Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 12. 2015,
2.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 19. 12. 2015, 2.04

7 let, 12 mesecev

BMW 530d touring

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petica touring povzema vse odlike, ki so značilne za limuzino – to sta predvsem športnost in udobje. Karavanska nadgradnja dodaja še uporabnost, seveda kot se spodobi, na visokem, premium nivoju.



Športna skladnost

Tovorni zadek karavana oblikovno težko tekmuje z zadkom limuzine, ki je po večinskem mnenju estetski izdelek, vendar ni napačen. Športni poševni naklon zadnjih vrat kaže, da volumen prtljažnika ni bil v prvem planu konstruktorjev vozila. No, nekaj pa so seveda uspeli povečati, če so hoteli ali ne – to je prostor nad glavami potnikov v drugi vrsti.

Uporabne poslastice

V tekmi s konkurenti, ki izpostavljajo uporabne karavanske domislice, je BMW uporabil daljinsko upravljanje z možnostjo izbire odpiranja celotnih zadnjih vrat ali pa stekla posebej. Dodal je še popolnoma električno nameščanje in pospravljanje vlečne kljuke, to pa voznik med približevanjem prikolici lahko spremlja s kamero za vzvratno vožnjo. V prtljažniku premium avtomobila ne manjkajo priprave za pritrjevanje tovora, od zadaj se položijo naslonjala sedežev, obloge pa z videzom in kakovostjo sporočajo, da karavan ni namenjen prevozu ozimnice.

Limuzinske vozne lastnosti

Če bi imeli možnost istočasne primerjave obeh različic 530d, limuzine in touringa, bi morda opazili skoraj 100-kilogramsko razliko v masi. Težji karavan je na testnem krogu porabil povprečno 0,6 litra več, delno zaradi aerodinamike, delno pa zaradi razmer na cesti, ki je bila mokra in spolzka, medtem ko smo limuzino preizkusili v sončnem vremenu na suhih cestah. Prav zaradi slabših razmer na testnem krogu smo se lahko prepričali o odličnih voznih lastnostih. Celo žal nam je bilo, da nismo med testom dočakali snega, na katerem bi nam podvozje (o tem smo prepričani) ponudilo še kakšno vozniško radost. Aja, še nekaj: navdušil nas je prilagodljiv volanski prenos – pri stoječem vozilu sta zadoščala zgolj dva zavrtljaja za "lock to lock".

Premoženje za dodatno opremo

Touring je slabih tri tisoč evrov dražji od limuzine, vendar je to šele začetek. Seznam dodatne opreme presega 30 tisočakov in je še bolj obsežen kot pri limuzini, preizkušeni letos spomladi. K temu lahko dodamo le trditev, da je vse, kar se dodatno kupi, kakovostno in da deluje izborno. Kot enega od dokazov lahko navedemo delovanje samodejnega 8-stopenjskega menjalnika.



Ne spreglejte