Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2008,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 2. 2008, 11.25

8 let

Letne gume 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preberite si, zakaj je pravilna izbira pnevmatik zelo pomembna, pa tudi med kakšnimi pnevmatikami je mogoče izbirati ter kakšne tehnološke "rešitve" se pojavljajo v zadnjem času.

Dvakrat na leto je tisti čas, ko svoja vozilca preobujemo. In, če pozimi z menjavo "vlečemo" čim dlje, spomladi zaradi sončnih in toplih dni večina izmed nas komaj čaka na namestitev letnih pnevmatik. No, ampak hiteti vseeno še ni treba. 15. marec je morda res datum, ko zimske gume po zakonu niso več potrebne, a se je že večkrat zgodilo, da je tudi po tem datumu sneg zopet zapadel. In v tem primeru vas policist lahko kaznuje, če so na vašem vozilu letne gume. Da bo izbira pnevmatik lažja, pa si spodaj preberite, na kaj je treba biti ob nakupu pozoren oziroma kako izbrati najprimernejše.

Različne gume za različen stil vožnje

Izbira letnih pnevmatik je marsikdaj še večji zalogaj kot izbira zimskih. Predvsem zato, ker je različic še več, od tihih in udobnih, trdih, mehkejših, dežnih, športnih in tako naprej. Izbor je zato pametno zožati glede na režim vožnje in vrsto avtomobila. Tisti hitrejši na primer običajno gledajo za nizkopresečnimi pnevmatikami, ki se v zavojih manj zvijajo, pri različnih proizvajalcih pa tudi med njimi prihaja do razlik. Nekatere so na primer mehkejše in nudijo več oprijema od trših, a se po drugi strani hitreje obrabijo. Trše pa ravno nasprotno držijo nekoliko dlje, ampak je oprijem za odtenek slabši.

Glavni trendi?

Sistema PAX in Run flat sta že uveljavljena, gre pa za pnevmatike, ki so odporne na predrtje in je zato z njimi tudi po poškodbi mogoče naredili lepo število kilometrov (okoli osemdeset), preden je potrebna zamenjava. Run flat deluje tako, da ima pnevmatika zelo močne bočne stene, ki se ob znižanju pritiska zaradi teže izbočijo, guma pa se nanje praktično vsede. PAX deluje po drugačnem principu in sicer tako, da je znotraj pnevmatike še podporna plast, ki deluje kot opora zunanji. Pravo nasprotje omenjenim je pred kratkim predstavil Continental. Gre za pnevmatiko contiseal (podobno ponuja tudi Goodyear, imenuje pa se duraseal) s posebno plastjo v notranjosti, ki nemudoma zamaši nastalo luknjo. Le ta pa ne sme biti večja od petih milimetrov.

Varčne pnevmatike

Za tiste, ki stremijo k čim nižji porabi goriva, četudi na račun nekoliko slabšega oprijema, so letne pnevmatike na voljo tudi v izvedenki "low resistance". Nekatere so malenkost bolj "balonaste" oblike, vse pa imajo nižji kotalni upor, ki pripomore k okoli deset odstotkov manjši porabi. Pred kratkim smo preizkusili volkswagna pola bluemotion z običajnimi zimskimi pnevmatikami in zapisali, da je zaradi njih pravzaprav delno hendikepiran.

Senzorji tlaka v pnevmatikah

K sami varnosti precej pripomorejo tudi senzorji tlaka v pnevmatikah. Ti namreč na spremembo (recimo na padec pritiska) takoj opozorijo in tako pravzaprav zagotavljajo, da imamo pnevmatiko vedno pravilno napolnjeno. Na ta način je oprijem vedno optimalen, obraba pa enakomernejša. Novost, ki jo predstavlja Continental so senzorji povezani z ESP sistemom. Ta poleg vseh ostalih že znanih parametrov upošteva še tlak v pnevmatiki in po potrebi tako ravna še bolje in primerneje.

Štiri enake pnevmatike …

Ne pomaga kaj dosti, če imamo na vozilu nameščeni dve novi in vrhunski pnevmatiki (recimo na pogonskih kolesih), dve pa sta že precej izrabljeni, starejši ali mnogo cenejši. Ali celo, da so na vozilu pnevmatike različnih dimenzij. V takem primeru oprijem še zdaleč ne bo optimalen, da je to z zakonom prepovedano, pa tako ali tako najbrž ni potrebno omenjati.

Bolj ali manj pomembne od zimskih?

Letne gume od zimskih niso prav nič manj, niti bolj pomembne. Vendar pa kljub temu ljudje obema vrstama ne posvečamo enako mero pozornosti. Nekateri so mišljenja, da so letne pomembnejše, ker poleti vozijo nekoliko hitreje in zato potrebujejo odličen oprijem, pozimi pa se vozijo lepo počasi. Spet drugi razmišljajo drugače, češ: "Poleti ne vozim posebej hitro, zato ne potrebujem najboljših gum, pozimi pa zaradi slabega oprijema hočem dobre gume, da se bom vozil in ne drsal po cesti ..."

Star avto, stare gume

... Spet tretji z nekoliko cenejšimi vozili pogosto menijo, da je na slab in starejši avtomobil brez pomena nameščati dobre in drage gume. Prav ti delajo največjo napako, saj je pri starejših avtih zavorna pot ponavadi že tako ali tako daljša, varnost na nižjem nivoju, zato so dobre gume še pomembnejše. Velja pa za vse skupaj priporočilo, da pri pnevmatikah ni pametno varčevati, saj so edini del avtomobila, ki je v stiku s podlago.

Več profila, več oprijema?

Verjetno ste se že spraševali ali več profila na pnevmatikah pomeni boljši ali slabši oprijem. Če so še pred leti imeli bolidi formule 1 pnevmatike brez profila in imajo podobne tudi cestni motorji, potem že mora biti nekaj na tem. Res je, manj kot je zarez in kanalov oziroma povedano drugače, večja kot je površina ploskve, boljši je oprijem. Vendar pa to le v primeru, da je cesta suha, v mokrem je zgodba ravno nasprotna, ker take pnevmatike mnogo slabše odvajajo vodo. Pomemben dejavnik je dejstvo, da so športne pnevmatike običajno narejene iz nekoliko drugačne zmesi od običajnih. Zakonska meja, koliko profila morajo imeti letne pnevmatike je 1,6 milimetra in ne manj, vseeno pa priporočamo menjavo že prej, recimo, ko sta vsaj še dobra dva milimetra profila. Upoštevati je treba še starost pnevmatike, tudi letne gume so uporabne štiri leta, kasneje pa izgubijo na prožnosti.

Ne spreglejte