Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
17.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 17.40

8 let

BMW 320d touring

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pospešek je povsem v redu. A ko enkrat probaš novodobne dizle z dvema turboma, "v redu" ni več "dovolj". Počakajmo torej na novega beemveja 320d.

Limuzina ali karavan? Eh, težava je enostavno rešljiva. Če prisegate na limuzine, je jasno, kaj boste vzeli. Če kdaj pa kdaj tovorite tudi kak večji kos prtljage ... Če imate psa ... Če vam je karavanska oblika bolj všeč ... Če radi pokažeta, da živite "aktivni lajfstajl" ... Če imate majhnega otroka, ki zahteva prevoz vozička ... Če ..., je za vas karavan!

Zunanjost, notranjost

Poročamo, da je prtljažnik beemvejevsko prestižno obdelan, da je velik približno toliko, kot nudijo tudi vsi ostali mali karavani prestižnega dela srednjega razreda. Všeč nam je bilo, da smo lahko ločeno odpirali samo steklo prtljažnih vrat, pogrešali pa smo na primer odpiranje s pomočjo elektrike. Glede siceršnje ureditve notranjosti preizkušenega izdelka povem še to, da je piko na i dal paket, ki so ga sestavili v oddelku M Power. Ta paket pomeni črn strop, ki povzroči, da se počutiš nekoliko bolj utesnjeno - seveda samo počutiš. Ta paket pomeni tudi odličen volanski obroč. M paket pomeni tudi športne sedeže: take, ki nudijo nastavljanje dolžine sedenja, in take, ki nudijo nastavljanje bočne oprijemljivosti. Zadeva se nam zdi super in jo hvalimo na vse pretege.

Vozne lastnosti

Nadaljujem s kritiko M paketa: načeloma imam zelo rad športne sedeže. Ugotavljam namreč, da ko se vozim z ženo v športnem avtomobilu, manjkrat slišim tisto znano: "Ej, kaj pa tako tiščiš ... Daj mal' lepš' vozi!" Če avto nima športnih sedežev, moje sopotnike v ovinkih premetava, bolj školjkasti sedeži pa jih zadržijo v sedlu. No, pričakoval sem, da bo tudi v tem beemveju tako. A ni bilo ... Mojo Petro in še bolj hčerko Rebeko, je precej "rukalo". M paket namreč pomeni tudi precej trše vzmeti in posledično občutno manj udobja. Poseg se nam zdi nepotreben, saj že običajno vzmetena trojka izredno lego na cesti, hkrati pa je tudi udobna. Pri izbiri opreme bi torej dokupili le sedeže in volan, ne pa celotnega M paketa ...

Zmogljivosti, poraba

Ko sem sedel v to trojko z "dva-nula-dizlom", sem bil prepričan, da je v nosu novi dizel z dvema turbinskima polnilnikoma, torej enak motor, kot smo ga preizkusili pred nekaj tedni v trivratni enki. In sem se vozil ... In se čudil, da je razlika v primerjavi z enko tako občutna, vsekakor precej bolj, kot bi pričakoval od razlike v masah. Enica je vleka od najnižjih pa vse do najvišjih vrtljajev in to silovito. No, potem sem pogledal v prometno in dilemo rešil: testno trojko je poganjal stari dizel, tisti z le enim turbom. Saj, vse skupaj niti ni tako kritično, tudi v tem primeru je pospešek povsem v redu. A ko enkrat probaš te novodobne dizle, v redu ni več dovolj. Počakajmo torej na novega beemveja 320d. Menda pride v parih mesecih.

Cena, tekmeci

Mercedesov karavana razreda C nove generacije prihaja na trg konec tega leta, na avanta nove Audijeve štirice bo treba počakati še kakšno leto, na trgu pa že dobite alfo 159 sportwagon, volva V50 in saaba 9-3 sportcombi. Mimogrede: podobno zasnovan dizel kot omenjen twinturbo bo kmalu nudila tudi alfa, tudi konji bodo na istem nivoju - v to smer namreč kažejo trendi v razvoju motorjev. In BMW je bil eden prvih, ki je začel prodajati odlike, ki jih dosegajo tako zasnovani motorji, tako dizelski kot tudi bencinski.

Ne spreglejte