Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
18.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 18.12

8 let

Audi A6 3,2 FSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med vožnjo skozi ovinke je A6 prilepljen na cesto bolj kot marsikateri športni kupe. To audi sicer tudi je, pa vendar je v osnovi limuzina, pri čemer pridejo do izraza želje voznika in tudi potnikov.

Audi A6 s skoraj petimi metri dožine sili v visoki razred, po opremljenosti in vgrajeni tehniki pa prav nič ne zaostaja za višje razvrščenimi odličneži. Zaradi zmogljivega FSI-ja, quattro pogona in sploh voznih lastnosti je želja mnogih voznikov, zaradi prostorne, udobne in vrhunsko opremljene notranjosti pa so zaželjena tudi njegova potniška mesta.

Zunanjost, notranjost

Audi A6 leta nizko pri tleh. Tako izgleda zaradi dolžine skoraj petih metrov, pri čemer pa po višini ostaja pod metrom in pol. Da bo v družini enotni red, ima tako kot najdražja osmica okvir hladilnika v obliki trapeza, ta lik se ponovi tudi znotraj volanskega obroča. Vozniški prostor je prav primeren za odrasle otroke in to vsaj v tolikšni meri, kakor v kakšnem športnem dvosedu. Sedež s prilagodljivo dolžino sedala, volan s prestavnima vzvodoma, merilniki z večfunkcijskim barvnim zaslonom, konzola med sedežema z množico stikal in okroglo zadevo - stikalom MMI. To je gumb miltimedijskega vmesnika, s katerim voznik (ali pa sopotnik) upravlja z vsem, kar piše v obsežnih navodilih za uporabo. Poleg je tudi ročna zavora, ki je še najbolj podobna stikalu za električni pomik okna. Siva, ugledno oblazinjena notranjost je udobna, površine in linije v aluminijasto kovinski barvi poudarjajo športni značaj. Poleg prednjih športnih sedežev je tudi zadnja klop oblikovana tako, da daje dvema potnikoma dobro bočno oporo. Skratka športna limuzina, športni voznik in - športni sopotniki.

Vozne lastnosti

Med vožnjo z audijem A6 lahko voznik skoraj bolj preruka potnike s plinom kakor pa z zavoro. Močan motor deluje zelo neposredno. Če malo preveč na hitro pohodite stopalko za plin, avto silovito potegne, pri tem pa nič ne gre v prazno. Quattro, 225 široke gume in ASR spravijo na cesto vse, kar voznik ukaže. Kljub 1700 kilogramom je med vožnjo skozi ovinke A6 prilepljen na cesto bolj kot marsikateri športni kupe. To audi sicer tudi je, pa vendar je v osnovi limuzina, pri čemer želje voznika pridejo do izraza v enaki meri kakor želje potnikov. Kaj naredi audija A6 tako stabilnega v ovinkih? V osnovi dvojna trikotna vodila spredaj, dvocevni plinski blažilniki, trapezna prečna vodila zadaj, 17-palčna kolesa in seveda elektronski nadzor stabilnosti. Vozne lastnosti so še izboljšane s športnim podvozjem, prednjima športnima sedežema in večfunkcijskim usnjenim volanom. Navedena oprema, ki je bila tudi vgrajena v testnem vozilu, spada pod opcijsko opremo. Enako tudi vzvoda za prestavljanje izza volana, ki krožita skupaj z vrtenjem obroča. Petmetrskega audija je lažje parkirati s pomočjo doplačilnega akustičnega sistema, vendar je bolje, če ostane voznik pripet z varnostnim pasom. V nasprotnem se mu sozvočna opozorila zbrkljajo, ob sočasnem poslušanju kakšne klavirske sonate pa še sploh.

Zmogljivosti, poraba

Tiptronic doseže 100 km/h 0,3 sekunde pozneje, kakor z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, pri obeh pa je največja hitrost elektronsko omejena na 250 km/h. Sicer pa to hitrost (na žalost nismo preverili) doseže s tiptronicom v peti prestavi. Pri pospeševanju v šesti prestavi namreč avtomatika prestavi za eno ali celo za dve navzdol, medtem ko pri programu "S" (sport) šesta prestava sploh izgine z zaslona. Pri počasnem pomikanju vozila med zastoji nam je bilo malce nadležno, ker tiptronic zahteva pritisk na zavoro za pretikanje iz "N" v "D". Kakšnih dvesto testnih kilometrov nam je uspelo pri zelo "podhranjenem" režimu prevoziti s povprečno porabo 10,8 l/100 km, sicer pa se je poraba vrtela okoli 15, pri čemer gre za 98 oktansko gorivo. V zahodnih državah, kjer na nekaterih bencinskih servisih ponujajo super brez žvepla, pa gre na 95 oktanov, v skrajni sili celo na 91.

Cena, tekmeci

V družbi tam zgoraj, kamor spada A6, ni poceni avtov. Gre za deset in večmilijonov prave statusne simbole, ki ponujajo visoko tehnologijo, veliko opreme, zmogljive stroje, seveda pa morajo biti na pogled zanimivi in čedni. A6 ponuja poleg navedenega veliko mero športnosti, z ostalimi audiji pa deli še eno lastnost: zanj se odločajo kupci, ki po izobrazbi precej presegajo povprečje. Cenovno je A6 dražji od prav tako štiripogonskega volva S80 skoraj za dva milijona, vendar gre za večji motor s precej več moči in s šeststopenjskim menjalnikom. Pri tem volvo ne poudarja kakšnih posebnih športnih lastnosti, kot naprimer alfa romeo 166, jaguar S-type ter BMW 530. Poleg slednjega spada med audijeve konkurente že po tradiciji tudi Mercedes-Benz, konkretno z modelom E 320. V širšem krogu konkurentov z motorji blizu trem litrom ne gre pozabiti na peugeota 607, saaba 9-5 in na lancio thesis.

Ne spreglejte