Audi Q5 hybrid quattro

Že na začetku je treba povedati, da ta hibridni SUV ni lovec na ekorekorde, saj njegova filozofija temelji na "lovljenju sicer izgubljene" kinetične energije predvsem v prid boljšim zmogljivostim.

1 / 26

Foto: Klemen Korenjak

2 / 26

Foto: Klemen Korenjak

3 / 26

Foto: Klemen Korenjak

4 / 26

Foto: Klemen Korenjak

5 / 26

Foto: Klemen Korenjak

6 / 26

Foto: Klemen Korenjak

7 / 26

Foto: Klemen Korenjak

8 / 26

Foto: Klemen Korenjak

9 / 26

Foto: Klemen Korenjak

10 / 26

Foto: Klemen Korenjak

11 / 26

Foto: Klemen Korenjak

12 / 26

Foto: Klemen Korenjak

13 / 26

Foto: Klemen Korenjak

14 / 26

Foto: Klemen Korenjak

15 / 26

Foto: Klemen Korenjak

16 / 26

Foto: Klemen Korenjak

17 / 26

Foto: Klemen Korenjak

18 / 26

Foto: Klemen Korenjak

19 / 26

Foto: Klemen Korenjak

20 / 26

Foto: Klemen Korenjak

21 / 26

Foto: Klemen Korenjak

22 / 26

Foto: Klemen Korenjak

23 / 26

Foto: Klemen Korenjak

24 / 26

Foto: Klemen Korenjak

25 / 26

Foto: Klemen Korenjak

26 / 26

Foto: Klemen Korenjak

Dinamična gospodarnost

Hibridna formula v tem audiju energijske tokove združuje tako, da zlasti njegove vozne zmogljivosti ob gospodarnejši porabi goriva in nižji količini izpustov ostajajo na ravni velikega in močnega bencinskega motorja. Povedano drugače, audi Q5 hybrid quattro se zna peljati tudi neslišno, zgolj na elektriko.

A to ni njegova prioriteta. Ta se namreč nanaša predvsem na pameten, zmogljiv in učinkovit pogonski paket, ki je sposoben z manj valji, litri in izpusti ponuditi veliko moči in posledično več voznih užitkov.

Bencin in elektrika torej z roko v roki za občutno razliko na črpalki, a ne na račun vozniških čustev. Zato torej sistemskih 180 kilovatov in 480 njutonmetrov!

Vozniško navdušenje zaradi efekta KERS

Da, v resnici pa je predvsem "efekt KERS" – ali po Audijevo e-boost – ob odločnem potisku desnega stopala za volanom te Q-petice tisti, ki dinamične voznike s svojim zveznim navorskim sunkom ostrega pospeška (7,1 s) novači v zeleno avtomobilsko prihodnost.

Teh deset sekund, kolikor ob povsem polni bateriji traja bencinsko-električna eksplozija kilovatov in njutometrov, je zares prepričljivih, saj se takrat ta hibrid zažene tako, kot da bi energijski sunek prišel naravnost iz reaktorja krške nuklearke.

Ob upoštevajočih zmogljivostih nastane občutna pozitivna razlika, TDI pa ostaja preverjena alternativa

Je pa res, da tudi hibridna filozofija dinamične gospodarnosti zares stoji na realnih tleh oziroma številkah, saj je 10,4-litrska poraba na našem testnem krogu podatek, ki potrjuje prej opisano poslanstvo tega avtomobila – zmogljivosti, primerljive s trilitrskim V6 bencinarjem ob dva ali tri litre manjši porabi na 100-kilometrski razdalji.

Pri tem pa ne pozabite, da avto tehta skoraj dve toni, ima 155-kilovatni turbobencinski motor in stalni štirikolesni pogon, ter da "leti" 225km/h in zna zares dobro "suniti". S te strani se torej zazrite v porabo in hitro boste ugotovili, da ima taka hibridna kombinacija večji smisel, kot se zdi na prvi pogled. Prihranki vendarle niso zanemarljivi, prav nasprotno.

Res pa je, da hibrid za kar najbolj učinkovito zajemanje energije (rekuperacija, električno jadranje, elektromotor v funkciji generatorja …), ki bi sicer ostala neizkoriščena, zahteva malce specifično vozno okolje. Če kilometre pri visokih potovalnih hitrostih večino časa nabirate na avtocesti, boste z dizelskim Q5 TDI zagotovo prihranili več.

