Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
10.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 10.29

7 let, 12 mesecev

BMW X5 3,0d

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi vrhunske mehanike, odlične lege na cesti in hkrati prepričljivih terenskih zmogljivosti je X5 več, kot si želijo petičneži, ki si z avtomobilom poizkusijo dvigniti svoj ugled.

Veliki prestižni polterenci so večinoma avtomobili petičnežev, ki želijo svoj imidž nadgraditi s prestižnim in na videz neustavljivim vozilom. In X5 je prav tak, obenem pa zaradi vrhunske mehanike, odlične lege na cesti in hkrati prepričljivih terenskih zmogljivosti tudi veliko več. Je hkrati limuzina, športnik, potovalnik in terenec in zato eden najbolj vsestransko uporabnih avtomobilov. Glede na stanje slovenskih cest, število "ležečih policajev" in nasilnih voznikov pa je kot uglajen robustnež idealna izbira za praktično vsakega voznika. Seveda, če si ga lahko privošči.

Zunanjost, notranjost

Druga generacija X-petke je v dolžino zrasla za skoraj četrt metra, kar je posledica rasti konkurentov in zahtev ameriškega trga. S tem so v prtljažniku pridobili prostor za dva zložljiva sedeža. A namesto sedmih sedežev bo večina uporabnikov večkrat podirala zadnjo klop in uporabljala do 1750 litrov prtljažnega prostora. Notranjost je sicer povsem limuzinska, je približno takšna, kot smo je navajeni v klasični seriji pet: prestižna, prostorna in udobna. Vse je na svojem mestu, ergonomija pa je (to od Bavarcev tudi pričakujemo) povsem po meri človeka. Armaturka ima le eno BMW-jevsko "lepotno" napako: namesto merilca temperature motornih tekočin števec hitrosti dopolnjuje analogni merilec trenutne porabe goriva. Veliko sodobnejše je seveda upravljanje večine funkcij s sistemom i-drive, ki pa je za marsikaterega uporabnika med vožnjo še vedno prezapleten. Nobenega dvoma pa ni, da je ročica avtomatskega menjalnika vrhunska in všečna. Ploščata izvedba igralne palice daje pilotski občutek in odlično sede v roko, ki počiva na sredinski konzoli.

Vozne lastnosti

Vozne lastnosti so povsem v duhu propelerčka na motornem pokrovu. Za dobro vodljivost skrbi dovolj neposreden volanski mehanizem, čeprav bi lahko imel volan manj zavrtljajev med skrajnima točkama. Odlično lego zagotavlja podvozje, ki je odličen kompromis med športnostjo in (terenskim) udobjem. To pomeni, da X5 daje med vožnjo športni občutek, obenem pa je še vedno dovolj udoben in tudi terensko uporaben. Vse pa dopolnjuje stalni štirikolesni pogon X-drive, ki moč motorja prenaša na kolo, ki ima največ oprijema. Elektronika pomaga stabilizirati vozilo in ga spuščati po drseči strmini. Celoten paket ima le eno pomanjkljivost. Dimenzije! Zaradi velike mase, ki znaša kar 2180 kilogramov v serpentinah sili z nosom iz ovinka, obenem pa je v mestu kar malce preveč težaški in zato to ni ravno avtomobil, s katerim bi v mestni gneči mame vozile svoje otroke v vrtec. A zato se dobro obnese vsepovsod vmes. Zaradi udobja, motornih zmogljivosti in prostornosti tudi (ali predvsem) kot potovalnik.

Zmogljivosti, poraba

235 KM in 520 Nm navora je dovolj, da težak X5 kar dobro pospešuje, skratka dovolj, da voznik že s tem motorjem dobi tisti pravi BMW-jev športni značaj. Sploh v kombinaciji z odličnim avtomatskim menjalnikom, ki še posebej v športnem načinu deluje naravanost "perfektno". Hvalimo zvok motorja, ki se sploh ne sliši dizelsko. Če pa se komu vseeno zdi, da premalo zarohni, so v ponudbi tudi mikavni bencinci, šestvaljniki, osemvaljniki, šušlja se celo o verziji z imenom M in dvanajstvaljnikom. Kakorkoli že; če ostanemo na bolj varčni ponudbi motorjev, je tu še en trilitrski dizel, gre za različico 3,0sd z dvema turbinskima polnilnikoma. Bi priporočili, čeprav ugibamo, da bi "esde" moral porabiti več kot 11,6 litra, kot smo jih na našem testnem krogu namerili temu "tri-nula-deju".

Cena, tekmeci

Osnovna cena 57.400 evrov za tak avtomobil in vse kar ponuja tako v vozniškem kot postavljaškem smislu ni pretirana. Toda za ta denar dobimo zelo okrnjen avtomobil. Dodatna oprema lahko, če si želimo nekaj ugodja in pomagal, avto podraži za dvakrat. In prav na tem cenovnem področju ga tekmeci presegajo, čeprav je v voznih lastnostih na asfaltu BMW najboljši. Tudi pogon x-drive je zelo dober, čeprav je v smislu kompromisno terensko-cestne rabe prilagodljiva višina in trdota amortizerjev, kot jo nudijo audi Q7, mercedes-benz ML in volkswagen touareg, dobra rešitev. Še to, za mestno rabo, recimo za mamice, je bolj kot X5 primeren volvo XC90.

Ne spreglejte