Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 21.19

8 let

BMW R 1200 RT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
BMW R 1200 RT je sinonim športnega potovalnika. Je velik dvovaljni motocikel, ki pomeni kombinacijo zmogljivosti, udobja, vetrne zaščite, nosilnosti in vrhunske elektronike. Pravi “Mr. Perfect”!


Je mogoče potovati športno?

Športnost in potovanje običajno ne sodita skupaj. Potovalni motocikli so težki in udobni s prijaznim pogonskim agregatom, ki nasprotuje športnosti. Športni motocikli so nepraktični in neudobni, agresivni in igrivi, kar je v nasprotju s potovalnimi zahtevami. V teoriji. V praksi pa Bavarci ponovno dokazujejo, da je mogoče narediti motor, ki omogoča dolga udobna potovanja in skoraj drgnjenje kolen. Seveda pri tem ne smemo pozabiti, da integrirani kovčki ne dopuščajo divjih agresivnih prehitevanj. A takim voznikom ta motocikel tudi ni namenjen.

Dodelava popolnega motocikla

Po petih letih prenovljen model RT ne prinaša revolucije, pa vendar je že na daleč videti oblikovno osvežitev predvsem sprednje maske. Ta nima le vizualnega učinka, ampak do popolnosti izboljšuje vetrno zaščito. Največ sprememb je deležen pogonski agregat. Dvovaljni bokser je dobil dve odmični gredi, postavljeni nad glavama valjev, sesalne kanale pa ima povečane na pet centimetrov. Ventil v izpuhu skrbi za čistejše izpuhe, a bistvena je krivulja moči. Moč je s sto desetimi konjiči ostala nespremenjena, je pa oplemenitena z večjim navorom pri nižjih motornih vrtljajih, kar je za potovalno uporabo vsekakor blagodejno. Obenem to pomeni pospeševanje do 100 km/h v dobrih treh sekundah ob zmerni porabi goriva.

Motor za vožnjo v dežju

To je motor, s katerim se želimo voziti tudi v dežju. Vetrna zaščita je tako dobra in tako premišljena, da praktično ne bomo mokri. Tudi čevlji ne. Da je vožnja v vlagi in hladu prijetna, pa skrbi še ogrevanje sedeža in ročk. Poleg tega zaradi dobre ciklistike in elektronskih pomagal v dežju vožnja ni nič napornejša ali nevarnejša. Integriran servo ojačen protiblokirni zavorni sistem skrbi, da je ustavljanje izredno prepričljivo, obenem pa kar se da varno, saj elektronika razporeja doziranje moči zaviranja na sprednje in zadnje kolo. Piko na i daje elektronika, ki preprečuje zdrs pogonskega kolesa, kadar pretiravamo s privijanjem plina.

Čudo tehnike

Glede na vso elektroniko in stikala, ki z njo upravljajo, se lahko zgodi, da bomo bolj privijali levo zapestje kot desno. Še posebej, ker “multicontroler”, veliko okroglo stikalo, prav na tak način omogoča preprosto in učinkovito upravljanje z radijskim sprejemnikom. Na dosegu prstov leve roke je še tempomat, stikalo za dviganje in spuščanj šipice in nadzor vzmetenja. ESA druge generacije pomeni elektronsko nastavljivo vzmetenje glede na želje in obremenitev. S pritiskom na stikalo lahko prilagodimo trdoto vzmeti glede na značaj vožnje in obremenitev motocikla.

Glasba na motorju

Prijetna dopolnitev vožnje je radijski sprejemnik. V avtomobilu je to samoumevno, na motociklu pa imamo nekaj pomislekov. Brez dvoma je prednost radia, da lahko poslušamo obvestila o razmerah na cesti in vremensko napoved. Fino je, da nam krajša čas, ko obtičimo ali zvečer kampiramo. Toda po drugi strani motocikel od voznika zahteva večjo koncentracijo kot avtomobil, saj smo v prometu bolj ranljivi in manj stabilni. Zato divjanje z glasbo v ušesih ni najpametnejše početje. BMW to rešuje z elegantnim kompromisom, saj je zvok slišen le do 80 km/h. Pri višjih hitrostih ga bučanje vetra in hrumenje velikega dvovaljnika preglasi in omogoči, da se popolnoma osredotočimo na vožnjo.



Ne spreglejte