Namesto pretvornika navora je v ohišje osemstopenjskega samodejnega menjalnika nevtralno vgrajen modul sinhronskega in tekočinsko hlajenega elektromotorja (40 kW in 210 Nm), ki je prek lamelne sklopke v oljni kopeli povezan s TFSI-motorno enoto. Namesto odsotnosti prej omenjenega klasičnega elementa prestavne avtomatike pa se kot speljevalni element uporablja še ena sklopka.

Pri quattru je pri vzporednem hibridnem pogonu prek sredinskega diferenciala nato moč speljana na vsa štiri kolesa.

Delovanje obeh sklopk se prilagaja statusu vožnje oziroma delovanju posameznih elementov hibridnega pogona: – izključno električni pogon, - rekuperacija, - bencinski motor v fazi prenosa moči, - bencinski motor v prostem teku, - funkcija boost, - vožnja z izkoriščanjem kinetične energije brez rekuperacije, - vožnja z izkoriščanjem kinetične energije z rekuperacijo.

Litij-ionska baterija ne omogoča obljubljenega EV-dometa

V teoriji naj bi 38-kilogramski in 72-celični zalogovnik električne energije z zmogljivostjo 5 amperur in energijsko vrednostjo 1,3 kilovatne ure zadostovala za trikilometrski izključno električni domet pri konstantni hitrosti 60 km/h. V praksi se nam ni nikoli uspelo tri kilometre peljati le na elektriko.

Tudi ob nižjih hitrostih je električna tišina trajala le na razdalji okoli 1,5 kilometra, potem pa je vajeti nežno in povsem brez sunkov že prevzel bencinski motor. Res se baterija hitro sprazni, a se zaradi učinkovitosti dodelanega pogona tudi hitro napolni.

Baterija je nameščena pod dno prtljažnega prostora, kar v teoriji pomeni 80 litrov manjšo tovorno kapaciteto, ki pa se v praksi pozna zgolj kot odsotnost predala pod dnom prtljažnega prostora.

Na cesti se vede tako, kot se od njega pričakuje

Kar zadeva vozno dinamiko in lego na cesti, audi Q5 hybrid quattro ne sklepa nikakršnih ekokompromisov. Tu so Ingolstadtu stvari že dolgo časa jasne in natančno določene. Kljub nekoliko višjemu težišču in veliki masi ta SUV dolgo in mirno vztraja v začrtani smeri, četudi je ta bolj ali manj zavita. Seveda hvaležni izraz na voznikovem obrazu še toliko bolj zasije, ko površina pod kolesi postane mokra in spolzka.

Odlična ergonomija, izbrani materiali, prijaznejši info-zabavni vmesnik MMI … Kaj pa merilnik vrtljajev?

Tudi o počutju za volanom in na preostalih sedežih potniške kabine ne gre izgubljati besed. Izbrani materiali, vrhunska kakovost končne izdelave, odlična ergonomija, zares pameten in uporabniško zdaj veliko bolj prijazen informativno-zabavni vmesnik MMI, pa posodobljena navigacija, ki je zelo natančna tudi na sončni strani Alp.

No, kljub vsemu pa nam nekako ni jasno, da avto, ki naj bi poosebljal slogan prednost je v tehniki, povrhu vsega pa je njegova cena tako zajetna, da se že lahko spogleduje tudi z nepremičninskimi posli, ima skopo serijsko opremo.

Grajo pa si zasluži tudi odsotnost merilnika vrtljajev, sploh ker je bencinar v tej zgodbi tehnične stvaritve še vedno glavni protagonist. Saj razumemo, da je merilnik zaloge moči v takem avtu bolj in, vendar imajo pri lexusu (CT 200h) oba …

