Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
10.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi Terenski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 10.02

8 let

Audi Q5 2,0 TDI quattro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtomobil, ki si ga privoščiš. Ne zato, da bi zadovoljil svoje potrebe po mobilnosti, ampak da bi zadovoljil željo po vožnji nečesa mikavnega.

Slovenija ni Amerika?

Pogosto slišimo, da so terenci neracionalni, saj se s temi orjaki le malokdo pelje po terenu. Pa vseeno SUV-ji postajajo vse popularnejši. Sploh tisti manjši, kot na primer juke, mokka, audi Q3, captur …, ki jih kupci kupujejo s povsem racionalnimi idejami, da bodo v tako visok avtomobil vstopali in iz njega izstopali bolj pokončno in z manj trpečo hrbtenico. Malo je tistih, ki od SUV-jev sploh zahtevajo kakršnekoli terenske zmogljivosti, hrbtenici pa lahko pomagajo tudi z enoprostorcem, in iz tega pogleda imajo kritiki prav: gre za neracionalnost. Pa kaj!

Seveda je te neracionalnosti še več pri večjih SUV-jih, ki so se po svetu proslavili predvsem s filmskimi prizori, v katerih bogate mamice svoje otroke vozijo na popoldanske krožke, z nizkimi hitrostmi po "suburbih" – ja, se strinjamo, da se za takšno početje najde tudi kaj varčnejšega.

A Slovenija ni Amerika – želimo si verjeti, da pri nas lastniki SUV-jev svoje konjičke večkrat umažejo na makadamu, ko se na primer odpravijo na kakšen vršac, pa se zato radi zapeljejo malce višje. Ali pa zaradi snežnih razmer, ki so na slovenskem hribovitem podeželju močan faktor pri izbiri avtomobila.

Seveda tudi pri nas le malo lastnikov zares potrebuje štirikolesni pogon, a kdo pa pravi, da si kupec ne bi smel privoščiti nečesa, kar si želi. Sploh, če to dnevno ne predstavlja nobene ovire.

Ker je lep, mogočen ...

In seveda je neracionalnost prisotna tudi, ko gre za nakup tako dragega srednje velikega SUV-ja, kot je audi Q5. Seveda se zanj kupci odločajo predvsem zato, ker je avtomobil lep, mogočen in sploh takšen, da ga je nemogoče izbrisati iz glave, ko te enkrat omreži.

A pri Q5 je pomembno, da zaradi te neracionalne izbire lastnik ne bo trpel. Večina čustvenih odločitev namreč zahteva sprejemanje številnih minusov.

Mlade bejbe si kupijo roadster, pa nato trpijo, ko se morajo v minikrilu usesti na sedež pri tleh, veter jim uniči pričesko, v prtljažnik pa ne morejo pospraviti vse svoje krame.

Mlada mamica si zaželi velikega audija Q7, da bi jo na cesti bolj upoštevali, na koncu pa trpi, ker je avtomobil težaški in tako "glomazen", da jo je strah bočno parkirati in ga zato zapelje v garažno hišo s tako ozkimi dovozi, da je z odbijači porisala že vse zidove.

"Fotr" si zaželi nekaj hitrega in vročega, pa zdaj zaradi trdega podvozja trpi, ko se vozi po mestu, in se počuti izdanega, ker ima tako malo priložnosti, da bi pritisnil na "gas".

Tudi za družinsko rabo

Ni kaj, audi Q5 naj bo še tako neracionalen, ta izbira lastniku ne bo povzročala nobenih preglavic.

Q5 je namreč na pogled dovolj mogočen, da bo rešil težave s samozavestjo, a hkrati ni prevelik, da bi bile garažne hiše prehud bavbav, sploh zaradi nazornega grafičnega prikaza parkirnih senzorjev (sistem samodejnega parkiranja sicer ni na voljo).

Tudi ni previsok, da bi bejbe v minikrilih s težavo zlezle na sedež, kot je to lahko problem pri ta velikih terencih, so pa pragovi vseeno dokaj zajetni, tako da si bodo pajkice vseeno kdaj pa kdaj umazale.

Avtomobil je tudi dovolj prostoren za običajno družinsko rabo, žena se je strinjala: "Takega bi pa imela …" Seveda je to izjavila, ko je debela in težka prtljažna vrata zaprla na elektriko.

Drive select je v terencu še posebej dobrodošel

Veliko šteje, da je Q5 izza volana povsem obvladljiv, ni težaški kot Q7. Glede na zajetne mere bi skoraj lahko rekli, da je celo lahkoten, a je ta izraz pri slabih dveh tonah mase kar malce neresen.

Seveda je Q5 predrag, da bi ga kupili samo za počasno vožnjo, čeprav udobje pri teh vozilih šteje veliko. Q5 je res tih in izredno mehek, čez ležeče policaje gre briljantno, toda udobno vožnjo ponujajo že tudi švedski, korejski in japonski izdelki tega velikostnega, a cenovno nižjega razreda.

Premium se pri tem audiju ne kaže le v ureditvi notranjosti, bistvena razlika je v voznih lastnostih! Pritisk stikala Drive select iz comfort v sport zares učinkovito spremeni značaj vozila. Avtomobil postane trši, nikakor ne pretrd, a dovolj, da lahko Q5 ovinkari mnogo hitreje, kot bi se to spodobilo od avtomobila za bogate mamice. Seveda so občutki drugačni, toda v programu sport se Q5 vendarle pelje dovolj športno, da bo "fotr" brez prevelikega cmoka v grlu potlačil svojo željo po trdem športniku.

Na mesec tak audi stane ...

A da nakup takšnega audija res ne bi bil pogojen s težavami, morate biti bogati. Če vas zanima poraba goriva (ki ni najnižja, a sprejemljiva), če vas zanimajo stroški vzdrževanja, če vas zanima cena doplačila za kovinsko barvo, "LED-ice" ali takšna atraktivna 20-palčna platišča …

Če vas vse to zanima, ker bi radi izračunali, ali bo šlo čez mesec, potem se temu audiju raje odpovejte. Nekaj sicer lahko privarčujete z zmanjšanjem dodatne opreme (prav veliko nepotrebnih dodatkov v testnem Q5 sicer ni bilo), a dejstvo ostaja: zadovoljevanje čustev je dražje od zadovoljevanja potreb.

Na kratko o tekmecih. GLK je še nekoliko bolj udoben, a malce manj dinamičen, X3 pa zelo podoben. A razlike so zelo majhne, zato je odločitev za enega od teh odvisna predvsem od čustev.

Ne spreglejte