Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 16.52

8 let

Audi A2 1,6 FSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ovinkih se zelo trdno drži ceste, nagibanja je malo, ko pride do pretiravanj, pa je reševanje enostavno. Pohvalimo tudi zelo dober občutek na volanu ...

Audi A2 je neobičajen malček. Prvič zaradi na pol enoprostorske zasnove. Drugič zaradi izjemnih voznih lastnosti, s katerimi je A2 na pol športnik. Posebnost različice 1,6 FSI pa je bencinski motor z neposrednim vbrizgom - ta je hkrati prednost in slabost!

Zunanjost, notranjost

Audijev malček se imenuje A2 - gre za manj kot štii metre dolg avtomobil, ki je bil v osnovi mišljen kot glavni tekmec Mercedesovemu A-ju ... Tako je tudi A2 v osnovi zamišljen kot delno enoprostorsko vozilo, ki ob majhnih zunanjih merah ponudi prostorno notranjost. Ne moremo ravno očitati, da ne nudi dovolj prostora ... toda v preizkusnem avtomobilu smo se vendarle počutili zelo utesnjeno! Vzrok? Črn strop, črna armaturka, črni sedeži ... Verjamemo, da so snovalci s tem poudarili športnost. Verjetno so (tudi glede na dokaj ozke stranske šipe) želeli ustvariti občutek, da se v avtomobilu počutite kot v kakem starem "nabildanem" ameriškem avtomobilu, ki bo vsak hip iz svojih izpuhov bruhnil ogenj. Sicer je položaj za volanom več kot odličen (kot bi bili vedno pripravljeni na štart), pa tudi zadaj se da zaradi dobro oblikovanih sedežev razmeroma udobno sedeti. Prtljažnik? Ta je po prostornini velik (predvsem zaradi višine), nekoliko pa moti ozkost in visok nakladalni rob.

Vozne lastnosti

Treba je vedeti, da je imel preizkusni avtomobil "na sebi" poseben športni paket z znižano karoserijo in tršim vzmetenjem ... V takem audiju A2 se zato ne le počutite "športno", ampak ste tudi zares vedno pripravljeni na hitro in divjo vožnjo. V ovinkih se zelo trdno drži ceste, nagibanja je malo, ko pride do pretiravanj, pa je reševanje enostavno. Pohvalimo tudi zelo dober občutek na volanu, kaj se z avtom dogaja (tudi odličen volanski obroč), in ravno prav trd servo.

Zmogljivosti, poraba

1,6-litrski motor je poseben zaradi neposrednega vbrizga. Je dober motor, ki temu športno navdihnjenemu malčku dobro pristoji. Stodeset konjev se pravzaprav zdi malo glede na pospeške, ki jih nudi. Pohvalimo izredno enakomeren tek motorja in dobro usklajenost z menjalnikom. In poraba: osem litrov se za sto dinamično prevoženih kilometrov zdi malo, čez gre, a redko. FSI-jeva "inovativna" zasnova pa je hkrati tudi njegova edina "težava". Namreč, zaradi posebne zasnove bi bil zanj najboljši bencin z minimalno vsebnostjo žvepla, ki pa je v Evropi še izredno redek. Zaradi tega se predpisuje uporaba 98-oktanskega neosvinčenega bencina (tega predpisuje tudi slovenski uvoznik), ki je pač nekoliko dražji. Rezervna možnost je sicer tudi uporaba pogostega 95-oktanskega bencina, toda v tem primeru ne morete računati s predpisanimi zmogljivostmi in tako nizko porabo.

Cena, tekmeci

Z okvirno ceno skoraj 4,3 milijona tolarjev (testni primerek se je s športnim podvozjem približal šestim milijonom) je audija A2 s takšnim motorjem že skoraj ne-fer primerjati s približno enako dolgimi malčki spodnjega razreda, čeprav bi ga bilo glede na zunanjo dolžino smotrno. Pomislite, A2 je naprimer krajši tudi od sorodnega pola, ki roko na srce, ponuja približno enako prostora. In tu so tudi čedalje bolj popularni mali enoprostorci ... Ne-fer pa pravimo zato, ker audi A2 predstavlja luksuz, ima nek poseben čar, zaradi športnih voznih lastnosti in zmogljivosti pa se dobrika povsem drugačne vožnje željnim ljudem, kot jo zahtevajo povprečni kupci malčkov. No, za njegovega glavnega tekmeca vendarle zapišemo mercedesa razreda A - primerjajte predvsem zmogljivejše različice.

Ne spreglejte