrup in poraba nedvomno znižala.



Ne spreglejte