Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 19.53

8 let

Chevrolet aveo 5v 1,2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štirivratni aveo je glede na kalosa kar izdatno spremenjen, tokratna testna petvratna kombilimuzina pa ni spremenjena skoraj nič (v nasprotju s pričakovanji).

Če bi svojo predrago povprašal, naj mi pojasni, kam spadajo imena vozil aveo, albea in altea, bi prav gotovo vse zbrkljala. In če bi potem nadaljeval s pojasnjevanjem, da je aveo vendar tisti avto, ki je bil prej kalos, ampak da je bil kalos najprej daewoo, potem pa chevrolet, bi se v trenutku obrnila nazaj k loncem rekoč, da naj kar sam sebi predavam o avtomobilskih nazivih.

Zunanjost, notranjost

Zunanjost avea seveda ne kaže prav nobene podobnosti z vozili sličega imena. Pravzaprav niti štirivratnemu aveu, ki smo ga vozili poleti 2006, ni povsem podoben. Komplicirajmo še naprej: notranjost je namreč takšna kot pri kalosu, ki smo ga vozili leta 2005. No, zdaj ko tole dodajam k razpredanju iz uvoda, pa moja preljuba in še marsikdo drug res lahko vse zbrklja. Poenostavimo torej: štirivratni aveo je glede na kalosa kar izdatno spremenjen, tokratna testna petvratna kombilimuzina pa ni spremenjena skoraj nič (v nasprotju s pričakovanji).

Vozne lastnosti

Tu ni kaj posebnega za dodati k že napisanemu. Limuzina se sicer nekoliko drugače vede pri naglem spreminjanju smeri, to pomeni, da se naš petvratni in za 43 centimetrov krajši aveo nakaj manj nagiba. Aja, uradni podatki govorijo o 380-milimetrskemu premeru volanskega obroča. Mi smo namerili le 373 milimetrov premera usnjenega kroga.

Zmogljivosti, poraba

Glede motorja vsaj lahko napišemo kaj novega, saj 1,2-litrskega motorja v chevroletih (niti v daewoojih) še nismo vozili. Gre za 8-ventilsko tehniko, pri tem pa 72 konj seveda ne dela čudežev pri pospeševanju vozila, ki prazno tehta 990 kilogramov. Zato potrebuje skoraj štirinajst sekund do sto kilometrov na uro, odneha pa malo pod stošestdeset. Povprečno naj bi porabil 6,4 l/100 km, na našem testnem krogu, ki ni samo varčevalno naravnan, ampak vključuje tudi dinamičo vožene odseke, pa je porabil 7,6.

Cena, tekmeci

Če smo pri trivratnem kalosu ugotavljali, da se je na račun "majhnega" števila vrat znebil tekmecev, potem to pot ni tako. Petvratniku pač mnogi dihajo za vrat. S ceno pod desetimi evrotisočaki se meri s korejcema (hyundai getz, kia picanto), japoncema (nissan micra, toyota yaris) in evropejci (fiat punto, lancia ypsilon, opel corsa, seat ibiza, škoda fabia, volkswagen polo) s francosko navezo (citroen C3, peugeot 207, renault clio). Kar obsežna druščina (če nismo kakšnega sploh pozabili), tako da ni čudno, da ta hip velja, in bo še nekaj časa veljal, popust za okroglih 1000 evrov.

Ne spreglejte