Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
19.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 19.51

8 let

Audi A3 1,9 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko ta avto zapodiš čez ovinke, ko pustiš, da te navduši "perfekten" volanski mehanizem, ko preveriš lego na cesti, takrat ni več dvomov: Audi je res športna veja Volkswagnovega koncerna.

Je to "pravi audi" ali to ni "pravi audi"? Bi rekel, da obe trditvi držita. Ima novo masko, tako kot jo imajo vsi najnovejši audiji, torej je "pravi audi". A hkrati je bil testni audi kar preveč poceni, preveč skopo opremljen, torej je izgubil nekaj audijevega čara. Nepravi audi, torej. Pa vendarle: ko smo tega audija zapodili čez ovinke, se je spet pokazal kot "pravi audi".

Zunanjost, notranjost

Pred dvema letoma smo preizkusili audija A3 enake črne barve, s tokratno prenovo pa se je ta audi spremenil le na zunaj in še to le v prednji del. Ali je zdaj lepši ali manj lep, je stvar okusa, dejstvo pa je, da je zdaj tak kot mora biti audi današnjega časa - nekoliko retro - obuja spomin na nekdanje Auto Unionove dirkalnike. V notranjosti je ostal nespremenjen, kar je pravzaprav v redu. To pomeni, da voznik in sovoznik zelo dobro sedita, voznik bo zlasti cenil odličen volanski obroč, priročna stikala ... Zadaj pa je zgodba drugačna: tam se ne sedi prav slabo, a "pot" tja zadaj je primerna kvečjemu za "tamale", za velike sploh ne.

Vozne lastnosti

O Audijevem poreklu smo podvomili zaradi skope opremljenosti: navajeni smo namreč bogato opremljenih audijev. Pišemo namreč o znamki, ki ima za vsak svoj avtomobil bogato ponudbo dodatkov, tako da je opremljanje audija po svojih željah na nek način kar zahtevno opravilo. Pri tem audiju smo dobili občutek, da so "šparali" in da je bila cena s tem omejena na raven golfov. No, "šparali" pa niso pri varnosti, spustili so na primer potovalni računalnik, prednji meglenki, ogrevanje zunanjih ogledal ..., za glasbo pa je skrbel poceni blaupunkt, ki je potrdil pregovor: "Malo denarja, malo muzike ..." (Audijevi tovarniški radii so mnogo mnogo boljši!).

Zmogljivosti, poraba

Kakorkoli že, ko ta avto zapodiš čez ovinke, ko pustiš, da te navduši "perfekten" volanski mehanizem, ko preveriš lego na cesti, takrat ni več dvomov: Audi je res športna veja Volkswagnovega koncerna. Da 1,9-litrski TDI ni na istem nivoju kot najnovejši common-rail dizli, smo že parkrat napisali. In res se je tudi tokrat pokazal kot malce grob in tovornjaški stroj, a vendar se je zdel boljši od doslej preizkušenih 1,9 TDI-jev. Kot bi ne stregel s samo stopetimi konji ... Konec koncev ga ogretega lahko kar dobro izkoriščaš in lahko zapišemo, da bi se z njim dalo shajati ...Tudi poraba je manj kot sedem litrov, kar je v redu podatek.

Cena, tekmeci

Kupiti opremsko oskubljenega audija se nam ne zdi prav smiselno. Mi audija ne bi šli enačiti z golfom: audi je pač prestiž, brez bogate opreme pa je zgolj avto, ki nudi res dobre, športne vozne lastnosti. A tudi golfa se da zelo dinamično peljati, poleg tega se pri istih prodajalcih najde seata leona, ki za isti znesek ponudi 2,0 TDI z več konji in skoraj "popolno" opremo, ter je morda celo še za odtenek športnejši. Predlagamo torej, da si audija privoščite takega kot mora biti: ugleden, bogat, prestižen, drag ... Naj bo vreden elitne družbe, tiste, v kateri najdemo na primer beemvejevo enico, mercedesa sportscoupeja ali alfo 147!

Ne spreglejte