Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 16.31

8 let

BMW 540i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tokratni BMW je prava poslovna avtocestna ladja. Na zunaj kaže le prestiž, ne pa tudi svojih konjev in svojega športnega značaja.

Če izbiraš petico, imaš na voljo precejšnje število motornih različic. Od takih z le zmernim številom konjev - te so dovolj, če se z avtom pelješ zgolj "normalno". Da bi dodobra izkoristil športni duh, s katerim se hvali ta bavarska znamka, so na voljo bencinci in dizli z več kot 250 konji pod motornim pokrovom. No, tale različica iz osemvaljnika iztiska več kot tristo konjev. Mi jo priporočamo vsem poslovnežem, ki se vsakodnevno vozijo iz Münchna v Nürnberg in nazaj.

Zunanjost, notranjost

Tokratni BMW je prava poslovna avtocestna ladja. Na zunaj kaže le prestiž, ne pa tudi svojih konjev. Znotraj se zgodba ponovi: predvsem prestiž, konjev se ne opazi. V bistvu smo športen duh že kar malce pogrešali: zmotil nas je recimo izredno tanek volanski obroč ter predvsem za nas kar nekoliko preširoka naslonjala sedežev. V njih smo se počutili kar presuhi ("hec pa tak, sem ravno začel s shujševalno kuro"). A BMW ima rešitev. V ponudbi so namreč sedeži, ki omogočajo nastavljanje bočnih obrob, preizkusili smo jih pred kratkim v M5 touringu, iz tistega avta bi vzeli tudi izjemno sončno streho, veliko vsaj dvakrat toliko kot običajni "šibedahi". Sicer glede ureditve notranjosti nimamo pripomb, morda ena majhna leti na vmesnik i-Drive, ki pa se ga lastniki tako ali tako slej ko prej navadijo - če ne ravno v parih dneh, pa vsaj v parih tednih ali mesecih.

Vozne lastnosti

Športen duh smo med športno vožnjo pogrešali, kajti ta poslovna limuzina kljub vsemu nudi tiste prave športne vozne lastnosti, ki do konca upravičijo slavni slogan "Freude am Fahren" oziroma "Veselje do vožnje". Ni kaj, pri BMW-ju znajo naredit avto, ki ga je užitek peljat. Kljub svoji velikosti je avto lahkotno vodljiv. Odličnost se kaže tudi v tem, da je kljub športnim voznim lastnostim petica hkrati tudi udobna poslovna limuzina.

Zmogljivosti, poraba

Bencinski osemvaljnik s preko tristo konji nudi dobre zmogljivosti. Avto silovito vleče, četudi je res, da smo preizkusili limuzino s podobnim številom konjev, ki je s pomočjo štirikolesnega pogona vsaj pri štartu z mesta ponudila več kot ta BMW. Na vse pretege hvalimo menjalnik, ki sploh v športnem programu prestavlja tako, da skoraj ne pomisliš, da bi prestavljal ročno. Zdi se nam bolj zanimiv kot SMG menjalnik iz M5. Poraba s 13,2 niti ni pretirana, a če kupuješ avto, da boš vsak dan v službo dirjal "konstantno" z 250 km/h (kot recimo iz Münchna v Nürnberg), tako ali tako ne pričakuješ porabo deset litrov na sto km-jev ...

Cena, tekmeci

V uredništvu smo veliko debatirali, čemu izbrati različico 540i in ne kar M5. Namreč, tudi ta legendarni športnik nudi veliko mero udobja ter poleg še bolj športnih voznih lastnosti tudi tisti pravi športni duh v notranjosti, ki smo ga v tokratnem beemveju malce pogrešali. Trdimo, da dodatek denarja potreben za M5 zagotovo ni krivec, čeprav gre za zajeten kupček. Menimo, da je tokratna različica namenjena poslovnežem, ki konjev ne želijo kazati. M5 je pač "zgovoren", poslovneži pa se ne vozijo v kričečih avtih. Vozniki beemvejev 540i se posmehujejo strankam, ki izberejo 520d s spojlerji v enakem stilu kot jih ima M5. Njihov avto mora biti namreč zares močan, pri 240 km/h ne sme izpasti "šaljivec", ki veliko obljublja, malo obljub pa izpolni. Vas zanimajo tekmeci, ki jih ima 540i? Vsekakor niso isti kot jih ima 520i! Tokrat so na spisku le mercedes E500, audi A6 4,2 FSI ter morda volvo S80 V8, jaguar S-type in cadillac STS. Odpadejo pa alfe, saabi, citroeni, renaulti, peugeoti, prej se na spisek vpiše še kak dražji avto, na primer maserati quatroporte.

Ne spreglejte