Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
19.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 19.23

8 let

Audi A6 avant 3,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Audi A6 avant je oblikovno nesporen, všečen večini, nam v uredništvu je celo zelo lep in vsekakor lepši od limuzine. Je tudi tehnično odličen, udoben, skratka "avto za imet".

Marsikdo se kar pošteno začudi, ko ugotovi, da prestižni karavan srednjega razreda, na primer audi A4 avant, nudi občutno manj prostora kot štiri milijone cenejši karavani enakih zunanjih dimenzij. A se ne gre čuditi, A4 je pač uvrščen na spodnji konec ponudbe, primeren je za mlade, za družine z le majhnimi otroci. Za starejše (poslovneže) z "odraslimi" otroci ima Audi v programu model A6.

Zunanjost, notranjost

Audi A6 avant je pravzaprav najbolj družinski audi. Je drag, bolj kot za limuzino A6 zanj velja, da ga kupujejo ljudje, ki bi si lahko privoščili tudi model A8. Toda oni izberejo A6 avant, ker je karavan. Taka oblika zadka prinaša veliko prilagodljivosti, predvsem pa brezksrbnost. Prtljažnik je pač tako velik, da prtljago vanj preprosto "vržeš" in zapreš prtljažnik (Doplačajte za električno zapiranje! Ugaja ...). A6 avant se ponaša tudi z domiselnim sistemom pregrajevanja, ki poskrbi, da se prtljaga kakršnekoli oblike med dinamično vožnjo ne "sprehaja" po prtljažniku. Potniki? Sedi se odlično, spredaj ali zadaj. Voznikov položaj je odličen, volan krasen ...

Potihem se pritožimo nad sistemom MMI. To je tisti računalnik, ki nadzoruje multimedijo in vse ostalo v avtu. Moti nas, da je preveč "mrtvih tipk", če ne doplačaš dovolj. Na primer: pritisneš tipko NAV in sistem napiše "Navigation not installed" ... In glej ga zlomka, Audi ima rešitev tudi za to. Ena je seveda, da manjkajoče naprave dokupiš, druga pa, da izbereš enostavnejši MMI brez "mrtvih tipk". Že s tem se pokaže, da je izbiranje novega audija sladko, a kar zahtevno opravilo. Odločiti se je treba med toliko zanimivimi dodatki, problem nastane že pri izbiri platišč ali barve usnja. In drži, da je moč audija povsem prilagoditi željam, zato je napačen način, da greš v salon s kovčkom bankovcev in zahtevati: "Tistega, in to takoj!"

Vozne lastnosti

Če primerjamo tega avanta z že preizkušeno limuzino A6 3,2 FSI, občutimo razliko v voznih lastnostih. Limuzina je ponudila več užitka v vožnji, bila je športna, zanjo smo zapisali, da ponuja celo boljše vozne lastnosti kot marsikateri športni kupe. To sicer deloma drži tudi za tega avanta, naj ne bo nesporazumov, a tokrat je bila Audijeva superiornost v zvezi z voznimi lastnostmi manj občutna. Razlog skoraj gotovo ni v karavanskem zadku, ampak v dejstvu, da je imela limuzina doplačano "športno podvozje". Ker limuzina hkrati ni bila nič manj udobna kot tale avant, doplačilo toplo priporočamo. Veljalo bi razmisliti celo o doplačilu za zračno podvozje, ki je prav tako v doplačilnem programu za model A6 - to ponuja prilagajanje voznim razmeram, torej športnost v primeru "divjanja" in udobje na slabših terenih. Quattro pogon? Mi bi vzeli, ne bi cincali.

Zmogljivosti, poraba

Dandanes so bolj ali manj vsi dizelski motorji opremljeni s turbinskim polnilnikom, dizlov s predkomorami skoraj ni več, današnji dizli se ločijo samo po sistemu vbrizga. Skupina Volkswagen je dolga leta prisegala na sistem črpalka-šoba, na drugi strani pa so bili "common-rail" dizli. Za "skupni vod" so se odločile že skoraj vse avtomobilske znamke, zdaj je na ta sistem preklopil tudi Audi. Potihem, tudi oznaka TDI je ostala ista, tako da na prvi pogled ni enostavno pogruntati, da je 3,0 TDI zasnovan drugače kot "črpalka-šoba dizli", torej manjši dizli v ponudbi znamk izpod VW-jeve grupe. Nočemo namigovati, da gre v tem primeru za "predajo" ali "poraz", je pa res, da slabosti, ki so značilni za nekdanje TDI-je - robatost, hrupnost - tu ni čutiti. Vzrok je lahko tudi v tem, da je A6 avant pač mnogo prestižnejši od dostopnih golfov TDI. Predvidevamo, da bi dandanes Audi tudi v primeru črpalka-šoba naredil vse, da v trilitrski šestici teh slabosti ne bi bilo čutiti.

Kupec tako odličnega avta pač mora dobiti odlične zmogljivosti, s tem motorjem vsekakor jih. Za vsakdanji promet je zaloge moči na pretek, ne zmanjka je niti za res dinamično vožnjo. Športni vozniki naj sicer razmislijo o 3,2 FSI bencincu, predvsem zaradi nasmehov, ki jih lahko vzbujajo "visoki vrtljaji". Seveda ta bencinec za sto kilometrov zahteva kakih 15 litrov 98-oktanskega bencina, 3,0 TDI pa "samo" 12 litrov nafte. Toda, kdor se odloča na podlagi podatkov o porabi, bo verjetno zadovoljen tudi s samo 2,7-litrskem TDI-ju. Ta je sicer po našem mnenju premalo cenejši, da bi bil "zanimiv" (ob upoštevanju quattra in tiptronica), še posebej zato, ker ni cenejši niti pri registraciji. Tiptronic? Mi bi ga vzeli brez obotavljanja, zagotovo bi izbrali tudi volan s prestavnimi stikali. In to čeprav smo med preizkusom večino časa vozili v športnem programu - osnovni program D se nam je zdel malce "počasen" v dojemanju, kaj bi želeli. Gre sicer za pikolovstvo, ki se najverjetneje tiče le preizkušenega avanta.

Cena, tekmeci

Ko gre za prestižne karavane, ima audi A6 avant zelo šibko konkurenco. Mercedes E T in BMW 5 touring, morda tudi saab 9-5 touring, ki pa že čaka na prenovo. Zdi se, da mercedes ugaja bolj umirjenim voznikom, tistim, ki se na audijevo športnost požvižgajo. Beemve tudi ima športno poreklo, a če ga želiš imeti, moraš "pristati" na drznejšo obliko. Nasprotno je audi A6 avant oblikovno nesporen, všečen večini, nam v uredništvu je celo zelo lep in vsekakor lepši od limuzine. Je tudi tehnično odličen, udoben, skratka "avto za imet". Zdi se, da pravi konkurent navadnemu avantu prihaja s prihodom novega allroada. Predvidevamo, da bo na avantov spisek odlik dodal še uporabnost na manj obljudenih terenih.

Ne spreglejte