Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 12. 2008,
6.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 23. 12. 2008, 6.35

6 let, 7 mesecev

Audi Q5 2,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V razredu manjših SUV-jev je že malo morje avtomobilov. A doslej je le BMW X3 zadovoljeval želje petične skupine kupcev teh avtov. Od te jeseni bo vse drugače.

Kratka lekcija iz zgodovine malih SUV-jev

Preden se lotimo audija moramo pojasniti ozadje tega razreda. V prejšnjem deseletju so znamke "pogruntale", da ni treba, da so terenci tako zelo terenski. Izmislili so si SUV-je. Tiste glomazne, ki so najprej osvojili Ameriko, nato še Evropo. Japonci niso stali križem rok in v posmeh Ameriki osvojili Evropo z manjšimi terenci tipa RAV4, CR-V in X-trail. Britanija je odgovorila s freelanderjem, ki se noče terensko pomehkužiti, je pa LR s freelanderjem na trg vseeno uvedel prestiž. In to nas privede do bavarske X-trojke. Druge znamke dolgo niso verjele, da bodo v Evropi manjši SUV-ji slej ko prej zasenčili "glomazneže". Končno so se Audi, Mercedes-Benz in Volvo nehali obotavljati, bavarec je letos dobil tekmece.

Nastopaštvo kot osnovna funkcija?

Za kaj gre? Nad zunanjostjo se ne bi obregnili. Nam je všeč, a menimo, da ta audi za dosego nastopaškega učinka (torej za opravljanje svoje osnovne funkcije?) nujno potrebuje izdatno količino šminke v obliki 20-palčnih platišč, bočnih pragov in podobnih dodatkov. Kakorkoli že, za bogato opremljenim testnim primerkom so se glave precej obračale, a prepričani smo, da marsikdo ni vedel, ali gleda Q5 ali Q7. Pa saj smo navajeni, da audije le s težavo ločujemo med seboj.

Limuzinski položaj za volanom

Pozabite na predvsem za otroke odmerjeno zadnjo klop. Bistven je limuzinski položaj za volanom, kokpit je praktično enak tistemu v limuzinski štirici ali kupejevski petici. To res pohvalimo, saj so načeloma SUV po položaju za volanom bolj podobni enoprostorcem, enoprostorski položaj dobite na primer tudi v volkswagnu tiguanu, torej sorodnemu izdelku. Slednja trditev je razumljiva, tiguan je v svojem bistvu enoprostorski golf plus, Q5 pa limuzinski A4. Glede prtljažnika pa tole: ni majhen, je tudi dovolj globok, a glede na tip avta bi pričakovali še več: je pa testni avto ponujal odličen sistem pregrajevanja.

Cesta je njegov dom

Nobene dileme ni, Q5 je cestni izdelek. Po terensko je oblikovan samo zaradi nastopaštva, vse je podrejeno cestnim voznim lastnostim. In v tem pogledu lahko poročamo, da se Q5 pelje odlično, od quattro-štiric je slabši predvsem zaradi težaškosti, ki seveda izhaja iz koncepta. Q5 je torej vrhunski izdelek, surovost vožnje pa je moč prilagajati z že znanim "drive selectom". Tako se lahko vozite družinsko udobno ali pa vozniško trdo, v vsakem primeru zadeva učinkovito vpliva na motor, podvozje in volan (za doplačilo lahko drive select podkrepite z dinamičnim krmiljenjem - spremenljivo prestavno razmerje volana). Vsekakor priporočamo.

Terenskost

A čeprav je Q5 cestni izdelek, si nismo mogli pomagati, da ga ne bi preizkusili tudi "v dreku". Poročamo, da bo za potrebe vožnje po makadamskih bližnjicah več kot samo zadostoval. Prav presenetil nas je s požiranjem lukenj, hvalimo! Sistem elektronskega nadzora spuščanja pa nas je v teh zasneženih dneh učinkovito spuščal po klancih.

Dvolitrski dizel je dober izdelek. V štirici smo vozili 140 KM močno verzijo, v nosu tokratnega izdelka je trideset konjičkov več. Primerjava: občutki so podobni. 140 KM bi bilo v tem SUV-quattru premalo, 170 je ravno dovolj. Menimo, da je prava izbira za vse, ki od Q5 zahtevajo predvsem prestiž, manj pa vozne lastnosti. Pripomnemo, da bi si tako prestižen izdelek zaslužil tudi bolj zmogljiv agregat, recimo trilitrskega dizla, podvozje bi ga zagotovo preneslo. In v take sorte avtomobilu bi moral svoje mesto imeti tudi samodejni menjalnik. Glede porabe pa to: več kot dva litra razlike v primerjavi z dvokolesno gnano, 30 KM šibkejšo in 270 kilogramov lažjo A-štirico je že skoraj malce preveč.

Luksuz na kubik!

Uvodoma smo že povedali, da je BMW X3 to jesen dobil tri resne tekmece. GLK-ja, XC60-ko in tega audija. Boj se torej začenja tudi v cenovnem razredu, ki plebejske male SUV-je prekaša za vsaj kakšnih 10.000 EUR. Redko manj, pravzaprav zaradi nujnosti dokupovanja dodatne opreme razlika večinoma naraste na kar kakšnih 30.000 EUR in več v primerjavi z "dostopnimi" SUV-ji (testni primerek stane skoraj 70.000 EUR).

Plebejci

Glede na ceno je jasno, da avti, ki so se v zadnjih letih namnožili tudi na slovenskih cestah, temu audiju niso tekmeci. Pa čeprav se vsaj kuga, CR-V in tiguan po cestah vozijo bolj ali manj enako odlično. Pa čeprav vsaj CR-V luknje na makadamih požira enako vrhunsko in ponuja aktivni tempomat z opozorilnikom pred trčenjem. Pa čeprav vsaj trojčki C-crosser, 4007 in outlander nudijo več prostora in so enako udobni. Pa čeprav se najdejo veliko bolj terenski primerki, recimo freelander, RAV4 in X-trail. Pa čeprav ... Ah, še bi našli takšnih primerjav. A noben od teh ne ponuja takšnega imidža kot audi. Luksuz je pač luksuz.

Ne spreglejte