Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 17.19

8 let

Reevu čelada, ki gleda nazaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko so nam v preizkus predali čelado reevu, ki naj bi omogočala pogled nazaj, smo najprej pomislili na sistem z videokamero.

"V mestu ne maram čelade na glavi", se je pridušal starejši motorist. "Šlem okoli glave me utesnjuje, zmanjšuje mi preglednost, ves čas moram vrteti glavo sem ter tja, da lahko opazujem dogajanje okoli sebe". In je še pribil: "Za trezne in resne motoriste bi moralo veljati, da naj sami izbirajo, kdaj bodo nataknili čelado na glavo". Vendar zakon mora veljati za vse, glave motoristov morajo biti v vsakem trenutku zaščitene. Čelada znamke Reevu ponuja rešitev ...

Objektiv, prizme in zaslon

Ko so nam v preizkus predali čelado reevu, ki naj bi omogočala pogled nazaj, smo najprej pomislili na sistem z videokamero. Pa temu ni tako, saj gre za sistem optičnih prizem, ki prenašajo sliko iz začelja čelade na zaslon pred voznikovimi očmi. Zaslon ima obliko ozkega traku in je nameščen tik nad vizirjem, seveda na oblogi na notranji strani čelade.

Res se vidi nazaj!

O uporabnosti čelade z retrovizorjem smo se prepričali med vožnjo različnih motorjev: na superšportniku, maksi skuterju, 50-kubičnem športnem skuterju, nakedu in veliki enduri. Poročamo, da se da promet za seboj prav zares učinkovito spremljati, ne da bi bilo potrebno umikati pogled stran od dogajanja pred seboj. Sodelavci iz uredništva z normalnim vidom so lahko brez težav spremljali sliko na zaslonu, za moje kratkovidne oči pa je zaslon v notranjosti čelade odločno preblizu očem.

Polje preglednosti

Objektiv na zadnjem delu čelade zajema sliko z dovolj širokim kotom, da lahko voznik zadovoljivo spremlja sliko po višini in širini. Torej smo lahko med vožnjo spremljali gibanje udeležencev na prometnem pasu za seboj, tiste na pasu poleg (v mrtvem kotu) pa le, dokler so se nahajali na določeni razdalji za nami. Za spremljanje dogajanja na bočni strani bližje za seboj smo uporabljali "kontra metodo". To pomeni, če smo hoteli opazovati situacijo levo za seboj, smo čelado (z objektivom zadaj) obrnili na desno in obratno. Malce nerodno, ampak Ciril, ki je najbolj pridno "čeladil" trdi, da se je na "kontra" zasuk glave navadil.

Kaj pa vizija naprej?

Reevu ne spada med svetovno najbolj popularne proizvajalce zaščitnih čelad. To se v določeni meri tudi odraža na sami izdelavi, ki ni prav vrhunska. Hočemo reči, da je ponujena optika kot zamisel in kot realiziran izdelek na precej višjem nivoju, kot ga ponuja čelada sama. Prav gotovo pa reevu pomeni na trgu nekaj novega, zanimivega in atraktivnega, kar bo dalo misliti "ta velikim", ki so na področju pogleda nazaj morda malce zaspali.

Ne spreglejte