Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 12. 2007,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 13.47

8 let

Audi TT roadster 2,0 TFSI

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Togost odprtih avtomobilov je po pravilu na papirju vedno manjša od kupejev. TT roadster to dejstvo odlično skriva.

Dandanes domala nobeden od resnih športnih avtomobilov na trgu ne obstaja samo v odprti ali zaprti različici. Nekateri proizvajalci ubijejo dve muhi na en mah in po zaslugi trde zložljive strehe en avtomobil ponujajo kot roadster in kot kupe. Audi se z njimi ne strinja. Roadster in kupe sta pri njih strogo ločena.

Zunanjost, notranjost

Streha seveda ni edino, kar ločuje oba TT-ja. Roadster na primer je oropan zadnje, sicer skromne klopi, ki v kupeju pride še kako prav kot dodatno odlagališče. Ne moremo pa zanikati, da so se snovalci potrudili in roadsterju namenili kar nekaj uporabnih in nekaj malo manj uporabnih odlagalnih površin in predalov. Sredinska konzola je kot v kupeju priročno obrnjena v neposredno bližino voznikove desne roke. Zato nismo pretirano pogrešali večfunkcijskega volana, ki bi si mesto v športniku takšnega kalibra zaslužil že v serijski ponudbi. Ostrešje dovolj dobro izolira zvoke zunanjosti, vseeno pa vedno veš, da sediš pod platnom. Poseganje po varnostnem pasu lahko zaradi zasnove vozila in dolgih vrat opišemo kot mini gimnastični podvig. Še kakšen minus? Protivetrna zaščita svojega dela ne opravlja najbolje. Razlog verjetno tiči v manjkajočih zadnjih bočnih oknih. Drugih zamer ni. Streha se pospravi (in obratno) v kratkih dvanajstih sekundah, vse skupaj pa lahko voznik počne ob hitrostih do 50 kilometrov na uro. Hvalimo!

Vozne lastnosti

Togost odprtih avtomobilov je po pravilu na papirju vedno manjša od kupejev. TT roadster to dejstvo odlično skriva. Med športno vožnjo razlike pravzaprav ni čututi. Ker se moč prenaša le na prednji kolesi, pride ob športni vožnji in seveda v slabem vremenu do težav s trakcijo. Nos postane hitro pretežak. Prav zato smo pogrešali štirikolesni pogon, ki je pustil tako dober vtis pri kupeju, ki smo ga testirali pred meseci. Kljub vsemu pa je roadster na cestu pustil odličen splošni vtis. Ta avto vsekakor ni samo pozer, ampak tudi zelo dober športnik.

Zmogljivosti, poraba

Agregat je preverjena zgodba, ki izvira iz Volkswagna. TFSI motor in njegovih 200 konjev je popolnoma dovolj za potešitev osnovnih želja kupcev. Sicer pa poslanstvo lepih roadsterjev še nikoli niso bili vrtoglavi pospeški, razen če ni bilo govora o eksotih posebne sorte, kar pa TT roadster seveda ni. Poraba na testu? Gibala se je med devetimi in enajstimi litri. Glede na ponujene zmogljivosti, in zelo uporabnem ter predvsem širokem območju največjega navora med 1800 in 5000 vrtljaji, zelo dobra številka.

Cena, tekmeci

Mercedes SLK, BMW Z4, nissan 350Z in podobni, so avtomobili, ki naj bi grenili življenje TT-ju. Zadnjega lahko kar odštejemo, saj se kupci "japonca" in kupci "nemcev" po karakterju načeloma razlikujejo. TT roadster se bo znašel na dvorišču pristašev nemške urejenosti, ki si želijo biti videni. No, seveda ne moremo tudi mimo dejstva, da je avtomobil, ki v osnovni različici stane slabih 39.000 EUR (testni - 48.078 EUR) še prekleto lep.

Ne spreglejte