Audi Q5 hybrid
razred terenskih vozil; 5-vratni SUV, 5 sedežev
Motor
bencinski turbo motor: 4-valjni vrstni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1984 cm3; največja moč: 155 kW pri 4300 - 6000 vrt/min; največji navor: 350 Nm pri 1500-4200 vrt/min
elektromotor: stalni magnet – enosmerni tok – nazivna napetost 266 V – največja moč 40 kW, največji navor 210 Nm.
največja skupna moč sistema: 180 kW
Prenos moči
pogon na vsa štiri kolesa; 8-stopenjski samodejni menjalnik; mere pnevmatik: 235/55 R19
Mere, mase
dolžina: 4629 mm, širina: 1898 mm, višina: 1625 mm; medosna razdalja: 2807 mm; prostornina prtljažnika: 460 litrov; masa praznega vozila: 1985 kg; največja dovoljena masa: 2490 kg; rajdni krog: 11,6 m
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 225 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,1 s; mestna vožnja: 6,6 l/100 km, odprte ceste: 7,1 l/100 km, kombinirano: 6,9 l/100 km; povprečna avtonomija: 1043 km; prostornina posode za gorivo: 72 l; emisije CO2: 159 g/km
Varnost
čelni zračni blazini za voznika in sovoznika; stranski zračne blazine za zaščito trupov za voznika in sovoznika; okenski zračni blazini za zaščito glav vseh potnikov; isofix; ABS, EBD, ASR, ESP, elektronski nadzor spuščanja po strminah; ocena NCAP: 5 zvezdic (Q5, 2009)
Oprema
tempomat; pomoč pri speljevanju v klanec; usnjeno oblazinjenje; samodejna dvopodročna klimatska naprava s funkcijo odroševanja; elektronski ključ; radio, CD strežnik in DVD predvajalnik, predvajalnik mp3 datotek; voznikov informacijski sistem z barvnim zaslonom; 19-palčna alu platišča z 10-krakim "turbine" designom; vstopne letve iz aluminija in zaščita spodnjega roba prtljažnika iz legiranega jekla; dekorativni elementi iz aluminija; 4-kraki usnjen večfunkcijski volan; zadnja sedežna klop plus; MMI navigacijski sistem plus
Garancija
2-letno splošno jamstvo, jamstvo "licenca 44" v 3. in 4. letu; 12-letno jamstvo zoper prerjavenje; 3-letno jamstvo za lak; časovno neomejeno jamstvo pomoči na cesti

V nekaj stavkih

Audi Q5 hybrid quattro je po treh generacijah audija duo (od leta 1989), ki so predstavljale prve študijske in maloserijske korake te premium znamke v smer hibridnih vozil, v resnici prvi novodobni serijski hibrid iz Ingolstadta. Menimo, da je dovolj zmogljiv, tehnično dovršen in ekotrendovsko zanimiv, da se bo nedvomno uspešno kosal s svojim trenutno edinim pravim žlahtnim tekmecem lexusom RX 400h. Njegova poraba pa bo glede na zmogljivosti, zlasti na kitajskem in ameriškem trgu, tako ali tako verjetno štela za osupljiv dosežek.

Cena testnega vozila: 66.705 EUR

Cena osnovne različice: 36.200 EUR (Audi Q5 2,0 TDI) Osnovna cena testnega vozila: 59.500 EUR (Audi Q5 hybrid) Skupna cena dodatne opreme: 7205 EUR Dodatna oprema: Bluetooth vmesnik: 368 EUR; električno nastavljiva sprednja sedeža: 941 EUR; električno odpiranje in zapiranje: 602 EUR; kolesni vijaki z zaščito proti kraji: 31 EUR; ksenon plus: 1303 EUR; oblazinjenje design paket blago Micron: 1019 EUR; paket luči: 233 EUR; parkirni sistem spredaj in zadaj: 958 EUR; senzor za osvetljenost/dež: 154 EUR; shranjevalni paket: 190 EUR; tempomat: 332 EUR; vreča za smuči ali snežne deske: 91 EUR; kovinska barva: 983 EUR

Za pikolovce

Tudi pikolovska pripomba leti na račun novega in precej nepreglednega merilnika zaloge moči, saj je v njegovi barvni skali poleg številčnih vrednosti odstotkov moči še toliko sklopov CHARGE, EFICIENCY, BOOST, da oči preprosto spregledajo ozko ločnico oziroma skromno črtico READY, ki sporoča, da je avto pripravljen speljati. Če je baterija polna, motorja namreč ne slišimo …
Poraba na testnem krogu: 10,4 l/100 km Mestno: 10,4 l/100 km Avtocesta: 9,3 l/100 km Umirjeno: 7,1 l/100 km Športno: 14,2 l/100 km Dolžina testnega kroga 141,4 km; 16,7 km mesto / 44,9 km avtocesta / 38,9 km podeželje umirjeno / 40,9 km podeželje športno. Testni krog prevozimo z vsakim testnim vozilom. Povprečne porabe goriva za posamezne režime vožnje so preračuni podatkov potovalnega računalnika.

Redno servisiranje do 120.000 km: 2085 EUR

15.000 km: 155 EUR / 30.000 km: 222 EUR / 45.000 km: 197 EUR / 60.000 km: 362 EUR / 75.000 km: 155 EUR / 90.000 km: 519 EUR / 105.000 km: 155 EUR / 120.000 km: 320 EUR Časovni interval med servisi je največ 1 leto. Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

<a href="/avtomoto/katalog/avto/Audi.aspx" rel="nofollow" title="Audi v našem katalogu avtomobilov">Audi v našem katalogu avtomobilov</a>

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano